Beleggen in onroerend goed

Je hoeft niet per se via de aandelenmarkt te beleggen, je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in onroerend goed. De onroerend goed markt is ook wisselend, en biedt weinig garantie. Door het huis of het stuk grond te verhuren kun je de kosten dekken, en uiteindelijk heb je mogelijk meer rendement dan je op een spaarrekening zou krijgen. Toch is ook de handel in onroerend goed niet zonder risico, je blijft verantwoordelijk voor je eigen stuk grond, of het huis, en als je het onroerende goed een tijd niet kunt verhuren, dan verdien je er ook niets aan. Dit kan veel geld kosten, omdat je het wel moet onderhouden, en je de nodige belastingen moet betalen. Tot 2008 zijn onroerende goederen enorm in waarde gestegen, daarna is het tot 2014 een stuk minder gegaan. Als je twintig jaar geleden een stuk grond had gekocht, dan had je het nu voor nog veel meer geld kunnen verkopen. Maar nu de banken een financiële klap hebben gehad, zijn ze voorzichtiger geworden met het verstrekken van een hypotheek. Hierdoor wordt het voor mensen moeilijker om onroerend goed te kopen, en kan de waarde van jouw onroerende goed weer omlaag gaan.

Waar moet je op letten?

Voordat je een onroerend goed koopt, is het belangrijk dat je iets uit kiest waar je rendement van kunt verwachten. Het is altijd belangrijk dat je het onroerend goed altijd laat taxeren, zodat je weet dat je er niet teveel voor betaalt. Immers, hoe meer je betaalt, hoe hoger je rendement moet zijn voordat je er winst op kunt maken. Als je zelf handig bent, en je ziet niet op tegen een flinke klus, dan kun je ervoor kiezen om een woning te kopen met achterstallig onderhoud. Echter, als je je handen liever schoon houdt, of je hebt geen tijd om maandenlang te klussen aan je tweede woning, dan is het slimmer om een goed onderhouden pand uit te zoeken. Let dus goed op de kwaliteit van het pand. Moet je gelijk al mensen inhuren om het op te laten knappen? Dan kom je gauw duurder uit dan je hebt verwacht. Verder, voordat je gaat verhuren, is het ook belangrijk dat het pand op een goede locatie staat. Zo kan een kantoorpand wel naast de snelweg staan, maar als het om een woonhuis gaat, dan kan dat beter in een rustige buurt. Een winkel levert juist meer op in het centrum van een wat grotere stad. Aan het verhuren van een huis, stuk grond, of ander pand,zitten nogal wat haken en ogen. Verdiep je in de regels voordat je een onroerend goed aanschaft.

Wie kan beleggen in onroerend goed?

Helaas zijn de meeste panden niet zo goedkoop dat iedereen daar in kan beleggen. Hiervoor heb je echt een groot kapitaal nodig. Ook het beleggen in onroerend goed is niet volledig zonder risico, waardoor je hiervoor geen geld kunt gebruiken dat je absoluut niet kunt missen. Het kan zijn dat je een periode het pand niet kunt verhuren, waardoor je met hoge kosten zit. Je moet niet het risico lopen dat je het pand in een slechte tijd moet verkopen tegen een lage prijs, omdat je het geld dat je erin hebt gestoken nodig hebt.

Investeren in onroerend goed in het buitenland

Een huis kopen in Spanje klinkt leuk, maar bezint er je begint. Veel projecten zijn door tussenhandelaren de hemel in gedreven en zijn nooit afgemaakt. Het is belangrijk dat je alleen met betrouwbare makelaars in zee gaat. Daarnaast moet je je ook bedenken dat de taal een belangrijk obstakel kan vormen zodra je het onroerend goed ook echt in jouw bezit hebt. En als je dan niet zelf wilt gaan wonen en werken in het buitenland is het misschien een beter idee om toch gewoon conservatief in Nederland (of België) te investeren.