Tips om €10.000 te investeren

Tips: €10.000 investeren

Stel,  je hebt €10.000 en je wilt deze slim investeren met een zo hoog mogelijk rendement. Je hebt het bedrag bijvoorbeeld ontvangen uit een erfenis, bonus of andere financiële meevaller. Met €10.000 investeren zit je met een luxeprobleem. Geld is er, maar wat zijn de mogelijkheden om meer geld te verdienen? Hoe kun je €10.000 investeren?

Overzicht: beleggen met €10.000

Ik geef je graag enkele slimme opties mee die je hebt.

1. Spaarrekening bij je huisbank

Een spaarrekening aanvullen bij je eigen bank is een prima idee als je nog geen buffer hebt. Het is belangrijk dat je minstens 2 maandsalarissen als buffer aanlegt voor noodgevallen. Dit is dan geld waar je meteen bij kunt. Wanneer zich er een (financieel noodgeval) voordoet, hoef je geen dure deposito-spaarrekening aan te slaan. Ook hoef je geen dure lening met een schrikbarend hoge rente te nemen. Wanneer je aandelen hebt, hoef je deze niet met een eventueel verlies te verkopen. Een financiële buffer is altijd een goed idee. Gewoon een paar duizend euro op een spaarrekening met 0.1% rente of minder.

Wanneer je al een goede buffer hebt, raad ik je aan om deze niet onnodige veel te spekken. Lees dan verder voor andere opties.

Onze opinie: Een financiële buffer is goed, maar niet te veel!

2. “Beleggen” in aflossenbeleggingsrekening openen

Als je al een buffer bij elkaar hebt gespaard, kun je het beste je schulden aflossen. Inclusief je hypotheek. De eerste stap naar financiële vrijheid is vrijheid van schulden. Over schulden betaal je namelijk rente. Schulden kosten dus geld. Het heeft geen zin om risicovol een rendement van enkele procenten bij elkaar te harken wanneer je aan de andere kant enkele procenten aan rente over een schuld betaald.

Er zijn hier ruwweg twee manieren om je schulden af te lossen:

1. Je begint met de schuld met de hoogste rente.

2. Je begint met de schuld die je het makkelijkste kunt aflossen.

Houdt ook rekening met belasting. Het kan zijn dat je €5000 belasting moet betalen over een meevaller van €10.000. Dit is eigenlijk een combinatie van reserve en schuld. Het kan verstandig zijn om de Belastingdienst te contacteren of je alvast vooruit kunt betalen. Het is ook verstandig om een boekhouder en/of financieel adviseur te hebben die je hierover kan contacteren.

Onze opinie: Schuldvrij is prioriteit nummer 1. Zoveel mogelijk aflossen, want schulden kosten geld (rente).

3. Beleggen in aandelen

Dit is het meest interessante onderdeel van het hebben van €10.000. Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan pielen (daytraden), maar zie dit niet als een serieuze manier om te beleggen. 87% van de mensen die zelf aandelen gaat kiezen en handelen, verliest hier geld mee. De reden is simpel: ze hebben te weinig kennis van zaken. Dat is zonde van je geld.

Het is veel verstandiger om fondsen te kopen en vast te houden. Kijk hierbij heel goed naar de kosten die berekend worden voor het fondsenbeheer. Bij veel Nederlandse banken betaal je al gauw méér dan 1% aan de bank om het fonds te beheren. Op 20 jaar tijd is dat héél veel geld.

De beste fondsen vind je bij Vanguard en Fidelity. Als je goed oplet zijn er een hoop fondsen die je via DEGIRO kunt aankopen zonder kosten. Let wel, deze lijst van fondsen bij DEGIRO verandert ook regelmatig.

Als je een buffer hebt, geen schulden meer en je de komende jaren geen €10.000 nodig zult hebben, kun je gerust 20% tot 50% in een fonds als VTSAX beleggen.

Ik zal hieronder verder de beleggingsmogelijkheden beschrijven die je hebt.

Beleggen in obligatiesIs beleggen in obligaties een goed idee?

De rentes liggen historisch laag. Obligaties zijn dus eigenlijk niet sterk aan te raden. Als je met je eigen pensioenopbouw bezig bent kan het daarentegen wel handig zijn om ook obligaties mee te nemen in je plan. Met name als je ouder dan 40 jaar bent. Maar beleg dan maximaal 20% van je €10.000 in obligaties.

Beleggen in vastgoed

Met €10.000 kun je misschien een tuinhuisje kopen. Met een bedrag van deze grootte is er weinig te beleggen in vastgoed. Vastgoed in minder stabiele landen is naar mijn mening ook geen goed plan als investering. Er zijn wel mogelijkheden om indirect via P2P leningen te beleggen met vastgoed als onderpand, zoals bij EstateGuru.

Beleggen in peer-to-peer leningen

Peer-to-peer leningen hebben een hoog risico en een navenant rendement, variërend van 4% tot meer dan 20%. Een interessante strategie is om een leuk bedrag (dat je kunt missen!) in P2P leningen te steken, en na een aantal jaar je oorspronkelijke inleg ‘eruit te halen’.

Beleggen in goud

Als je bang bent dat de economie in de komende jaren weer zal gaan instorten, is het goed om te overwegen om te beleggen in goud.  Goud heeft wel een paar nadelen:

  1. Als je het niet fysiek in handen hebt, heb je eigenlijk ook niks als de economie écht goed instort.
  2. Als je het goud wél fysiek in handen wilt hebben, moet je aan veilige opslag denken, zoals een kluis thuis of bij de bank.

Beleggen in cryptovaluta

“Oei, Bitcoin ingestort”, van $20k naar $7k. Beleggen in crypto is volgens Simpelrijk.com nog steeds een heel goed idee, maar dan wel alleen in Bitcoin. Andere cryptovaluta raden we af. Het leuke van Bitcoin is dat het monetaire beleid gericht is op deflatie. Er komen elke dag Bitcoins bij, maar elke 4 jaar wordt dit aantal gehalveerd, waardoor de waarde per Bitcoin omhoog wordt gestuwd. Lijkt het je wat? Lees dan hier verder over Bitcoin.

Beleggen in Bitcoins

1% van je vermogen is een goede leidraad om te inversteren in Bitcoins, zo zegt Wences Cesares. Hij is is opgegroeid met falende munteenheden in Argentinië. Ik ben het hier mee eens. Ik denk dat de voorspellingen dat de waarde van 1 Bitcoin in de toekomst wel eens méér dan 1 miljoen dollar waard kan zijn, zeker uit de lucht is gegrepen.

Onze opinie: Beleg 1% van je vermogen in Bitcoin.

Dit zijn een aantal waardevolle tips.  €10.000 investeren is een slimme zet om financieel erop vooruit te gaan. Het uiteindelijke doel is dat je door €10.000 investeren uiteindelijk financieel onafhankelijk wordt. De €10.000 investeren kan een appeltje voor de dorst worden.

Wil je meer tips over financiële vrijheid, vervroegd met pensioen gaan en goede tips om rijk te worden? Houd deze blog dan in de gaten.

Leave a Comment