Sparen

Sparen is de veiligste manier om een extra bedrag op te bouwen. Dit kun je doen door maandelijks een bedrag op je spaarrekening te zetten, of door af en toe een bedrag op je bankrekening te storten. Sparen is leuk, omdat je het geld steeds een beetje ziet groeien, zo motiveert dat om verder te sparen. Als je ergens voor spaart, dan is een goede spaarrente ook mooi meegenomen. Bovendien, als je ook nog eens goed weet hoe je snel geld kan besparen, dan kan je nog eens extra geld sparen.

Hoe begin je met sparen?

Je zou denken dat als je een spaarvarken hebt, en je stopt er wat losse munten in, dat je dan begonnen bent met sparen. Dat klopt, maar je spaarvarken geeft je geen rente, daarvoor moet het geld eerst op de bank staan. Als je de beste spaarrekening voor jezelf zoekt, dan is het slim om eerst te bedenken wat je wilt sparen, hoe je wilt sparen, en waarvoor je spaart. Je hebt verschillende soorten spaarrekeningen, en als je goed weet wat je zelf wilt, kun je daarna de spaarrekening uitzoeken die het beste bij je past. Je hoeft niet perse een groot bedrag te sparen, als je minder geld over hebt, dan spaar je gewoon wat minder. Je kunt bijvoorbeeld 15 euro per maand sparen, dat is een bedrag dat je niet snel mist, terwijl je mettertijd toch een bedrag opbouwt voor noodgevallen.

Welke spaarrekening is wat voor jou?

Je hebt verschillende soorten spaarrekeningen, dus het is eerst verstandig om op en rijtje te zetten wat voor spaarder jij bent, en wat je met je spaargeld wilt doen. Kan het zijn dat je het deze maand gaat sparen, en dan volgende maand weer opneemt? Neem dan een ‘gewone’ spaarrekening. Hierbij kun je altijd opnemen en inleggen, en je krijgt een redelijke rente. Als je van plan bent om ieder jaar een beetje meer geld op je spaarrekening te hebben, dan kun je kiezen voor een rekening met een bonusrente.

Als je een bepaald bedrag gehaald hebt, dan krijg je extra rente over je geld. Dat is altijd leuk meegenomen. Deze rekening is ook geschikt als je iedere maand een bedrag opzij legt. Dan is het bonusdoel namelijk heel goed haalbaar. Als je denkt dat je je gespaarde bedrag langere tijd niet nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen het bedrag een tijd vast te zetten. Hiervoor krijg je een aantrekkelijke rente, afhankelijk van de periode dat jij je spaargeld vast laat staan. Je hebt ook een soort tussenvorm, als je je spaargeld in een bepaalde periode niet opneemt, dan krijg je extra rettnte. Als je in die periode toch wel geld opneemt, dan krijg je een lagere rente.

Dit motiveert je om het bedrag nog even te laten staan, zodat je net nog een keertje die hogere rente mee pakt. Als je spaart voor een huis, dan zijn er speciale spaarrekeningen waarbij je het geld voor een periode vast zet. Op het moment dat je het huis van je dromen koopt, kun je bij je geld zonder extra kosten. Verder kun je natuurlijk na de periode dat het vast gestaan heeft ook bij je geld. Verder is het altijd de moeite waard om de verschillende banken met elkaar te vergelijken. De ene bank en/of bankrekening geeft meer rente dan de andere. Hoe meer rente je krijgt, hoe harder je spaargeld groeit, en hoe meer leuke dingen je daar later van kunt doen.

Sparen is de beste manier om een extra bedrag bij elkaar te krijgen. Of je een nieuwe auto wilt, of geld nodig hebt voor een verbouwing, als je spaart, dan kom je een heel eind. Het is altijd handig om wat geld achter de hand te hebben. Als je televisie kapot gaat, dan kun jij gewoon een nieuwe betalen, omdat je hebt gespaard. Het voordeel van sparen is dat het je geen geld kost! Als je slim spaart, dan levert het je juist wat extra geld op. Je kunt op verschillende manieren sparen. Bijvoorbeeld kun je iedere maand een klein bedrag naar je spaarrekening overmaken. Je kunt ook in een keer een flink bedrag opzij zetten. Je kunt het bedrag een tijd vast zetten, meestal krijg je hier meer rente voor.

Waar let je op?

Sparen kan heel simpel, je opent een spaarrekening bij je bank, en je zorgt dat er geld op komt. Je loopt geen risico. Wil je zoveel mogelijk rente? Dan is het slim om eerst te bedenken wat je wilt, en waar je geld voor bedoeld is. Is het bedoeld om financiële tegenvallers op te vangen? Bijvoorbeeld als je auto kapot gaat, wil je deze dan kunnen repareren of een andere kunnen kopen? Dan wil je erbij kunnen op het moment dat je het nodig hebt. Zorg ervoor dat je dat ook kunt. Spaar je voor een doel, bijvoorbeeld een auto die je over drie jaar wilt kopen? Dan kun je je geld wel vastzetten, immers, eerder wil je het niet uitgeven. Zo krijg je iets meer rente. Er zijn ook bankrekeningen waarbij je een rentebonus krijgt als je je geld er langer dan 3 maanden op laat staan. Hierbij is het geld wel vrij opneembaar. Dit is een leuke tussenvorm als je voor iets spaart, maar nog niet weet of je het geld voor die tijd niet ergens voor nodig hebt. Er zijn ook spaarrekeningen die groei belonen. Als jouw saldo met meer dan een bepaald bedrag stijgt per jaar, krijg jij wat extra rente. Dit is vooral interessant als je iedere maand een bedrag spaart.

Beginnen met lenen

Soms wil je iets nu al kunnen gebruiken, en wil je er niet eerst voor sparen. Geld lenen lijkt dan heel gemakkelijk. Zo kun je nu al in die nieuwe auto rijden, of je kunt nu al die mooie tv-installatie kopen. Je kunt heel gemakkelijk een lening krijgen, dus lenen is heel verleidelijk.

Waar let je op?

Geld lenen kost geld. Dat heb je vast wel eens gehoord, meestal wordt het nog even gauw na een geweldige leenaanbieding uitgesproken. Hoe nutteloos het ook lijkt en kort wordt besproken, het is een waarheid als een koe. Als jij geld leent, dan betaal je daarvoor. Niet alleen de aflossing van de lening, maar je betaalt ook rente. Let op hoeveel rente je betaalt, en welke kosten er nog meer bijkomen. Hoe lang duurt je lening? Heb je een vaste baan? Of weet je nog niet waar je tegen het einde van je lening werkt? Stel dat je minder gaat verdienen, of nog erger, je baan kwijt raakt. Kun je dan de lening nog wel afbetalen? Vraag je ook af of je datgene wat je gekocht hebt nog wel kunt gebruiken nadat je de lening hebt afbetaald. Je zou niet de eerste zijn die nog voor een oude auto moet betalen, terwijl hij alweer een nieuwe heeft. Het is niet erg om een keer geld te lenen, maar let goed op wat je doet. Laat je goed informeren.

Beginnen met sparen