Emigreren naar Australië

Wil je emigreren naar Australië? Verhuizen naar ‘down under’, ver van Nederland in een land met een geheel ander klimaat en natuur. Veel emigranten naar Australië zijn verliefd op het land geworden nadat ze er hebben gestudeerd of door Australië hebben gereisd. Australië biedt een unieke laid-back cultuur, levendige steden en uitgestrekte rust en natuur.

Maar bereid je goed voor op je emigratie naar Australië. Het scheelt als je uit Europa komt maar desondanks moet je een emigratie naar Australië goed voorbereiden, vooral wat betreft een verblijfsvisum. Lees daarom zeker onze tips hieronder door voor een goede voorbereiding van je emigratie naar Australië.

Voorbereiding Emigreren naar Australie

Een visum voor Australië

Een visum voor Australië is meteen een van de lastige puntjes van het emigreren naar Australië. Er zijn verschillende soorten visa voor Australië, met elk zijn eigen kenmerken en strenge eisen. In alle gevallen moet je aantonen dat je een positieve bijdrage kunt leveren aan de Australische economie. Dit betekent dus dat je een baan(aanbod) moet hebben in Australië of een pot geld moet hebben om een visum te kunnen bemachtigen.

Onze tip: Schakel een emigratiebureau in om je kans op een visum te vergroten. Bijvoorbeeld Visa4You of Bureau Hiltemann.

Immigration agent voor Australië

Het emigratiebureau biedt je een immigration agent die je helpt bij het aanvragen van het juiste visum. Er zijn veel opties, dus wat is de beste optie die je hebt? Een immigration agent is geen noodzaak, maar wel een welkome hulp die het proces wat soepeler laat verlopen.

  • Veel visums voor Australië moet je aangevragen buiten Australië. Niet de Australische ambassade deelt die uit maar het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Gebruik deze wizard op hun immigratiewebsite om het juiste visum voor Australië te kiezen voor jouw situatie.

emigratie naar australië

Permanent verblijfsvisum voor Australië

Als je gaat emigreren naar Australië, wil je hier voor langere tijd verblijven. Je hebt dan een permanente verblijfsvergunning voor Australië nodig. Je hebt grofweg deze opties:

  • Een permanent familievisum voor Australië, voor de partner, kinderen, ouders of afhankelijke familieleden van een persoon die de Australische nationaliteit of een visum voor Australië heeft. Kijk hier voor meer info.
  • Een permanent werkvisum voor Australië, voor personen met een Australische werkgever die hen in dit proces sponsort/ondersteunt of voor personen die een vaardigheid hebben die men in Australië graag wilt. Kijk hier voor meer info.
  • Zakelijk of investeringsvisum, waarmee je bredere mogelijkheden hebt om in Australië te verblijven en het land in en uit te reizen. Kijk hier voor meer info.
  • Visum voor gepensioneerden, voor personen die in Australië hebben gewerkt op basis van een verblijfsvergunning, een aantoonbare link hebben met de lokale gemeenschap en in Australië van hun pensioen willen genieten. Kijk hier voor meer info over dit type visum.
  • Visum voor voormalige inwoners, voor personen die in het verleden een verblijfsvergunning voor Australië hebben gehad. Kijk hier voor meer info.
  • Visum voor uitzonderlijke talenten, maar dan moet je dit wel kunnen aantonen. Kijk hier voor meer info over dit uitzonderlijke type visum.
    Een verblijfsvergunning voor vluchtelingen of om humanitaire redenen, wat niet van toepassing is voor een Nederlander of Belg.

emigratie naar australië

Werken in Australië

Heb je een werkvisum voor Australië? Dan kun je legaal werken in Australië. In sommige gevallen moet je wel staan ingeschreven bij een beroepsorganisatie in Australië. Net zoals het land, is ook de sfeer op de werkvloer zeer relaxt. Je kunt je collega’s en baas met hun voornaam aanspreken en je hoeft niet strak in pak op je werk te verschijnen. Bevalt je dit wel?

Een baan vinden in Australië

Het is voor Nederlanders niet altijd makkelijk om een baan in Australië te vinden. Wil je een vaste baan? Dan is netwerken erg belangrijk. Laat mensen in je omgeving weten wat je kunt en dat je een baan zoekt. Via via vind je zo de beste banen in Australië.

Nederlandse opleidingen worden niet altijd op waarde geschat. Veel Nederlanders beginnen daardoor met een baan onder hun niveau of hebben eerst werk via een uitzendbureau. Vergeet vooral niet om ook je diploma’s te legaliseren voor het buitenland en voor vertrek bij de Nederlandse belastingdienst te checken wat er komt kijken bij werken in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Australië

Om als buitenlander snel een vaste voet aan de grond te krijgen in Australië, is het aan te raden om een eigen bedrijf te beginnen. Stel een goed businessplan op en onderzoek of je idee een toekomst heeft in je nieuwe woonplek.

Speciale werkvisa voor ondernemers

Vraag je immigration agent naar de mogelijkheden. Een eigen bedrijf opzetten kost altijd veel tijd, terwijl de inkomsten met name in het begin nog kunnen tegenvallen. Bereid je daarom goed voor, heb geduld en zorg voor een extra financiële buffer als je aan dit avontuur down under begint.

Werkvakantie in Australië

Veel jongeren maken gebruik van een speciaal visum waarmee ze gedurende een jaar kunnen reizen en werken in Australië. Er zijn veel positieve verhalen over dit visum, maar ook veel negatieve ervaringen. Deze jongeren zijn kwetsbaar voor uitbuiting en slechte baantjes. Let ook goed op dat je juist verzekerd bent voor bijvoorbeeld ongevallen op de werkvloer van een tijdelijk baantje.

Voorwaarden tijdelijke werkvisum voor jongeren

  • Je dient tussen de 18 en 30 jaar oud te zijn.
  • Je moet laten zien dat je voldoende financiële middelen hebt voor je verblijf door middel van bankafschrift, met minimaal $5000 op je rekening.
  • Je moet een goede gezondheid hebben en goed voor jezelf kunnen zorgen. Hiervoor moet je een medisch onderzoek laten doen.
  • Je kunt niet langer dan 6 maanden bij dezelfde werkgever werken en kunt maximaal 4 maanden studeren.
  • Nadat je het visum hebt ontvangen, dien je binnen een jaar naar Australië te vertrekken. Vervolgens kun je vanaf je aankomst één jaar in Australië verblijven.
  • Het visum kost €399.
  • Je kunt een tweede keer het werkvisum aanvragen.
  • Een werkvisum voor jongeren voor Australië vraag je hier aan.

emigratie naar australië

Een huurwoning zoeken in Australië

De meeste huurwoningen in Australië zijn particulier, en in sommige gevallen ook gemeubileerd. Je kunt zelf op zoek gaan naar een huurwoning, maar je kunt ook een makelaar inschakelen. Een makelaar is duurder, maar ook betrouwbaarder en het scheelt je zoekwerk.

Natuurlijk dien je de huurovereenkomst goed door te lezen. Deze dient in overeenstemming te zijn met de regels van de staat waarin de woning zich bevindt. De rechten en plichten van de huurder en verhuurder zijn dus bij wet vastgesteld.

Wat is de huurprijs? Hier kun je over onderhandelen. Een huurstijging is ook per wet vastgelegd en kun je aanvechten. Let goed op of de afgesproken huurprijs inclusief of exclusief bepaalde kostenposten is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Verhuizen naar Australië

Ok, je visum is op dit punt al binnen en je hebt ook al een woning geregeld. De verhuizing kan beginnen. Hoe kun je dit aanpakken?

Ons advies: Neem je waardevolle spullen en kleding mee in het vliegtuig. Wil je nog extra inboedel meenemen? Dan kun je deze laten verschepen. Kijk hier voor meer tips en de mogelijkheden die je hebt bij een internationale verhuizing.

Verder lezen

FiFi Finance is een financiële website. Wij zijn een online bron voor iedereen die meer wil weten over financiële zaken. Wij verstrekken informatie over onderwerpen zoals bankrekeningen, investeringen, leningen en persoonlijk financieel beheer. Onze missie is om financiële empowerment te bevorderen, door middel van toegankelijke financiële oplossingen voor iedereen. Jouw feedback wordt op prijs gesteld. Lees meer over ons.