Emigreren naar Duitsland

Emigreren naar Duitsland is emigreren naar ons buurland. Veel Nederlanders profiteren van de lagere woningprijzen net over de grens in Duitsland. Andere Nederlanders genieten juist van de Duitse cultuur, natuur en meer ruimte en kiezen daarom voor een emigratie naar Duitsland.

In Duitsland kun je een prachtige woning krijgen voor minder geld, met meer ruimte en dichtbij karakteristieke dorpjes, steden, bergen en wintersportgebieden. Wat moet je allemaal weten als je wilt emigreren naar Duitsland? Lees het hieronder.

Een emigratie naar Duitsland is een verhuizing naar ons buurland, maar desalniettemin een grote stap. Onze Emigratie Checklist geeft je belangrijke tips die je helpen om je emigratie goed voor te bereiden en te plannen.

Emigratie naar Duitsland

Wonen in Duitsland

Met een Nederlands of Belgisch paspoort kun je vrij wonen en werken in Duitsland. Bij je vertrek uit Nederland dien je je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente. Neem een bewijs van uitschrijving mee naar Duitsland. In Duitsland moet je vervolgens binnen 8 dagen na je vestiging je inschrijven bij je nieuwe woongemeente in Duitsland. Dit doe je met een Einwohnermeldeamt, waarbij je het bewijs van uitschrijving uit Nederland en je identiteitsbewijs laat zien. Je ontvangt van je nieuwe woongemeente een Anmeldebestätigung. Dit is een bevestiging dat je je succesvol hebt ingeschreven bij de Duitse gemeente.

Als je in Duitsland werkt, zelfstandige bent, studeert of een uitkering ontvangt, heb je een andere verblijfsvergunning nodig. Neem een loonbriefje mee als bewijs en meld dit voordat je je wilt inschrijven. Als zelfstandige moet je een Gewerbeanmeldung inleveren, waarmee je je bedrijf in Duitsland inschrijft.

Waar wil je wonen in Duitsland? Net over de grens, zodat je kunt profiteren van de nabijheid van Nederland voor werk en familiebezoek? Of wil je juist in een karakteristiek Duitse dorpje wonen, in een bruisende stad of in de bergen? Duitsland is een enorm land, met ontzettend veel verschillen tussen regio’s. Waar ga je voor?

We raden je aan om bewust een keuze te maken voor een nieuwe woonplek. Bezoek de plek een aantal keer op verschillende momenten in het jaar. Zo krijg je een goed beeld van je nieuwe, potentiële woonplek. Hoe bevalt het? Ben je zeker van je zaak?

Emigreren naar Duitsland

Werken in Duitsland

In Duitsland kun je een baan vinden op dezelfde manier als je gewend bent in Nederland. Via internet kun je zoeken naar vacatures en hierop reageren. Je kunt ook open sollicitaties sturen. We raden je aan om je cv naar het Duits te vertalen en goed Duits te praten, zodat je snel aansluiting vindt bij de Duitse arbeidsmarkt.

De Duitse (werk)cultuur is ook vergelijkbaar met de Nederlandse, maar toch anders. Duitsers kunnen nog stipter zijn dan de Nederlanders. Beter ben je tien minuten van tevoren al aanwezig. Duitsers houden graag het werk en privé gescheiden en praten daarom niet veel over hun leven buiten het werk. Ook werkgrapjes kunnen niet in de juiste aarde vallen, en worden niet altijd goed gewaardeerd.

Spreek ook niet zomaar iemand met ‘je’ aan. Duitsers zijn op de werkplek degelijker en minder persoonlijk dan de Nederlanders. Je dient je hieraan aan te passen.

Huis kopen in Duitsland

Een huis kopen in Duitsland is goedkoper dan in Nederland. Dit maakt het voor Nederlandse emigranten in Duitsland aantrekkelijk om een huis in Duitsland te kopen in plaats van te huren.

In Duitsland krijg je meer waar voor je geld. De grondprijzen en woningprijzen liggen lager, terwijl woonwijken veel ruimtelijker zijn opgezet.

Je kunt een makelaar in de hand nemen bij het kopen van een huis, maar dit is niet verplicht. Wanneer je niet goed Duits spreekt of de lokale vereisten voor het kopen van een huis in Duitsland niet goed kent, raden we je aan om een Engelssprekende of Nederlandssprekende makelaar in de hand te nemen. Het is verplicht om een notaris de wettelijke werkzaamheden en verplichtingen te laten uitvoeren bij het kopen van een woning in Duitsland.

Ook in Duitsland vind je te koop staande huizen online. In sommige gevallen bieden banken onroerend goed aan.

In Nederland is er een vraagprijs voor een woning en breng je vervolgens een bod uit op het woning. Dit bod kan lager liggen dan de vraagprijs. In Duitsland is deze methode niet gebruikelijk. De vraagprijs staat meestal vast. Je kunt onderhandelen over de koopprijs wanneer er bij de advertentie VHB (Verhandlungsbasis) of VH (Verhandelbar) staat vermeld.

De belasting bij het kopen van een woning in Duitsland ligt een stuk lager dan in Nederland. Neem geen overhaaste beslissing. Je tekent namelijk geen voorlopig koopcontract in Duitsland. Een getekend contract is dus definitief, en niet onder bepaalde voorwaarden, zoals onder voorwaarde van financiering.

Emigreren naar Duitsland

Voordelen wonen in Duitsland

Het wonen in Duitsland heeft veel voordelen. Daarom zijn er steeds meer Nederlanders die emigreren naar Duitsland.

  • Woningen zijn goedkoper
  • Het leven in Duitsland is goedkoper.
  • Autorijden is goedkoper.
  • Brandstof is goedkoper.
  • Boodschappen zijn over het algemeen goedkoper.
  • Wegenbelasting ligt lager.
  • Gezondheidszorg is goed geregeld, zonder lange wachttijden en met meer aandacht voor de patiënt.
  • Je hebt een ziektekostenverzekering van de staat wanneer je onder een bepaald bedrag verdient.

Documenten naar Duits laten vertalen?

We raden je aan om een aantal documenten naar het Duits te laten vertalen. Je dient deze officiële documenten door een beëdigde vertaler naar het Duits te laten vertalen. Denk bijvoorbeeld aan een geboorteakte, trouwakte, diploma’s, enzovoort. Laat ook een apostille op de documenten zetten, zodat ze geldig zijn in Duitsland.

Verder lezen

FiFi Finance is een financiële website. Wij zijn een online bron voor iedereen die meer wil weten over financiële zaken. Wij verstrekken informatie over onderwerpen zoals bankrekeningen, investeringen, leningen en persoonlijk financieel beheer. Onze missie is om financiële empowerment te bevorderen, door middel van toegankelijke financiële oplossingen voor iedereen. Jouw feedback wordt op prijs gesteld. Lees meer over ons.