Beginnen met beleggen

Als je graag wat extra geld hebt, dan kan beleggen een leuke hobby zijn, waar je ook wat mee verdient. Toch is beleggen niet zo gemakkelijk als men je graag doet geloven. Eigenlijk is het best ingewikkeld, en zelfs de beste beleggingsadviseurs weten niet altijd wat verstandig is. Soms wordt het wel eens getest, een team van beleggingsadviseurs bepaalt wat een bepaald aandeel gaat doen, gaat het stijgen of dalen. Deze mensen zoeken alle financiële gegevens uit, bepalen de marktwerking, en zo maken ze een beslissing. Daarna vragen ze hetzelfde aan een aap. Als hij de linkerbanaan pakt gaat het aandeel stijgen, als hij de rechter banaan pakt, dan gaat het aandeel dalen. De aap en de beleggingsadviseurs hebben ongeveer evenveel kans dat ze het goed hebben. Dat zegt iets over beleggen. Mensen kunnen nog steeds de toekomst niet voorspellen.

Wil je toch beleggen?

Beleggen kun je vergelijken met een loterij, alleen dan wat minder extreem. Je kunt er leuk geld mee verdienen, je kunt er ook geld mee verliezen. Zorg er dus voor dat je alleen belegt met geld dat je ook werkelijk kunt missen. Als je zelf wilt beleggen, begin dan niet gelijk met investeren. Trek er minstens een jaar voor uit om jezelf te verdiepen in de markt, en de termen die bij het beleggen horen. In deze tijd kun je een ‘fictieve’ portefeuille bijhouden. Dit kan gewoon simpel in een excel bestand. Je doet alsof je aandelen koopt, en je doet alsof je ze weer verkoopt. Zo kun je kijken of je winst zou hebben. Let wel op: er bestaat een biedkoers en een laatkoers. De biedkoers is de koers waartegen je aandelen aankoopt, de laatkoers is de prijs waartegen je ze verkoopt.

Risico’s

Beleggen kan op verschillende manieren, deze hebben meer of minder risico. Je hebt bijvoorbeeld opties, hiermee koop je het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen, of te verkopen. Je kunt hiermee een hoop geld verdienen, maar je kunt ook flink geld verliezen. Een optie loopt namelijk op een bepaalde termijn af. Als de optie afgelopen is, dan is hij niets meer waard. Met andere woorden, als jij een optie koopt voor 0,90 euro, en het aandeel daalt, dan moet je op een bepaald moment je optie wel verkopen voor een lager bedrag, omdat je anders al je geld kwijt bent. Je kunt ook beleggen in aandelen. Deze verliezen hun volledige waarde pas als het bedrijf failliet gaat. Tot die tijd heb je kans op winst.

Niet zelf doen

Je kunt je geld ook laten beleggen door een adviseur, of via een beleggingsfonds. Hier heb je zelf geen omkijken naar. Denk eens na, zou jij je geld uit handen willen geven, zodat iemand ermee kan handelen, zonder dat je zeker weet of hij winst maakt? Je kunt er leuk aan verdienen, maar het kan ook zijn dat je meer geld had gekregen als je het op een spaarrekening had gezet.