Onroerend goed in Amsterdam

Beleggen in onroerend goed

Met de huidige lage woningprijzen, gecombineerd met lage rentes, lijkt het beleggen in onroerend goed slimmer dan ooit. Beurzen kunnen instorten, bedrijven failliet gaan en beleggingen kunnen van de ene op de andere dag fors waarde verliezen. Daarentegen is de kans groot dat de waarde van onroerend goed over een lange periode stijgt, terwijl er in de tussentijd ook winst uit huurinkomsten kan worden behaald. Waar moet je op letten bij het beleggen in onroerend goed?

De onroerend goed markt

De onroerend goed markt is wisselend, en biedt weinig garantie. Door het huis of het stuk grond te verhuren, is het mogelijk om de kosten dekken. Denk bijvoorbeeld aan gemeentebelasting, VvE kosten (in het geval van een appartement) en onderhoudskosten. Uiteindelijk heb je mogelijk meer rendement dan je op een spaarrekening zou krijgen.

Het hoogste rendement kun je krijgen wanneer je het onroerend goed koopt wanneer de prijzen laag staan. Dat biedt kansen op een groeiende waarde van het onroerend goed. Op termijn, bij verkoop, kan het rendement dan goed uitvallen. In de tussentijd zijn de periodieke kosten gedekt.

Risico beleggen in onroerend goedInvesteren in woningen in Rotterdam

Toch is ook het beleggen in onroerend goed niet zonder risico. Je kunt helaas niet achterover liggen en genieten van de winsten op je investering. Je blijft verantwoordelijk voor het stuk grond of het huis.

Er is continue onderhoud nodig van het onroerend goed. Dit is belangrijk zodat de het onroerend goed zijn waarde behoud. Daarnaast dien je deze kosten te dekken met de huurinkomsten. Het verhuren van een woning is echter ook een terugkerende taak. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van goede huurders, proberen, overlast en extra onderhoud.

Tot 2008 is onroerend goed enorm in waarde gestegen. Tijdens de economische crisis zijn de verkoopprijzen echter enorm gedaald. Als je twintig jaar geleden een stuk grond had gekocht, dan had je het nu voor veel meer geld kunnen verkopen. Maar nu de banken een financiële klap hebben gehad, zijn ze voorzichtiger geworden met het verstrekken van een hypotheek. Hierdoor wordt het moeilijker om onroerend goed te financieren. Dit betekent dat de waarde weer daalt.

Feit is dat de waarde van onroerend goed over enkele decennia in waarde stijgt. Een slimme investering is een investering op de lange termijn. Je kunt het bijvoorbeeld zien als je opbouwen van je pensioen. De waarde van je investering stijgt gedurende de decennia, terwijl je tegelijkertijd huurinkomsten geniet. Wanneer je met pensioen gaat, kun je de huurinkomsten zien als een maandelijkse inkomsten of je kunt het onroerend goed verkopen en op je oude dag genieten van de winst op het onroerend goed.

Waar moet je op letten bij het investeren in onroerend goed?

Velen zien een investering in onroerend goed als het kopen van een woning. Dit is echter een verkeerde invalshoek. Een belegging in onroerend goed is een zakelijke aangelegenheid. Er dient dus winst te worden gemaakt.

Voordat je onroerend goed koopt, is het daarom belangrijk dat je iets uitkiest waar je rendement van kunt verwachten. Het is altijd belangrijk dat je het onroerend goed laat taxeren, zodat je weet dat je er niet teveel voor betaalt. Immers, hoe meer je betaalt, hoe hoger je rendement moet zijn voordat je er winst op kunt maken.

Tip: Houd je oog gericht op het rendement.

Risico's beleggen in onroerend goedAls je zelf handig bent, en je ziet niet op tegen een flinke klus, dan kun je ervoor kiezen om een woning te kopen met achterstallig onderhoud of veel potentieel. Dit verhoogt de winstmarge nadat de extra investering in het klussen in terugverdiend. Echter, als je je handen liever schoon houdt, of je hebt geen tijd om maandenlang te klussen aan je tweede woning, dan is het slimmer om een goed onderhouden pand uit te zoeken.

Let dus goed op de kwaliteit van het pand. Wanneer je een aannemer moet inhuren om het te laten opknappen? Dan kom je gauw duurder uit dan je hebt verwacht. Verder, voordat je gaat verhuren, is het ook belangrijk dat het pand op een goede locatie staat. Locatie, locatie, locatie. Zo kan een kantoorpand naast de snelweg staan, want goed bereikbaar is een zeer sterk punt. Maar als het om een woonhuis gaat, is de buurt belangrijk. Wanneer de buurt opkomend is, zal de populariteit van de buurt en daarmee de waarde van je woning snel stijgen. Een winkel levert juist meer op in het centrum van een wat grotere stad.

Aan het verhuren van een huis, stuk grond, of ander pand, zitten nogal wat juridische, beleidstechnische en belastingtechnische haken en ogen. Verdiep je in de regels voordat je investeert in onroerend goed.

Tip: Locatie, locatie, locatie.

Wie kan beleggen in onroerend goed?

Het beleggen in onroerend goed vergt echt een groot kapitaal nodig. Ook het beleggen in onroerend goed is niet volledig zonder risico. Ik raad je aan om geld te investeren dat je kunt missen. Het kan zijn dat je een periode het pand niet kunt verhuren, waardoor je met hoge kosten zit. Je moet niet het risico lopen dat je het pand in een slechte tijd moet verkopen tegen een lage prijs. Dat is een verloren investering, met bovendien kans op (fors) verlies. Zorg er daarom voor dat je de investering of belegging niet tussentijds nodig hebt.

Beleggen in onroerend goed in het buitenlandInvesteren in onroerend goed in Portugal

Een huis kopen in Spanje klinkt leuk, maar bezint eer je begint. Veel projecten zijn door tussenhandelaren de hemel in gedreven en zijn nooit afgemaakt. Het is belangrijk dat je alleen met betrouwbare makelaars in zee gaat. Daarnaast moet je je ook bedenken dat de taal een belangrijk obstakel kan vormen bij zowel het kopen als verbouwen van onroerend goed in een ander land. En als je dan niet zelf wilt gaan wonen en werken in het buitenland, is het misschien een beter idee om toch gewoon conservatief in Nederland, Duitsland of België te investeren. Lekker dichtbij huis.

Als je nog niet overtuigd bent van alle risico’s van het beleggen in onroerend goed in het buitenland, kijk dan eens het programma Ik Vertrek op NPO. De problemen waar deze mensen tegenaan lopen, zijn zeer typisch, maar ook afschrikwekkend.

Toch zijn er mensen die graag investeren in een vakantiehuis in Spanje of Portugal, of in een zomerhuis in deze warme oorden. Dat is zeker een heerlijk idee. Ik raad deze mensen aan om een nieuw appartement te kopen. Deze vergen vaak minder onderhoudskosten en onderhoudswerkzaamheden, wat simpelweg gemakkelijk is. Daarnaast is de veiligheid van deze objecten groter, ook wanneer je er enkele maanden niet bent.

Lees deze blog voor meer tips over het investeren in onroerend goed in Spanje.