Beleggen via DEGIRO

Bij DEGIRO is beleggen vooral eenvoudig. Er zijn verschillende handige tools, zoals een App. Beleggen kan bovendien in diverse markten, bij verschillende beurzen en met elk bedrag. Een rekening bij DEGIRO is gemakkelijk geopend. Het is misschien door deze eenvoud en het gebruiksgemak dat DEGIRO verschillende prijzen en awards heeft gewonnen. DEGIRO behoort tot de grootste ‘online brokers’ van Nederland en Europa.

DEGIRO is in 2008 opgericht door vijf oud-medewerkers van BinckBank. In eerste instantie richtte het beleggingsfonds zich met name op de zakelijke markt. Vanaf 2013 kunnen ook particulieren beleggen bij DEGIRO. In de opvolgende jaren is het bedrijf hard gegroeid en uitgebreid naar andere landen. Doordat het een online beleggingsplatform is, kunnen de tarieven laag worden gehouden.

Tarieven DEGIRO

DEGIRO is een zogenaamde online broker. Dit wil zeggen dat het een beleggingsplatform is dat zich online afspeelt. Dit geeft ontzettend veel gebruiksgemak voor beleggers. Toen DEGIRO in 2013 in Nederland startte als beleggingsfonds voor particulieren, boden ze tarieven die ver onder de toenmalige marktprijs lag. Ook nu nog hanteert DEGIRO-prijzen die ver onder de prijzen liggen van andere beleggingsfondsen en banken.

Degiro

Deze tarieven zijn afhankelijk van het pakket dat wordt gekozen: basic, active en trader. Verder hanteert DEGIRO tarieven op basis van gebruik, wat wil zeggen dat een belegger niet voor zaken betaalt die niet worden gebruikt. Bovendien zijn verschillende aspecten bij DEGIRO gewoon gratis.

Gratis fondsen van DEGIRO

Bij DEGIRO is er een aantal fondsen die je gratis kunt kopen en verkopen. Dit is erg handig voor de buy&hold strategie waar ik zelf een aanhanger van ben. Helaas verandert deze lijst wel regelmatig, dus je moet toch eerst even checken, dit kan door alleen “Tracker (Gratis)” te kiezen. Het is dan wel handig om ook “Laat alleen Populaire producten zien” uit te zetten.

Hoe kan DEGIRO de prijzen zo laag houden? Dat komt met name door ‘securites lending’.

Securities lending

DEGIRO kan de kosten voor het beleggen zo laag houden, doordat ze de aandelen waarin wordt belegd weer uitlenen aan derden. Dit wordt ‘securities lending’ genoemd. Een beleggingsfonds kan extra verdienen aan security lending, waardoor ze de tarieven aantrekkelijk laag kunnen maken. Deze manier van handelen brengt echter wel extra risico’s voor beleggers met zich mee. Het voordeel is dat beleggen via DEGIRO erg goedkoop is en dat sommige producten zelfs gratis zijn.

Een nadeel is dat er door het beleggingsfonds veel risico kan worden genomen in deze securities lending. Het rendement van een belegging kan hierdoor lager uitvallen dan voorheen gedacht. Een ander nadeel is dat het kan gebeuren dat de uitgeleende aandelen niet worden teruggegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een faillissement van de lener van de aandelen.

Wanneer een belegger liever niet wil dat DEGIRO de aandelen uitleent, kan de belegger voor een Custody pakket kiezen. DEGIRO zal dan de effecten niet uitlenen aan derden. Dit pakket heeft minder risico, maar hanteert dus ook andere, hogere tarieven.

Eenvoudig platform

DEGIRO is een online beleggingsplatform. Ze hebben de intentie om het beleggen makkelijk te maken voor particulieren. Dit doen ze met behulp van verschillende tools, waaronder een handige App. Bovendien biedt DEGIRO uitgebreide beleggingsmogelijkheden, zoals het handelen in aandelen, obligaties, opties en futures, maar ook in CFD’s, beleggingsfondsen, turbo’s en trackers. Er kan op erg veel beurzen worden gehandeld.

Daarnaast tracht DEGIRO een innovatief platform te zijn met wereldwijde mogelijkheden en lage tarieven. De prijzen en awards die DEGIRO heeft gewonnen reflecteren vooral dit gebruiksgemak en de eenvoud van beleggen bij DEGIRO.

Vergelijking met andere brokers

Beleggen bij DEGIRO wordt vooral gekenmerkt door het eenvoudige beleggingsplatform wat ze bieden, met overigens lage tarieven vergeleken met andere brokers. DEGIRO is in 2008 opgericht door oud-medewerkers van BinckBank en behoort inmiddels tot de grootste online brokers van Nederland en Europa.

DEGIRO kan de lage prijzen voor beleggen hanteren, omdat ze aan ‘securities lending’ doen. Hierbij worden aandelen uitgeleend aan derden. Dit brengt extra risico met zich mee voor de belegger, maar ook goedkopere prijzen. Er kan ook worden gekozen voor een Custody pakket, waarbij de effecten niet worden uitgeleend. Dit pakket heeft daarom hogere tarieven. Wil je liever niet dit extra risico lopen wat securities lending met zich meebrengt? Overweeg dan om via een andere online broker te gaan beleggen.

DEGIRO