Huizen kopen in Spanje

“Investeren in vakantiewoning Spanje”? Mijn eerste reactie: gewoon niet doen. Als je wilt investeren om er geld mee te verdienen kun je beter kijken naar andere mogelijkheden. De enige reden waarom ik in Spanje vastgoed zou kopen is omdat ik er zelf wil wonen, voor langere tijd, minstens 5 jaar of zo.

En dan kun je natuurlijk wel nog appartementen of iets dergelijks verhuren aan toeristen via AirBnB. Maar dat klinkt mij niet echt als “passief inkomen” of financiele vrijheid in de oren.

Als Spanje je leuk lijkt, maar je wilt er niet voor langere tijd wonen kun je beter gewoon huren wanneer het je uitkomt. Je hebt geen gedoe met de Spaanse bureaucratie, geen kapotte waterleiding, dak, last van leegstand. En je hebt natuurlijk ook geen risico of potentiële upside van je investering, maar ik denk dat je beter kunt kijken naar aandelen, P2P leningen, of zelfs Bitcoin als je relaxed rijk wilt worden.

Huis kopen in Spanje waar op letten?

Een huis kopen in Spanje, hetgeen waar je altijd al van gedroomd hebt. Lekker een vakantiehuisje die je wanneer je maar wilt kan betrekken en je luxe zomerhuis gebruiken als je huis weg van huis. Toch is dit een stap die niet zomaar gemaakt kan worden op gevoel en zou goed overwogen moeten worden sinds er zoveel bij komt kijken.

Huis kopen spanje tips

Omdat een 2e huis (vakantiehuis) niet iets is wat zomaar gedaan kan worden en er factoren in meespelen die van groot belang zijn op het onderhoud, aankoop en verhuur, hebben wij hier een aantal handige tips over het kopen van een huis in Spanje:

Tip 1: Wanneer je op zoek gaat om een huis te kopen in Spanje, kan eenzelfde huis aangeboden worden door verschillende makelaars. Vanzelfsprekend hebben de makelaars ook verschillende prijzen en moet er dus goed rondgekeken worden voor het huis aangekocht wordt.

Tip 2: De mooie vakantiehuizen in Spanje hebben een seizoens getrouwde prijs! Zo zal hetzelfde huis in de winter minder waard zijn als in de zomer, het zou daarom beter zijn even af te wachten tot het najaar voordat je de koop rond maakt.

huis-kopen-spanje-tips

Familiebezit en erfrecht

Tip 3: Wanneer je het perfecte huis gevonden hebt om te kopen in Spanje voor de zomer zou er opgepast moeten worden wanneer dit huis een familiebezit is. Door het Spaanse erfrecht zouden alle leden van de familie toe moeten stemmen tot de verkoop voordat deze ook daadwerkelijk verkocht kan worden.

Tip 4: Een volgende zeer belangrijke tip is ervoor te zorgen dat je zeker weet dat er Gas, licht en water voorzieningen zijn voor het terrein (en huis). In Nederland zou dit vanzelfsprekend zijn, maar in Spanje is dit niet altijd het geval. Vaak komt dit alleen voor in de afgelegen gebieden van Spanje.

Tip 5: Wanneer er een huis gekocht wordt in een toeristisch zeer aantrekkelijke plek, zal er bij de afwerking van huis vaak minder gepresteerd worden. Zorg er daarom voor dat je het huis goed inspecteert voor je overgaat op prijs onderhandelingen.

Dit waren alle tips voor het kopen van een huis in Spanje, let goed op tijdens het kopen van je huis in Spanje en zorg ervoor dat je door deze tips het goedkoopste uit bent voor je vakantiehuisje.

Waar op letten bij het kopen van een 2e woning in het buitenland?

Een 2e woning kopen is iets dat niet iedereen zich kan veroorloven en er kunnen zich ondanks de herhaling van het eerste huis. Daarom is het belangrijk dat je ingelicht wordt over de punten waar op gelet moet worden. In dit artikel zullen we je leren/geheugen opfrissen welke dingen van belang zijn om ervoor te zorgen dat je niets vergeet.

Tip 1: Of het nou voor het binnenland of buitenland is, stap niet zomaar over op een koop maar huur het huis eerst om de woning en omgeving te leren kennen. Het zo helemaal zonde van het geld zijn om er op een later tijdstip achter te komen dat de woning niet is wat hij in het begin leek.

Tip 2: Wanneer je een tweede huis koopt zou het zeer verstandig zijn om de taal een beetje te leren kennen omdat niet iedereen in staat is om Engels te spreken.

Tip 3: Denk niet alleen op korte termijn en niet alleen voor jezelf. Om toch nog winst te krijgen uit een 2e huis in het buitenland, zal dit droomhuis zo nu en dan uitgehuurd dienen te worden aan anderen die daar interesse in hebben. Zorg er dan ook voor dat het huis in de buurt is van een locatie waar zich kleine winkels etc. bevinden en het automatisch aantrekkelijk maakt voor anderen.

Tip 4: Het kopen van een 2e woning in het buitenland gaat volgens de regelementen van het buitenland en dienen via een akte/certificaat ondertekend te worden. Zorg er in dit geval voor dat je een professional in dienst neemt die deze akte goed voor je kan uitleggen en controleren of er afwijkingen zijn die normaal gesproken niet voorkomen in een normaal contract/certificaat.

Tip 5: Waarschijnlijk de meest belangrijke tip die we je kunnen geven is ¡°Neem geen snelle beslissing¡±. Een huis kopen is iets waar goed over nagedacht dient te worden en is geen snelle aankoop. Het is beter om rustig aan te doen en er nog eens een weekje of 2 over na te denken dan een aankoop te doen waar je later spijt van hebt (en niet te vergeten, tot over je oren in de betalingen zit)

Probeer deze stappen na te volgen en u zult zien dat een 2e woning kopen beter uitkomt dan u had gedacht!

makelaar-spanje

Makelaars in Spanje

Zoals elke aanbieder van een service zijn er bij makelaar services sprake van goede en slecht makelaars, maar hoe bepaal je het verschil tussen deze?

Het antwoord hierop is simpel en aan de hand van een aantal punten waar je op kunt letten, is het mogelijk om de goede makelaars tussen de vele slechte uit te kiezen. Hierom een kleine lijst van aandachtspunten waar op gelet moet worden tijdens het kiezen van een makelaar:

Controleer of de makelaar lid is van de API (Agente de Propiedad Inmobiliaira) of GIPE (Gestor Intermediario de Promociones y Edificions), deze makelaars in Spanje zijn officieel gecertificeerd en vallen onder de makelaars die voldoen aan de minimale eisen van een makelaar in Spanje.

Voor makelaars in Spanje die niet lid zijn van de API of GIPE is het verstandig om op andere punten uw aandacht te vestigen, namelijk:

  1. Of de makelaar beschikt over een schriftelijke opdracht voor het verkopen van het huis. Het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn wanneer u een huis aanneemt van een ¡°makelaar¡± die geen opdracht heeft en je dus letterlijk gefraudeerd wordt.
  2. Aantoonbare ervaring, dat is ook iets waar je het liefst mee om zou willen gaan. Dit kunnen commentaren zijn op de website van de makelaar of een lange geschiedenis van verkopen (of een goede naam).
  3. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is ook zeer van belang sinds je niet degene wil zijn die alles wil betalen in het geval dat er wat mis gaat tijdens/na de verkoop waar u niets aan kunt doen.

Als laatste maar zeker niet de minste is het ook van belang dat de real estate agent u een goed gevoel geeft tijdens het rondkijken en verkopen van een huis.

Een paar andere dingen waar op gelet dient te worden tijdens het kopen van een huis met een goede makelaar in Spanje is:

  1. Het systeem waar mee gewerkt wordt betrekkende de courtage. Deze is niet volgens de Spaanse wet vastgelegd en licht over het algemeen tussen de 3 % en 10 %.
  2. In hoeverre de prijs overeenkomt met het product, vaak worden de huizen van makelaar op makelaar overgenomen en stijgt de prijs ietswat. Afdingen is mogelijk, maar hier kan slechts gericht worden op een verschil van 5 % tot 10 %.
  3. Bijkomende kosten voor verzekeringen en belastingen kunnen tot 10% bedragen van de originele aankoop prijs.

Denk aan deze aandachtspunten tijdens het aankopen van een huis en kiezen van een makelaar in Spanje om het meeste voordeel uit beide te halen.

Verhuizen naar Spanje

Er zijn veel Nederlanders die dromen van het kopen van een tweede huis in Spanje. Spanje, het land waar de zon bijna altijd schijnt, het land van de flamenco, de paella en de siësta is voor veel mensen een waar paradijs.

Huizenprijzen

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen in Spanje dan kun je je daar vanuit Nederland al goed op voorbereiden. Op websites zoals mysecondhome.nl kun je je oriënteren op het aanbod van huizen in verschillende landen. Wil je een huis kopen in Spanje of ben je geïnteresseerd in de prijzen van huizen in meerdere Zuid Europese landen dan kun je op de website een goed beeld krijgen. Kijk ook eens naar de prijzen van een huis kopen Portugal om de prijzen van huizen in de buurlanden met elkaar te vergelijken.

Taal en cultuur

Naast het oriënteren op de prijzen van huizen, is het ook erg belangrijk om je op de taal en cultuur van een land voor te bereiden. Veel mensen kiezen speciaal voor Spanje omdat de mensen vriendelijk zijn en omdat ze geroerd zijn door de sensuele klanken van de Spaanse taal. Wanneer je naar Spanje gaat emigreren is het begrijpen van de taal en de cultuur een van de belangrijkste middelen om je zelf goed te kunnen vestigen. Wanneer je de taal goed beheerst is het makkelijker om een baan te vinden en om contact te maken met anderen en vrienden te maken.

Huis inrichten Spanje

Wanneer je de knoop doorgehakt hebt om een huis te gaan kopen in Spanje of misschien al gekocht hebt, dan is het erg leuk om je met de inrichting van je nieuwe huis te gaan bezighouden. De inrichting van een woning in Spanje is erg verschillend vergeleken met een Nederlandse woning. Omdat er in Spanje erg veel buiten geleefd wordt, vindt er bij de inrichting van de woning vaak een soort samensmelting van tuin/patio/ balkon met het interieur. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijk kleuren, waarbij vaak de voorkeur wordt gegeven aan wat meer sobere natuurlijke meubels . In Nederland wordt er vaak voor een tegenovergestelde inrichting gekozen met veel design meubels, kunstmatige producten in allerlei felle kleuren. Wanneer je zelf naar Spanje verhuist is er natuurlijk van alles mogelijk en kun je de inrichting compleet naar eigen wens inrichten. Het is alleen goed om van te voren rekening te houden met het feit dat de deuren en ramen vaak de gehele dag open staan en je vaker buiten in de tuin of op de patio zit dan dat je in Nederland doet.