sparen en beleggen

Sparen en beleggen vergelijken

Anno 2015 staat de rente op een historisch dieptepunt. Bij sommige staatsobligaties is er zelfs sprake van negatieve rente. Je mag al blij zijn als je meer rente op je spaargeld krijgt dan de vermogensbelasting van 1,2% over het bedrag boven 21.139 euro, of het dubbele hiervan voor fiscale partners.

Euro versus Dollar?EURUSD

De euro staat de afgelopen jaren flink onder druk. De #grexit hangt al een tijdje boven ons hoofd en is met de verkiezing van de linkse partijen in Griekenland nog een stuk realistischer geworden. De euro is vandaag nog maar 1,12 dollar waard. Dat was een paar jaar geleden nog 1,41 dollar. Je merkt dit niet zo sterk als je binnen de euro-zone blijft, maar op het moment dat je op vakantie gaat naar een ander werelddeel zie je een duidelijk verschil in prijzen. Je zou ook gewoon naar Zwitserland kunnen gaan om te zien hoe weinig je euro nog waard is.

Behalve beleggen kun je dus ook denken aan sparen in andere landen. Of zelfs gewoon een deel van je vermogen in andere valuta aan te houden. Dit kan vrij gemakkelijk door een beleggingsrekening te openen bij bijvoorbeeld Interactive Brokers.

Beleggen in crypto

Als je niet vies bent van een beetje risico kun je daarnaast ook aan hele revolutionaire vormen van vermogensbeheer denken. Fiduciair geld (of in het Engels fiat money) zoals huidige dollars, euro’s en Zwitserse franken ontlenen hun waarde aan vertrouwen. Tot de jaren zeventig werd alle geld gedekt door goud en zilver. Nu schromen centrale banken er niet voor om regelmatig triljoenen dollars of euro’s te creëren. Het is dus niet zo gek dat sommige mensen niet bang zijn om in cryptogeld te investeren zoals Bitcoin.

Automatisch sparen en beleggen

Bij veel banken en beleggingsinstellingen kun je ervoor kiezen om automatisch elke maand voor een vast bedrag aandelen of beleggingsfondsen aan te kopen. Bij een ASN beleggingsrekening krijg je ook over je eurowaarde een percentage vergoed, vandaag is dat 1,3%. Dit is dus een prima manier om beleggen en sparen te combineren.

Depositosparen

Bij depositosparen staat je geld vast voor een bepaald aantal jaren en een vaste rente. Je kunt je geld alleen tegen hoge kosten tussentijds opnemen. De hoogste rente is hier minder dan 2% vandaag, zelfs bij een looptijd van 10 jaar. En in 10 jaar tijd zou de rente natuurlijk wel flink kunnen stijgen. Zie ook onze vergelijkingspagina.

sparen en beleggenSparen voor kinderen

De hoogste rente krijg je als je spaart voor kinderen of kleinkinderen. Begin 2015 kun je 2% krijgen bij Jeugdsparen bij de groene ASN Bank. Het geld staat dan wel meteen vast tot de 18e verjaardag. Het is niet duidelijk of de aangeboden rente kan veranderen gedurende de looptijd.

Beleggen zonder risico?

Bij beleggingen heb je altijd te maken met risico. Je kunt je vermogen echter op een gebalanceerde manier opbouwen waardoor je zowel stabiliteit hebt als potentiële vermogensgroei met aandelen.

Daarnaast, als je een hypotheek hebt is de verstandigste manier van sparen waarschijnlijk gewoon je hypotheek aflossen. Dit is natuurlijk nog sterker als je nog ergens schulden hebt staan. Persoonlijke schuld aflossen heeft altijd prioriteit.