Beleggen in Afrika - een supermarkt in Madagascar

Beleggen in Afrika

Afrika is het continent met de toekomst. Hier wonen over 50 jaar 4 miljard mensen, dat is een viervoudige groei. De armoede is schrijnend, maar de mogelijkheden eindeloos. Iedereen wil een mobiele telefoon, veel mensen hebben er al een. Iedereen wil groeien, geld verdienen en in landen waar je met een salaris 400 euro per maand de koning te rijk bent kun je veel heil verwachten van outsourcing. Daarnaast zitten er in veel Afrikaanse nog steeds eindeloze rijkdommen in de bodem, zoals olie, diamant, goud en uranium. De Chinezen zijn er de afgelopen 20 jaar al flink opgekomen met een andere vorm van zakendoen dan de post-koloniale westerlingen.

Supermarkten in Afrika

Beleggen in Afrika - een supermarkt in Madagascar
een supermarkt in Madagascar

De meeste Afrikanen hebben nog nooit een supermarkt van binnen gezien. Hier zien we daarom juist een heel sterke groeimogelijkheid. In landen waar de middenklasse langzaam begint op te komen komt er ook een sterkere vraag naar een aanbod van levensmiddelen in met iets meer structuur de markt op straat.

Technologie in Afrika

De traditionele infrastructuur is beneden peil in de meeste landen in Afrika. Maar nieuwe technologische ontwikkelingen als mobiele telefonie en internet zijn nu ook toegankelijk voor zelfs de armsten der armsten. Zonne-energie staat op het punt om door te breken. Eindeloze energie dankzij de zon. Dit zal een ware revolutie ontketenen op het platteland, waar men nu zelfs nog aan basiszaken als riolering en vers water mankeert. Gratis energie betekent immers ook water filteren en efficiënter landbouw bedrijven. Drones en 3D printers klinken nog helemaal als toekomstmuziek. In Afrika werkt de wetgeving heel anders. Het is dus goed mogelijk dat deze technologieën eerder aan doorbreken dan in het goedgeorganiseerde Westen. Drones zijn een perfect alternatief voor het vervoer van spullen naar plekken die niet met geasfalteerde wegen verbonden zijn met hoofdsteden of kust. Zodra het basisplastic voor 3D printers uit afval kan worden gegenereerd heb je meteen een ander groot Afrikaans probleem opgelost.

Investeren in Zuid-Afrika

Bij jongeren is Zuid-Afrika vooral bekend van Die Antwoord, de blanke afrikaner achterbuurt muziekgroep die met een jaren 90 sound de wereld verovert. Dat is echter niet het enige dat uit Zuid-Afrika komt. Ook de oprichter van Ubuntu is geboren in Zuid-Afrika.

Afrika beleggingsfonds

Je kan wel zelf in Afrika in bijvoorbeeld bedrijven of vastgoed gaan investeren maar het is een stuk verstandiger om het via een beleggingsfonds te doen. Er is veel corruptie en bureaucratie en het is vrij makkelijk om je geld te verliezen als je het zelf in de hand wilt houden.