In p2p leningen beleggen via Bondora

Rentes op spaarrekeningen staan op een dieptepunt. Als je rekening houdt met inflatie en de Nederlandse vermogensbelasting is het eigenlijk niet de moeite waard. Gelukkig zijn er alternatieven, investeren in p2p leningen is een minder bekende vorm van beleggen. Bondora is een bedrijf in Estland dat al sinds 2009 de mogelijkheid aanbiedt om te investeren in consumentenleningen in Estland, Finland en Spanje. Klinkt dit interessant? Lees dan snel verder.

Waarom Bondora?

Je moet niet bij Bondora gaan beleggen als je bang bent voor risico. Aan de andere kant kun je wel zeer hoge rendementen behalen. Zo zit ik zelf boven de 20% op jaarbasis. Dit ondanks een flink aantal leningen die zeer waarschijnlijk nooit meer wordt terugbetaald.

Verwachte rendementen bij Bandora

Daarnaast is het verstandig om niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen in peer-to-peer leningen te steken.

Beleggen in leningen: Hoe werkt dit?

Bij Bondora wordt je ingelegde geld uitgeleend in de vorm van leningen aan consumenten in Estland, Finland en Spanje. Consumenten worden beoordeeld aan de hand van hun situatie: baan, salaris, leeftijd, woonplaats. Leningen kunnen worden ingedeeld van AA (minste risico) tot HR (hoog risico). Je geldt wordt niet uitgeleend aan één consument, maar verdeeld over een hele hoop verschillende leningen, soms zelfs minder dan €1 per lening. Op die manier is het risico van wanbetaling flink gespreid.

Profielen

Je kunt kiezen voor verschillende profielen.

Verschillende profielen bij Bandora

Bondora Go and Grow

In 2018 is Bondora begonnen met Go & Grow. Hierbij krijg je een “gegarandeerd” rendement van 6,75%. Dit is waarschijnlijk de beste optie om te beginnen. Ook kun je voor een kleine fee van €1 direct je geld laten uitbetalen. Erg handig dus voor een lopende buffer.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd omdat ik liever voor hogere rendementen ga. Go&Grow kan werken omdat het extra rendement in een kapitaalbuffer wordt gehouden.

Intussen heb ik zelf een Go & Grow rekening opgezet. Check dit artikel voor meer informatie.

Portfolio Manager

Met Portfolio Manager heb je al iets meer keuze dan bij Go&Grow, en de rendementen kunnen ook makkelijk dubbel zo hoog zijn. Maar er is dus ook meer risico.

rendementen bij Bandora

p2p leningen bij BandoraMinpunten van Bondora

  • Relatief hoog risico
  • Ik zou graag de mogelijkheid zijn om maandelijks automatisch geld uit te keren

Pluspunten van Bondora

  • Heel hoog rendement
  • Heel makkelijk te automatiseren: het overgemaakte kan vanzelf worden geïnvesteerd
  • Ze zijn al 10 jaar actief op de markt
  • Je kunt al beginnen met kleine bedragen zoals €100

Meld je hier aan bij Bondora.