Bankrekening openen in Duitsland

Bankrekening openen in Duitsland

Wil je een Duitse bankrekening openen? De korte versie: simpel, ga naar N26. Gratis, handige app en geen gedoe. En lees verder als je meer wilt weten.


Er zijn veel Nederlanders en Belgen die de oostelijke landsgrens oversteken. In Duitsland zijn veel zaken anders geregeld dan in Nederland. Ik heb zelf ook een tijd in Duitsland gewoond, en het is (meestal) toch wel een stuk bureaucratischer en formeler. Dankzij IBAN en SEPA kun je sinds 2014 bijna alle betalingen doen met een Nederlandse (of Belgische) bankrekening. Het kan echter toch handig zijn om ook een Duitse bankrekening te openen. N26 is verreweg de beste keuze hiervoor: geen bureaucratie, rekening binnen paar minuten geopend en alles handig op je smartphone.

Schufa, de Duitse BKR

Een bankrekening te openen in Duitsland kan soms handig zijn, bijvoorbeeld omdat je een zogenaamde Schufa inschrijving nodig hebt. Schufa is het Duitse equivalent van BKR, maar dan nog veel belangrijker in Duitsland. En bureaucratischer. Zo is er zelfs een aantal miljonairs die een negatieve Schufa status hebben, waaronder de oprichter van Zalando en Rocket internet, en die daardoor niet zomaar een mobiel telefoonabonnement zouden kunnen afsluiten. Een andere reden is gewoon omdat online bankrekeningen in Duitsland tegenstelling tot Nederland meestal gratis zijn in Duitsland.

Bij veel banken moet je een bewijs van Anmelden kunnen laten zien. Er zijn echter ook een paar uitzonderingen. Als je een tijdelijk adres in Duitsland hebt, bijvoorbeeld als Zwischenmiete, of via vrienden of kennissen, kun je zo het proces in gang zetten om voor langere tijd in Duitsland te huren. Als je een huis wilt kopen zit je natuurlijk weer met andere bureaucratische problemen.

Voor Anmelden heb je een huurcontract nodig, waarvoor je een Schufa verklaring nodig hebt, en die krijg je alleen als je al een Duits bankrekening hebt. Nogal onhandig. Maar hier dus een manier om een oplossing voor dit Papierkram probleem.

Bankrekening openen in Duitsland: tips

Hoe bankrekening openen in Duitsland? Er is een aantal banken waar je online rekeningen kunt openen zonder dat je in Duitsland hoeft te zijn aangemeld. Je hebt bij het openen wel een adres nodig, liefst een Duits adres. Dat kan eventueel een tijdelijk adres zijn.

N26: Duitse bankrekening beschikbaar in Nederland en België

N26 maakt reclame met “Besser als deine Bank! Europas modernstes Girokonto” en uit eigen ervaring kan ik zeggen: het is heel erg modern. Je bankrekening is eigenlijk gewoon een app. Nadat je online je paspoort hebt geverifieerd (kan ook op zondag), krijg je je bankkaart binnen een paar dagen na het aanmaken van je account. Daarna moet je info hiervan invoeren in de app en dat was het. Het is een bankrekening met een IBAN nummer én een prepaid MasterCard – die ook nog eens erg stylish en transparant is. Zodra je een betaling doet of geld pint krijg je meteen een push notificatie op je Android of iPhone. Geld pinnen kost niks in Eurolanden, waarbij wel de voorwaarde geldt dat er maandelijks geld op de rekening moet binnenkomen. Maar gezien het Duitse concept van minijobs zou 450 euro per maand genoeg moeten zijn hiervoor.

Ook voor andere handelingen betaal je helemaal niks, hier een overzichtje:

Kosten: 0,00 Euro
Rentepercentage op je tegoed: 0,00 %
Maestro kaart: 0,00 €
MasterCard credit card: 0,00 €

En er zijn ook geen eisen qua inkomen of minimumbedrag op de rekening.
Ook is er geen rentevergoeding en andere poespas.

In het begin kon je een N26 rekening alleen koppelen aan een Duits adres, maar N26 is nu ook beschikbaar in Nederland, België en 15 andere Eurolanden (alleen niet in Malta of Cyprus).

In tegenstelling tot vrijwel alle andere Duitse banken wordt er ook gewoon Engels gesproken en gemaild, da’s wel zo handig als je Deutsch niet helemaal perfekt is. Nederlands wordt er nog niet gepraat, maar dat komt nog wel binnenkort. Wel als Spaans, Frans en Italiaans.

DKB

DKB heeft de DKB-Cash rekening. Je krijgt er ook gratis een Visa card bij. De rekening zelf is daarnaast ook gratis. Daarnaast staat DKB erom bekend relatief soepel te zijn – voor Duitse banken althans. Maar uiteindelijk bleek dat DKB toch stricter is dan NUMBER26.

Bankrekening openen in DuitslandBij alle banken geldt: het is het beste als je een Duits adres kunt opgeven. Dit kan eventueel tijdelijk zijn, of een adres van vrienden. Zodra je een vast Duits adres hebt moet je dat ook gewoon doorgeven. Daarnaast kun je in de toekomst wel gewoon verhuizen naar het buitenland (incl. Nederland en België), in principe kun je je Duits bankrekening dan gewoon aanhouden. De meeste Kontos zijn gratis en je krijgt er ook vaak een MasterCard of Visa credit card bij. Dit is dan wel meestal zonder een echte kredietmogelijkheid.

Duitse bankrekening openen: 10+ mogelijkheden

We gaan hier niet alle banken in Duitsland opnoemen, we beperken ons tot de beste mogelijkheden waar je als Nederlander een bankrekening kunt openen. Hier negen mogelijkheden om een Duitse bankrekening te openen:

Daarnaast heb je ook Nederlandse banken als ING en Rabobank in Duitsland. Helaas zijn deze niet zo heel erg toegankelijk. De Rabobank zit vooral in Duitsland voor het Nederlandse bedrijfsleven. En de ING DiBa is in Duitsland nogal ehm Duits. Geen aanrader dus. Beste gewoon met de Direktbanken in zee gaan.

Overzicht van Duitse banken

Er zijn natuurlijk nog veel meer Duitse banken. Hier een aantal interessante banken. Let wel, je kunt niet zomaar bankrekeningen openen bij al deze banken.

 • De Aareal bank is ook actief op de Nederlandse vastgoedmarkt
 • benk – Bank mal anders
 • De Berenburg bank werd in 1590 opgericht door twee Nederlandse broers, na Monte dei Paschi di Siena is het de oudste bank ter wereld.
 • Comdirect
 • Commerzbank
 • Deutsche Bank voor sparen, hypotheken en meer
 • De Deutsche Bundesbank is de centrale Duitse bank, het Duitse equivalent van DNB en het machtigste lid van de Europese Centrale Bank.
 • DZ Bank is de op 4 na grootste bank in Duitsland, net zoals veel andere Duitse banken is het hoofdkantoor gevestigd in Frankfurt am Main.
 • GLS is een ethische bank opgericht op basis van antroposofische principes.
 • De HypoVereinsbank is een grote Beierse bank.
 • N26 is onze favoriete Duitse bank bij uitstek, verreweg het eenvoudigste in aanmelding en gebruik
 • Wüstenrot is vooral actief op het gebied van hypotheken.

Handige vergelijkingstool

Je kunt je alleen bij deze banken aanmelden als je een officieel Duits adres hebt!

Duitse banken van autofabrikanten

Wat voor Nederlanders misschien vreemd is zijn de banken met automerken. Duitse automerken zijn zo groot dat ze ook als financiële dienstverleners optreden. Daardoor heb je dus banken als Audi, Volkswagen en Mercedes. Je kunt hier ook vaak verzekeringen afsluiten, met name voor auto’s natuurlijk. Daarnaast kun je ook bij een aantal andere banken verzekeringen afsluiten, beleggen en andere financiële diensten afnemen. Als je eenmaal een Giro-Konto hebt geopend is het natuurlijk makkelijk om bij dezelfde bank nog meer zaken te regelen.

Bonus bij het openen van een nieuwe rekening

Daarnaast kun je bij een aantal van deze banken ook premies verwachten, zogenaamde Neukundenprämien, voor het openen van een bankrekening. Maar aangezien dit nogal sterk afwisselt moet je zelf maar even kijken en vergelijken.

Spaarrekeningen in Duitsland

Ook in Duitsland is de rente vrij laag. Desalniettemin hebben we hier een uitgebreid artikel over spaarrekeningen bij Duitse banken. Voor een hoger rendement kun je beter verder naar het oosten kijken: Bondora Go & Grow.

Andere mogelijkheden in het buitenland

Een goede mogelijkheid buiten Duitsland is MisterTango, waar je een bankrekening met gratis Mastercard debitcard kunt krijgen, waarmee je ook nog eens €200 cash per maand gratis kunt pinnen, overal ter wereld. De kaart is gelinkt aan je bankrekening met IBAN nummer, en bij MisterTango kun je ook vrij makkelijk Bitcoin kopen.

Verder lezen