Emigreren naar Italië

Toen ik in 2007 terugkam van een lange wereldreis had ik mazzel. Onderweg was ik in contact met een Italiaan die met erg interessant onderzoek bezig was. Ik had in Zuid-Amerika al bedacht dat ik na Spaans ook Italiaans wilde leren. Dus was het logisch om een tijdje in Italië te gaan wonen en werken om die taal echt goed te leren en omdat het een erg leuke baan was natuurlijk.

Italië is lid van de Europese Unie, dus je kunt er gewoon heen gaan en verblijven voor 3 maanden zonder enige vorm van bureaucratie. Als je langer wilt blijven moet je je wel inschrijven. Als je er werkt heb je ook een zogenaamde permesso di soggiorno nodig, de Italiaanse verblijfsvergunning. Dit is echter vrij makkelijk te regelen, zodra je werk hebt gevonden kun je je gaan inschrijven. Neem hier echter wel goed de tijd voor, de wachtrijen kunnen lang zijn en je kunt er ook niet vanuit gaan dat men Engels spreekt aan het loket. Neem dus zeker een woordenboek mee als je Italiaans nog niet zo goed is.

Je mag gedurende 8 maanden in 2 Europese landen staan ingeschreven, dus je hoeft je niet per se meteen in Nederland uit te schrijven. Al is het natuurlijk wel goed om dit vantevoren even te plannen. Een woning vinden in Italië gaat nog niet overal zoals in Nederland, internet is nog niet zo ontwikkeld als in ons kikkerlandje. Als je eenmaal iets gevonden hebt krijg je ook een grappig formulier waarin je moet tekenen dat je geen terrorist bent.

Bankrekening openen in Italië

Nederlandse banken zijn zo gek nog niet. Als je niet van plan bent om lang te blijven kun je beter je Nederlandse rekening aanhouden. In Italië betaal je werkelijk voor elke scheet (nou ja, voor elke handeling), en dan gaat het niet om centen maar om euro’s. In principe kun je tegenwoordig gewoon met je Nederlandse rekening verder, je werkgever kan zonder problemen geld overmaken (dat is volgens EU wetgeving even duur als binnen Italië zelf) en pinnen is gewoon gratis in Italië als dat gratis in Nederland is. Een telefoonabonnement kan handig zijn, maar pre-paid kan in sommige gevallen volstaan.

Emigreren naar Sicilië

Sicilië is vooral bekend van de mafia. Ik ben er zelf nooit geweest maar het is natuurlijk een prachtig eiland met een geweldige geschiedenis.

Uiteindelijk

Na een half jaar hield ik het zelf voor gezien in Italië. Het werk was leuk, het eten was prima, het weer was iets beter (niet perfect in het noorden), maar ik had een geweldig aanbod in Nederland ontvangen en mijn Italiaans was intussen al behoorlijk vloeiend. Dus weer terug naar ons kikkerlandje.