Emigreren naar Noorwegen

Overweeg je om te emigreren naar Noorwegen? Noorwegen is behalve een land vol natuurschoon een van de rijkste landen van Europa qua inkomen per hoofd van de bevolking. Het land staat op plaats één in de Human Development Index van de VN. Wat heb je nodig om te emigreren naar Noorwegen?

Emigreren naar Noorwegen voorwaarden

Een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen bij emigreren naar Noorwegen.

Vooraf regelen

Meteen na aankomst regelen

Bij verblijf langer dan zes maanden regelen

Melden bij het plaatselijke belastingkantoor. Je neemt mee:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Registratiebewijs voor EU-burgers)
  • Arbeidsovereenkomst
  • Huur- of koopovereenkomst woonruimte

Verhuizen naar Noorwegen als Nederlander

Als Nederlander kun je relatief gemakkelijk naar Noorwegen emigreren. Noorwegen kampt namelijk met vergrijzing. Met een EU-paspoort kun je er zo aan de slag. Ze willen graag jonge, sterke mensen aan het werk hebben, het liefst met technische kennis. Bijvoorbeeld loodgieters en elektriciens. De salarissen in Noorwegen zijn relatief hoog, net zoals de prijzen en de belasting. Het wonen in Noorwegen geeft je veel mogelijkheden om een aantrekkelijke spaarbuffer op te bouwen, een klein fortuintje waar je in een ander land veel meer mee kan.

Checklist emigreren Noorwegen

Emigreren is niet makkelijk, en vergt heel veel voorbereidingen. Wat moet je allemaal regelen vóór de emigratie naar Noorwegen? Wij hebben een handige emigratie checklist gemaakt. Vul deze verder aan, print het uit en afvinken maar.

Kan ik emigreren naar Noorwegen?

Noorwegen is geen onderdeel van de Europese Unie, maar wel van het Schengengebied. Dit betekent dat je met een Schengenpaspoort vrij kan reizen naar Noorwegen.

Met een Nederlands of Belgisch (Schengen) paspoort kun je zonder veel problemen emigreren naar Noorwegen. Met een Schengenpaspoort kun je zonder visum tot 90 dagen in Noorwegen verblijven in een periode van 180 dagen. Om in Noorwegen te wonen heb je als Nederlander of Belg geen speciaal visum nodig, maar moet je je wel registreren bij de politie.

Kijk ook voor meer info over een visum voor Noorwegen

Emigratie noorwegen

Verblijfsvergunning voor Noorwegen

De emigratie naar Noorwegen

Is de knoop doorgehakt en heb je ervoor gekozen om te emigreren naar Noorwegen? Heel mooi! Maar ga niet te hard van stapel. Neem weloverwogen beslissingen.

Ga eerst reizen naar Noorwegen. Hoe bevalt Noorwegen je? Wat vind je van de mensen, het klimaat, de cultuur en de arbeidsmogelijkheden? Probeer Noorwegen meerdere keren te bezoeken op verschillende momenten van het jaar, en probeer het land echt te leren kennen. Bevalt Noorwegen in de zomer je net zo goed als Noorwegen in de lange, donkere en koude winter?

In welk gebied zou je het liefst willen wonen, en waarom? Tijdens deze bezoeken kun je ook gaan onderzoeken in welke regio in Noorwegen je wilt gaan wonen. Bezoek ook deze regio tijdens verschillende momenten in het jaar. Heb je al een woning op het oog?

Emigratie naar noorwegen

Emigreren naar Noorwegen met kinderen

Wil je emigreren naar Noorwegen met je kinderen? Het is makkelijker om te emigreren met jonge kinderen, want zij passen zich nog gemakkelijk aan. Hoe zijn de scholen in je nieuwe woonplek? Welke stappen dien je te zetten zodat je kinderen hier naar school kunnen gaan in het nieuwe schooljaar? Denk er ook aan: als de kinderen gelukkig zijn, zijn de ouders dit ook.

Noorse taal leren

In Noorwegen spreekt men Noors, maar veel Noren spreken ook goed Engels. Ga zeker op Noorse les, zodat je mee kunt doen in de maatschappij en zodat je je op straat en in het dagelijks leven in Noorwegen goed kunt redden. Zo voel je je sneller onderdeel van de gemeenschap waar je woont.

Twee soorten Noors?

Er bestaan twee soorten Noors (vier, als je het Samisch van Lapland en het Fins-etnische Kveens meerekent). Geschreven Noors heeft twee varianten: Bokmål, uit het Deens ontstaan, en Nynorsk, gevormd op basis van Noorse dialecten.

Gesproken Noors heeft veel dialecten waarvan verreweg de meesten lijken op Nynorsk. Welke taal de overheid in een bepaalde streek gebruikt, wordt Målform genoemd: de gekozen taal.

Voor een Nederlander is Noors relatief makkelijk op te pikken. Noors heeft namelijk veel overeenkomsten met het Nederlands. Toch is het sterk aan te raden om al in Nederland een Noorse taalcursus te nemen en hier in Noorwegen nog zeker een jaartje mee door te gaan.

Als je dan in Noorwegen bent, helpt dit om snel vrienden en kennissen te maken in je nieuwe leefomgeving. Een goede voorbereiding is zeker het halve werk, maar bespaart je ook de nodige fouten, stress en tijd.

Gratis Noors leren

Emigreren noorwegen

Werken als Nederlander in Noorwegen

Noorwegen is een rijk land, de belastingen in Noorwegen zijn hoog en de prijzen ook. Je kunt veel geld verdienen in Noorwegen maar de leefkosten zijn dus ook hoog. Als je zuinig leeft, houd je elke maand relatief veel geld over om te sparen. Dit spaargeld zou je vervolgens slim kunnen beleggen.

Werken in Noorwegen

  • Hoe wil je je geld verdienen in Noorwegen? Denk hier goed over na vóórdat je gaat emigreren.
  • Wil je zelf gaan ondernemen? Doe dan een goede analyse van de markt en mogelijkheden. Wil je voor een baas gaan werken? Dit geeft meer zekerheid in de eerste jaren na je migratie, maar houd er rekening mee dat het niet altijd makkelijk is om als een buitenlander een baan te vinden.
  • Er zijn in Noorwegen kansen in verschillende sectoren, maar vooral in de dienstensector, zoals in de zorg, technische beroepen en natuurlijk in de olie- en gasindustrie.

Ondernemen in Noorwegen

Noorwegen stimuleert het beginnen van een eigen onderneming. Bijvoorbeeld als timmerman, aannemer of elektricien. Maar je kunt ook gemakkelijk op het platteland op afstand werken voor Nederlandse klanten.

Het voordeel van ondernemen in Noorwegen is dat je te maken hebt met eenzelfde ondernemersklimaat als in Nederland. Mensen zijn op tijd, houden zich aan afspraken, zijn proactief en betrouwbaar.

Maar ondernemen in Noorwegen is niet makkelijk, zoals overal ter wereld. Houd rekening met de taal, het Noors. Ook dien je de juiste papieren aan te vragen om je eigen onderneming in Noorwegen te starten. Zorg ook voor een redelijke financiële buffer om de eerste maanden in Noorwegen door te komen. Want nogmaals: het leven in Noorwegen is duur.

Verder lezen

Emigreren naar noorwegen

FiFi Finance is een financiële website. Wij zijn een online bron voor iedereen die meer wil weten over financiële zaken. Wij verstrekken informatie over onderwerpen zoals bankrekeningen, investeringen, leningen en persoonlijk financieel beheer. Onze missie is om financiële empowerment te bevorderen, door middel van toegankelijke financiële oplossingen voor iedereen. Jouw feedback wordt op prijs gesteld. Lees meer over ons.