Emigreren naar Portugal

Portugal is een prachtig land dat door zijn ideale klimaat het hele jaar door toeristen trekt. Niet voor niets dat veel mensen graag in Portugal willen wonen. Eén van de populairste plekken voor mensen vanuit Nederland die naar Portugal willen vertrekken is de Algarve. Deze regio is voorzien van vele mooie stranden, golfbanen en een erg aangenaam klimaat – en een luchthaven in Faro.

Portugal

Portugal bevind zich in het zuidwesten van Europa en heeft als enige buurland Spanje. Het land heeft een oppervlakte van 92.212 km2, wat ruim twee keer zo groot is als Nederland. Het land heeft zo’n 10.7 miljoen inwoners en heeft Lissabon als hoofdstad. Lees meer over Portugal op Wikipedia.

Wat te regelen bij emigratie naar Portugal?

  • Waar ga/wil je wonen? Ga er eerst eens op vakantie.
  • Woning, huren is niet makkelijk
  • Je Nederlandse of Belgische auto kun je officieel een tijd aanhouden. Het is vrij duur om de kentekenpapieren te laten omzetten, veel mensen kiezen ervoor om dit zo lang mogelijk uit te stellen (soms jaren)
  • Werk? Werkeloosheid is hoog in Portugal. Het kan een hoop schelen als je online geld verdient.

Emigreren naar Portugal

Veel mensen dromen van het emigreren naar een ander land waar zij van een heerlijk klimaat en een andere cultuur kunnen genieten. Ondanks dat veel mensen dromen zijn er niet heel veel mensen die hun dromen ook daadwerkelijk waarmaken. Veel mensen hebben moeite om de stap te maken, omdat ze bang zijn allerlei dingen mis te lopen of te verliezen. Ook willen mensen vaak wachten op het moment dat ze genoeg geld bij elkaar gespaard hebben om de stap eenmaal te maken.

Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorkomen dat jongeren een stage in het buitenland doen of een taalcursus volgen, waarbij ze een langere periode in het buitenland wonen en de taal en cultuur goed leren kennen. Wanneer je de stap wilt maken om te emigreren en een huis kopen in Portugal, dan is het misschien een goede overweging om eerst een langere periode in het land door te brengen en bijvoorbeeld een taalcursus te volgen zodat je een goed idee krijgt of hoe het is om in Portugal te wonen.

Wanneer je wilt gaan emigreren is het erg belangrijk dat je openstaat voor andere culturen, taal en een andere levensstijl. Wanneer je verwacht dat je onder precies dezelfde omstandigheden als in Nederland komt te wonen en werken met bijvoorbeeld hetzelfde salaris en een goede baan dan kun je het moeilijk krijgen. Hieronder formuleren we enkele tips die je kunnen helpen bij het emigreren naar Portugal:

Tips voor emigreren Portugal

  • Probeer de taal zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Dit kan je in vele situaties op een positieve manier helpen.
  • Probeer ook de cultuur in Portugal te bestuderen. Dit kan je op verschillende fronten helpen
  • Probeer vanuit Nederland al enkele lijntjes uit te zetten om werkt te vinden in Portugal. Maar probeer niet te veel hoop te vestigen en ga er van uit dat je pas een werk vind als je eenmaal in Portugal woont.
  • Je kunt erg veel leren van Nederlanders die al in Portugal wonen en geëmigreerd zijn. Op verschillende fora en social media kun je in contact komen met andere Nederlanders en praktische tips verkrijgen. Misschien kunnen ze je zelfs helpen bij het vinden van een baan.

Verhuizen naar Portugal

Je kunt het zelf regelen of een verhuisbedrijf inschakelen.

Huis zoeken in Portugal

Huren in Portugal is niet zo gebruikelijk, vooral op het platteland komt het neer op met mensen praten. Online is er bijna niks te vinden. De belangrijkste vastgoedsites zijn:

Belasting in Portugal

Als je als niet-Portugees naar Portugal verhuist kun je gebruik maken van het NHR regime. Hiermee zijn bepaalde niet-Portugese inkomstenbronnen zoals rente, huur en dividenden vrijgesteld van belasting in Portugal. Ook is het mogelijk dat je inkomstenbelasting van 20% vlaktax hebt. Dit kan vooral voor veelverdieners erg voordelig zijn.

https://www.blevinsfranks.com/news/article/non-habitual-resident-regime-NHR-Portugal-tax-advantages