Garantie

Als je sommige beleggingsproducten bekijkt, dan lijkt het net alsof je een gegarandeerde rente krijgt. Door ingewikkelde modellen en constructies te gebruiken, zou de belegger altijd winst maken. Op deze manier kun je met een eenmalige of maandelijkse inleg op termijn een heleboel geld verdienen. Dit klinkt heel goed, zeker als je het geld langere tijd kunt missen. Helaas valt het toch iets tegen als je je er wat meer in verdiept. Het is belangrijk dat je de voorwaarden en de kleine lettertjes goed leest, voordat je er geld in investeert. Immers, het is de bedoeling dat je geldbedrag sneller groeit dan het zou doen als je het op een spaarrekening zet.

Wat is dan de garantie

De garantie die je krijgt verschilt per product. Vaak is het niet meer dan dat je je inleg terug krijgt. Soms krijg je slechts een deel van je inleg gegarandeerd terug. Ja, als je dat van te voren weet, dan kun je je geld net zo goed in een ouwe sok onder je bed verstoppen. Er bestaat een mogelijke kans dat je een rente krijgt. Zeker is dat echter niet. Beleggen is risicovol, je kunt niet altijd de toekomst voorspellen. Door je in bedrijven te verdiepen kun je de risico’s enigszins beperken, maar zekerheid heb je met beleggen nooit! Als je naar een beleggingsproduct met garantie zoekt, let dan heel goed op, en laat je goed informeren. De rente die genoemd wordt in de aanbieding is meestal de maximaal haalbare rente. Levert je geld meer op? Dan is dat vaak voor de bank. Door de beleggingen die de bank voor je doet heb je geen controle op wat er precies met je geld gebeurt. Maken zij een fout? Dan ben jij je rendement kwijt. Vaak wordt bij dit soort producten niet naar de marktwerking gekeken. De bank investeert in bedrijven die ze zien zitten, maar niet perse op het juiste moment. Hierdoor gaat jouw rendement een flink stuk omlaag. Als je zelf thuis bent in beleggen, en je verdiept je er goed in, dan heb je meer kans op een hoger rendement dan de bank je geeft. Echter, ook met zelf beleggen loop je risico’s, dus zorg ervoor dat je geen geld investeert dat je niet kunt missen.

Gegarandeerd rendement

Wil je wel een gegarandeerd rendement? Dan doe je er verstandig aan om niet te beleggen, maar te kiezen voor een spaarrekening met een vast rentepercentage. Dit is minder opwindend dan beleggen, maar het geeft je een stuk meer zekerheid. Immers, met beleggen heb je altijd het risico dat je belegging geen geld oplevert, of juist geld gaat kosten. Met een beleggingsproduct met garantie krijg je alleen (een deel van) je inleg gegarandeerd terug. Als je gaat sparen, ben je altijd zeker van je rente. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tussentijds een bedrag kwijt raakt, omdat de bank een fout maakt. Ook hoef jij je dan geen zorgen te maken als de aandelenmarkt instort door bijvoorbeeld een tsunami in Japan.