Emigreren Checklist

De een gaat gewoon, zonder dingen te regelen. De ander regelt alles tot in details. Emigreren doe je niet zomaar, maar laat de waslijst aan dingen die je moet regelen je niet tegenhouden. Emigreren is immers een avontuur en het moet wel leuk blijven. Hierbij in een overzicht de belangrijkste tips waar je op moet letten in verband met je vertrek uit Nederland.

Algemeen advies

Het klinkt zo simpel, maar de meeste mensen vergeten het: maak een lijstje van zaken die je wilt regelen. Streep de zaken door als je ze geregeld hebt. Doe dit op een vel papier of in een boekje waar je ruimte hebt om meer informatie bij te schrijven, zoals telefoonnumers van instanties, data en lopende afspraken. De lijst lijkt erg lang als je hiermee begint, maar het wegstrepen gaat je een geweldig gevoel geven.

Zaken waar je op moet letten

Van diploma’s die je hebt, tot financiële afspraken, je moet soms best veel regelen voor je gaat emigreren. Gebruik de lijst hieronder om een eigen lijst te maken voor jezelf en maak duidelijk wat het belangrijkst is.

Burgerzaken

 • Heb je besloten om je uit te schrijven, dan kan je dit vijf dagen vantevoren regelen bij de afdeling burgerzaken bij jouw gemeente. Je hoeft niet per se een ander adres op te geven als je dit niet hebt. Een land is voldoende.
 • De gemeente geeft je nieuwe adres door aan de Belastingdienst. Heb je nog geen nieuw adres, geef ze dan zelf door aan de Belastingdienst zodat je niet voor eventuele verrassingen komt te staan.

Financiële zaken

 • Loop je incasso-opdrachten na en zeg je abonnementen op
 • Zeg je verzekeringen op die je niet meer nodig hebt
 • Heb je meer dan 1 bankrekening? Misschien handig om er slechts 1 te hebben, anders neem je weer meer administratie mee. Het is wel verstandig om sowieso 1 Nederlandse bankrekening aan te houden.
 • Als je besluit om jezelf uit te schrijven, dan hoef je ook geen zorgverzekering te betalen. Zorg op tijd voor informatie hoe je deze opzegt. Je hebt soms een uitschrijfbewijs nodig, en die kan je pas krijgen vijf dagen vóór je officiële vertrek.
 • Hoe zit het met belasting en sociale verzekering in je nieuwe land? In landen buiten Nederland is dit meestal niet zo sterk gekoppeld. Het is ook goed om te kijken hoeveel je kunt verwachten qua betaling.
 • Tip: je kunt ervoor kiezen om 10 jaar lang ANW en AOW verzekeringen aan te houden. Met name de ANW verzekering is interessant als je partner en/of kinderen hebt, de premie is erg laag. De AOW kan ik niet aanraden, de premie hoog. Dit bedrag kun je beter zelf beleggen. Check deze pagina van de SVB voor meer info.

Opleidingen

 • Heb je diploma’s? Wellicht dat je ze wilt laten vertalen of dat je een statusverklaring opleidingsniveau wilt hebben?
 • Heb je een lopende studieschuld? Zorg ervoor dat DUO je nieuwe adresgegevens hebt, of dat je je zaken online kan regelen. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door, maar beter is het om wel even zeker te zijn. Als je draagkrachtberekening hebt aangevraagd, zorg dan ervoor dat je elk jaar opnieuw dit aanvraagt, anders kan je in de problemen komen en moet je onverwachts extra gaan terugbetalen. Dit geld stapelt zich op als een extra schuld en dit gaat je zeker achtervolgen als je niet met ze in contact staat! Dit geldt nog sterker voor emigratie naar landen waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten op het gebied van schulden, zoals België en Luxemburg.

Rijbewijs

 • Het kan heel handig zijn om een nieuw rijbewijs te nemen. Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig.
 • Neem ook meteen een internationaal rijbewijs als je buiten de EU gaat zijn. Het is maar 1 jaar geldig, maar het is nogal een gedoe om te regelen als je niet in Nederland bent.

Overige Checklist

 • De overheid geeft een goed overzicht van zaken waar je op moet letten voor vertrek. Ze maken een mooie lijst voor je, speciaal aangepast naar jouw situatie. Zie hiervoor Vertrek Naar Het Buitenland .overheid.nl
 • Er is een mooie checklist overzicht verkrijgbaar over emigreren op de website Checklistpagina

 

Checklist voor later

 • Neem niet zonder diepgaand onderzoek een andere nationaliteit aan. Je kunt hierdoor makkelijk je Nederlanderschap kwijtraken. En het is best wel handig om ervoor te zorgen dat je je Nederlandse nationaliteit behoudt. Eelco Keij heeft al veel werk verzet om dit makkelijker te maken, en er is sinds 2019 ook een Stichting voor Nederlanders buiten Nederland.