vrijheid krijgen door fuck you money

Fuck You Money: de eenvoudige weg naar vrijheid en rijkdom

Fuck You Money is een houding, een attitude. Geef je ontslagbrief aan je baas, gevolgd door je middelvinger, en ga direct met pensioen. Je hoeft je levensstandaard er echter niet voor de veranderen. Je moet slechts zorgen dat je genoeg geld ter beschikking hebt om tenminste 1 jaar lang niet voor iemand anders te hoeven werken.

Het gaat erom dat je geen dingen hoeft te doen die je niet wilt doen. Je krijgt (weer) zeggenschap over jezelf en je tijdsindeling. Het is een ultiem gevoel van vrijheid. Maar eerst dien je een simpel rekensommetje te maken. Hoeveel geld heb je jaarlijks nodig? Stel dat je jaarlijks kunt leven van €50.000. Wanneer je momenteel 35 jaar oud bent, kun je ervan uitgaan nog minstens 80 jaar te leven. Dit betekent dat je 80x€50.000=€4.000.000 moet verzamelen.

Dit klinkt als een enorm bedrag, maar het is ook weer niet het niveau van Bill Gates. Bovendien heb je 50 jaar om dit vermogen op te bouwen.

Hoe doe je dit?

Fuck You Money: Kies voor jezelf

JL Collins heeft er een boek over geschreven: The Simple Path to Wealth, Your Road Map to Financial Independence and a Rich, Free Life. Ik heb van het boek genoten. In dit boek wordt het volgende besproken:

  • Waarom Fuck You Money?vroeg pensioen vrijheid
  • Ideeën om  je beleggingsportfolio op te bouwen en te behouden.
  • Hoe te investeren in bull en bear markten.
  • Waarom je niet zelf je aandelen moet kiezen.
  • Waar het probleem zit met traditioneel beleggingsadvies en wat wél werkt.
  • Waarom de aandelenmarkt altijd omhoog gaat en waarom de meeste mensen er toch geld mee verliezen.

Eigenlijk zegt Collins dat je een heel groot deel van je inkomen opzij moet leggen. Als eerste gebruik je dit om al je schulden af te lossen. Voor de Nederlandse situatie zou je kunnen denken dat je wél nog een hypotheek aan kunt houden, vanwege de hypotheekaftrek en een boeterente op versneld aflossen. Als je echt vrij wilt zijn, dien je echter ook deze leningen zo snel mogelijk af te lossen.

Zodra je je schulden hebt afgelost moet je volgens Collins investeren in VTSAX, Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares. Dit is een fonds van Vanguard met de laagste provisiekosten, 0.04%. Het fonds belegt in de gehele aandelenmarkt in de Verenigde Staten. Als je gedurende meerdere jaren al je geld belegt in VTSAX kun je volgens Collins stoppen met werken zodra je minder dan 4% van dit vermogen uitgeeft per jaar. Een aantal jaren voordat je zover bent, is het dan verstandig om VBTSX op te bouwen, Vanguard Total Bond Market Index Fund. Op die manier verlaag je de volatiliteit van je portfolio.

Dit werkt natuurlijk prima als je in de VS woont. Maar in Nederland is dat slechts een deel van een goede strategie. Als je dit toch wilt doen is het goed om ook te kijken naar Interactive Brokers.

Collins of Fuck You Money

http://www.thesimplepathtowealth.com