Emigreren naar Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land met veel ruimte. Emigreren naar Noorwegen is iets gemakkelijker dan naar veel andere landen, omdat Noorwegen met vergrijzing kampt – en met een EU paspoort kun je er zo aan de slag. Ze willen graag jonge sterke mensen aan het werk hebben, het liefst met technische kennis. Bijvoorbeeld loodgieters en elektriciens.  De salarissen liggen er hoog, net zoals de belasting. Het kan slim zijn om een tijd naar Noorwegen te gaan om een leuke cashreserve aan te leggen.

Eigen zaak in Noorwegen

Het beginnen van een eigen zaak wordt in Noorwegen ook gestimuleerd. Let wel op dat je niet al je geld in je eigen zaak steekt, je hebt altijd wat extra nodig, voor het geval je zaak niet zo snel zo goed loopt als je zou willen. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden voor een eigen zaak, zo heb je een oprichtingsdocument nodig. Voor informatie kun je naar de Noorse ambassade in Nederland.

De Noorse taal

Net als Nederlands is Noors is een Germaanse taal. Als je Duits en Engels spreekt kun je Noors relatief makkelijk oppikken. Zeker lezen. Het grootste probleem is om mensen zover te krijgen om niet in het Engels te antwoorden als je een paar woordjes Noors probeert.

Zorg dat je in ieder geval een redelijke kennis van het Noors hebt, voordat je daadwerkelijk naar Noorwegen verhuist, je kunt binnen Nederland verschillende cursussen volgen, en je kun op je vakantie in Noorwegen je kennis uitbreiden. Ook is het handig om alvast een kennissenkring in Noorwegen op te bouwen.

Emigreren naar Noorwegen: voorwaarden

Met een Nederlands of Belgisch paspoort kun je gewoon naar Noorwegen gaan. Je kunt je aanmelden bij het Servicesenter for utenlandske arbeidstakere, een dienst voor buitenlandse werknemers, waar arbeidsinspectie, politie, belastingdienst en de immigratiedienst samenwerken. Er zijn kantoren in Oslo, Bergen en Kirkenis.

Verblijfsvergunning aanvragen wat heb ik nodig en waarom?

Voor het aanvragen van je verblijfsvergunning is het belangrijk dat je bewijst wie je bent (paspoort en extra pasfoto’s) en dat je geen klaploper bent (loonstrookjes, trouwboekje e.d.). Ook voor vragen hierover kun je het beste terecht op de Noorse Ambassade. De eerste drie maanden mag je zonder verblijfsvergunning in Noorwegen werken. Zo kun je ongecompliceerd meer van het land en de werkethiek leren kennen. Het is belangrijk dat je weet hoe je alles aan moet pakken en weet waar en hoe je de vergunning aan kunt vragen. Neem daar eens de tijd voor en ga op het internet en bij diverse instanties zoveel mogelijk informatie inwinnen. Het gaat er om dat je dat op tijd gaat doen en weet wat er van je verwacht wordt. Moet je foto’s hebben? Laat die dan vooraf maken zodat je niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Rijk worden in Noorwegen?

De belastingen in Noorwegen liggen nog hoger dan in Nederland. Daarnaast zijn de prijzen er ook hoger. Rijk worden in Noorwegen kan dus alleen als je echt heel zuinig leeft, en alle gespaarde geld goed belegt. Als je rijk wilt worden is het op lange termijn kan het interessanter zijn om naar bijvoorbeeld Zwitserland of de Verenigde Staten te verhuizen. Of kiezen om online geld te verdienen ergens gaan wonen waar je nog veel minder belast wordt, zoals bijvoorbeeld Portugal of Cyprus.

De keuze gaat door en het emigreren gaat beginnen

De keuze is gemaakt je wilt gaan emigreren naar Noorwegen. De grote stap is genomen, maar hoe ga je nu van start? Het eerste wat je moet doen is voornamelijk informatie inwinnen. Ga eerst eens wat reisbureaus af en ga eens een tijdje in Noorwegen op vakantie om te kijken of dat het echt is wat je wilt doen. Het emigreren naar Noorwegen is even wat anders dan zomaar een tijdje daar op vakantie gaan, je moet er ook geld verdienen als je daar wilt gaan wonen. Neem hier daarom de tijd voor om een goede beslissing te maken. Dan is er nog de vraag met wie wil je gaan want als je een vriend of vriendin in eigen land hebt ga je niet zomaar in je eentje weg, althans je houdt van elkaar dus ga je samen een keuze maken. Je kunt samen gaan kijken hoe het emigreren naar Noorwegen is en als het niets is kun je altijd terug. Maar wees op je hoede, een goede voorbereiding is het halve werk. Neem alles goed door en maak de keuze pas wanneer je hier echt klaar voor bent.

Emigratie Checklist

Als u besluit naar Noorwegen te emigreren heeft u genoeg aan uw hoofd. Wij hebben een emigratie checklist gemaakt om te zien wat er onder meer belangrijk is aan het vertrek uit Nederland.

Internationale Verhuisservice

Het kan bovendien een goed idee zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de verhuisservice.

Verder lezen