Duurzaam beleggen

Als je geld over hebt om te sparen of beleggen is het niet meteen het eerste waar je aan denkt. Maar als je graag “Fair Trade” inkoopt, of liefst zoveel mogelijk biologische producten uit de supermarkt, is het ook aan te raden om even verder te kijken wat er gaat gebeuren met jouw geld. Of juist wat niet. Als je niet in de wapenindustrie, kinderarbeid, vervuilende industrie wilt investeren, of juist wel in bedrijven die goed bezig zijn. Met groene beleggingen kun jij een verschil maken in de wereld. Je kunt als belegger de gevolgen voor mens en milieu inschatten. De meeste Nederlandse banken hebben ook wel duurzame beleggingsfondsen, maar als je zeker wilt zijn dat je geld duurzaam wordt gebruikt ga je vooral kijken bij de Triodos en de ASN Bank

Triodos Bank

De Nederlandse Triodos Bank doet uitsluitend aan ethisch en duurzaam bankieren. De bank heeft ook filialen in Spanje, Duitsland, Engeland and België. Veel “duurzame” of beleggingsfondsen vermijden beleggingen in bedrijven die schade veroorzaken aan mens of milieu, Triodos gaat een stap verder belegt uitsluitend in bedrijven en organisatie die een positief effect hebben op de samenleving. Denk hierbij aan duurzame energie, biologische boerderijen, fair trade organisaties en sociale projecten. Triodos biedt verschillende spaarvormen en fondsen aan. De rente van de spaarrekening ligt op een redelijk niveau, maar wel duidelijk lager dan de rente van de spaarrekeningen van de ASN Bank. Daartegenover ligt de rente wel een stuk hoger dan de internetspaarrekening van de Rabobank. Qua beleggingsfonden heb je bij Triodos een relatief grote keuze, je voor de volgende thema’s kiezen: cultuur en welzijn, fair trade microfinanciering, groene projecten, duurzame beursgenoteerde pioniers, duurzame energie, obligaties en/of aandelen van duurzame beursgenoteerde bedrijven of duurzaam vastgoed. De kosten zijn 0,5% van de belegging. Daarnaast is het ook mogelijk om direct te investeren in de Triodos bank zelf, door middel van certificaten. Het is ook mogelijk om een normale rekening met bankpas (en iDeal) te openen, maar nog niet met credit card.
De bank is opgericht in 1980 en had eind 2006 een totaal bedrag van 3 miljard euro in beheer. Met een omzet van € 4,9 miljard in 2009, en een winst van € 9,5 miljoen (dus geen grote bonussen voor de bestuurders).

ASN Bank

De ASN Bank is een dochteronderneming van de SNS REAAL, en is dus net iets minder onafhankelijk dan Triodos. ASN investeert in duurzame projecten, maar de investeringen gaan duidelijk naar grotere bedrijven dan het geld dat bij Triodos wordt belegd. De rentepercentages van de spaarrekeningen liggen hierdoor dan ook iets beter in de markt, en liggen zelfs in de top van de spaarmarkt. Qua beleggingsfondsen heeft ASN Bank iets minder keuze, maar nog steeds zeker de moeite waard om eens goed te bekijken als u duurzaam wilt beleggen. De spaarrekeningen van ASN (en ook van Triodos) worden gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Sinds begin 2009 is het mogelijk om een normale betaalrekening te openen, en sinds 2010 is het ook mogelijk om een “duurzame” credit card te nemen van ASN – bij elke aankoop gaat er dan een percentage naar een goed doel.

ING bank

De ING is in eerste instantie niet direct een bank waar je aan denkt bij duurzaam beleggen, maar ook daar kun je terecht voor groene fondsen.

Verder lezen

Wikipedia
rijksoverheid.nl
De Morgen