Beleggen in whisky

Well, show me the way. To the next whisky bar. Whisky is een veelgeprezen en nog meer verdomde drank. Tegenwoordig wordt het ook beschouwd als een beleggingsproduct. Volgens Michel kun je er rijk mee worden. Om te beleggen in whisky hoef je zelf niet eens ooit whisky te hebben gedronken. Zolang je maar verstand hebt van de markt en van het product: Welke whisky zal in waarde stijgen? Welke whisky wordt beter met de jaren?

Beleggen in WhiskyIn 2011 heeft Scotch Whisky International (SWI) van de Autoriteit Financiële Markten in Nederland een vergunning verkregen voor het aanbieden van whisky als beleggingsobject. Jaarlijks slaat het bedrijf voor meer dan 200 miljoen Britse pond aan whisky in. Ineens werd het beleggen in deze sterke drank een stuk serieuzer beschouwd.

Hoe beleggen in whisky?

Er zijn eigenlijk twee manieren: zelf flessen drank of vaten whisky aankopen en bewaren of geld investeren in een bedrijf dat dit proces voor je uit handen neemt.

In Nederland heb je bedrijven als Caskplan die regelmatig vaten kopen en hierover aandelen uitgeven. Op deze manier heb je er verder niet veel omkijken naar.

Ook in België zijn er bedrijven die dit voor je kunnen regelen.

Zelf whisky bewaren

Het belangrijkste bij het zelf bewaren is dat de whisky niet wordt blootgesteld aan warmte en zonlicht. Daarnaast is het het beste om de flessen rechtop te laten staan.

Je whisky verzekeren

Als je de flessen whisky zelf bewaart is het verstandig om een goede verzekering hiervoor af te sluiten – of in elk geval na te gaan of de waarde van de vaten of flessen gedekt wordt door je huidige inboedelverzekering. Kijk even je polis na of bel je verzekeringsagent als je er niet helemaal zeker van bent.

Whisky of whiskey?

Whisky is Schots en Canadees en WhiskEy is Iers en Amerikaans. Dus je hebt beide spellingen in zowel Europa als in Noord-Amerika. Een handigheidje om dit te houden is dat er een ER zit in iERs en amERikaans. Net zoals wodka afstemt van het woord “water” komt het woord whiskey van Uisce Beatha, hetgeen levenswater betekent in Gaelic dat vandaag nog in Ierland gesproken wordt en zelfs een officiële taal is in de Europese Unie.

Verder lezen