FIRE financially independent, early retirement

FIRE: Financieel Onafhankelijk

FIRE is een afkorting van een beweging van mensen die vervroegd met pensioen gaan, op een zeer jonge leeftijd. De afkorting FIRE staat voor ‘Financially Independent, Retire Early’, wat betekent: Financiële onafhankelijkheid, vervroegd met pensioen gaan. Wanneer je al in een vroeg stadium jezelf richt op het verzamelen van voldoende welvaart, hoef je niet langer te werken. Je bent financieel onafhankelijk geworden wanneer je bezittingen en je vermogen voldoende inkomsten genereren om je maandelijkse uitgaven te dekken.

Klinkt dat interessant? Lees dan snel verder. Ik leg je verder uit hoe jij financieel onafhankelijk kunt worden en vervroegd met pensioen kunt gaan volgens de principes van FIRE.

FIRE Financiële onafhankelijkheid, een voorbeeld

Hoe kun jij voldoende welvaart vergaren om (uiteindelijk) financieel onafhankelijk te worden?

Als je bijvoorbeeld een vermogen hebt van €500.000, en dit vermogen op jaarbasis €20.000 produceert (dat is op jaarbasis 4% winst is op je vermogen) dien je op jaarbasis je uitgaven binnen €20.000 te houden om financieel onafhankelijk te zijn. Je bezittingen generen dan voldoende inkomsten om van te leven. Gefeliciteerd! Als je dit punt ook nog eens op een relatief jonge leeftijd bereikt, ben je helemaal on FIRE.

Hoe kun je winst uit vermogen genereren?Vervroegd met pensioen gaan

Het is eigenlijk heel simpel, maar je hebt zeker wat tijd, energie en vooral expertise nodig. Je dient je geld en/of te investeren op een manier dat je winst op je geld kunt maken. Hoe? Er zijn verschillende opties:

  • Vastgoed, koop vastgoed en verhuur deze. Hieruit genereer je huurinkomsten, terwijl de waarde van je investering stijgt.
  • Beleggen, beleg je vermogen in beleggingen. Hoe meer risico je loopt, hoe hoger het rendement.
  • Investeer in P2P-leningen, je kunt je geld investeringen in zogenaamde Peer-to-Peer-leningen. Dan leen je je geld uit aan het midden- en kleinbedrijf. Ook hier geldt: hoe hoger het vastgestelde risico, hoe hoger het rendement.
  • Inkomsten uit websites die je in je bezit hebt, bijvoorbeeld door middel van advertenties op deze websites.

Lees verder over hoe je een hoog rendement kunt behalen en hiermee financieel onafhankelijk kunt worden in mijn artikel over het opbouwen van een passief inkomen.

FIRE Onafhankelijkheidsnummer Vervroegd met Pensioen: Hoeveel heb ik nodig?

Iedereen dient zijn eigen onafhankelijkheidsnummer vast te stellen. Dit is het bedrag in vermogen wat je nodig hebt om daadwerkelijk financieel onafhankelijk te worden. Hoeveel euro heb je nodig?

Hoe hoog dit bedrag in jouw geval is, dien je zelf te berekenen. Dit getal is gebaseerd op je maandelijkse uitgaven, maar ook hoe hoog je verwacht dat het rendement op je investering zal zijn.

Over het algemeen wordt gesteld dat je tenminste 25 keer je jaarlijkse uitgaven aan vermogen moet opbouwen voordat je met vervroegd pensioen kunt gaan.

Dit is gebaseerd op een onderzoek dat in 1998 door drie onderzoekers van de Trinity University is uitgevoerd. Er werd gekeken naar verschillende portefeuilles van aandelen en obligaties en de rendementen tussen 1925 en 1995, over een periode van 15 tot 30 jaar. De conclusie van dit onderzoek zegt dat, wanneer je maximaal 4% per jaar opneemt uit je beleggingsportefeuille om je uitgaven te dekken, en je portefeuille een omvang heeft van tenminste 25 keer je jaarlijkse uitgaven (4% is 1/25), je portefeuille gevuld zal blijven om steeds weer opnieuw genoeg rendement te behalen.

FIRE stappen om financieel onafhankelijk te wordentips beleggen

Er is geen geheime formule om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Toch zijn er enkele stappen te onderscheiden die je kunnen helpen om dit doel te behalen.

Genereer een goed inkomen

Om een vermogen van 25 keer je jaarlijkse uitgaven te kunnen vergaren, die je eerst genoeg geld te verdienen. Een goed inkomen uit een salaris is dus erg belangrijk in je strategie om vroeg financieel onafhankelijk te worden.

De praktijk leert dat inkomen belangrijk is, maar niet het belangrijkste. Ook je uitgaven zijn belangrijk om FIRE te worden.

Spaar 50% van je inkomen

Om 25 keer je jaarlijkse uitgaven op te bouwen, dien je structureel geld te (be)sparen. Dit betekent dat je door zuinig te leven maandelijks geld overhoudt. Nadat je je vaste uitgaven hebt gedaan, en je variabele uitgaven ook hebt uitgegeven, dien je dus structureel de helft van je salaris over te houden om te sparen.

Lees verder hoe jij elke dag gemakkelijk geld kunt besparen met deze handige tips.

Vijftig procent van je maandelijkse inkomen overhouden is een redelijk hoog bedrag. Dit betekent dat je echt op je uitgaven moet letten. Bijvoorbeeld door goedkoop te wonen, geen onnodige aankopen te doen, zoveel mogelijk te besparen op abonnementen en contracten en ook te letten op het geld wat je uitgeeft aan leuke dingen. Het betekent echter niet dat je niets mag doen en als een kluizenaar moet leven. Het gaat erom dat je hier een goede draai aan geeft en je doel voor ogen houdt.

Betaal eerst je schulden af

Schulden kosten geld. Het geld wat je maandelijks overhoudt kun je beter gebruiken om eerst je schulden af te betalen. De rente op schulden kan hoog zijn, en soms zelf hoger dan het rendement op investeringen. Zorg dus dat je eerst rente op schulden afbetaald voordat je risicovolle investeringen doet waarbij het rendement lager kan zijn dan de rente op schulden.

Heb een potje voor noodgevallen

Geld lenen kost geld. Wat nog meer geld kost, is een belegging vroegtijdig verkopen of vastgoed met verlies moeten verkopen omdat je het geld nodig hebt voor een noodgeval. Wees dit voor door een geldpotje voor noodgevallen te hebben. Ik raad je aan om tenminste twee keer je maandelijkse uitgaven als noodpotje te hebben. Dit behoedt je van duur verlies op investeringen.

Investeer slim

Het geld wat je overhoudt kun je direct investeren. Bijvoorbeeld door automatisch beleggen. Maar je kunt het geld ook op andere manieren gebruiken om een passief inkomen te genereren. Dit passief inkomen stelt je in staat om tijdens je vervroegd pensioen op een regelmatige basis rendement te ontvangen, zonder dat je hier veel tijd of energie aan hoeft te besteden.

Meer inspiratie?

Er zijn meerdere mensen je voorgegaan. Deze personen hebben op een slimme manier een vermogen opgebouwd, een passief inkomen ontwikkeld en zijn vervroegd met pensioen gegaan. Ik ben er één van, en via Simpelrijk.com vertel ik erover.

Andere inspiratiebronnen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan, zijn:

  1. Mr Money Moustache
  2. Fuck You Money
  3. The Money Habit, geïnspireerd door de fictionele JP Livingston
  4. Tips hoe jij een passief inkomen kunt vergaren
  5. Minimalisme, meer geluk met minder

Laat je inspireren!