Beleggen in vastgoed

Vastgoed heeft de afgelopen jaren iets minder goed geboerd dan de vette jaren daarvoor. In 2014 begint de markt in Nederland weer wat aan trekken en zie je prijzen al weer wat stijgen. Kantoorruimte blijft nog vrij slap en dat zal door de groei van het leger ZZP’ers en de populariteit van thuiswerken ook wel zo blijven de komende jaren. Woningruimte in steden als Amsterdam, Utrecht en de meeste studentensteden blijft echter schaars. En tegelijkertijd wordt er ook niet heel erg veel meer nieuw gebouwd. Het kan dus een goed moment zijn om te beginnen met beleggen in vastgoed.

Vastgoed verhuren

Het rendement op vastgoed ligt vrij hoog in vergelijking met traditionele aandelen. Dit heeft natuurlijk ook met het bijbehorende risico te maken. Als je je vastgoed verhuurt is de huuropbrengst over zo’n 15 jaar in de regel even veel als de koopwaarde van het pand. Dat wil zeggen dat je je investering in minder dan 20 jaar helemaal kunt terugverdienen. Als je een goed startkapitaal hebt kun je zo dus slapend rijk worden met beleggen in vastgoed.

Risico bij beleggen in vastgoed

Er zit ook risico bij beleggen in vastgoed. Als de huizenmarkt nóg een val doormaakt kun je makkelijk een hoop geld verliezen.

Als je zelf vastgoed gaat aanschaffen in plaats van beleggen via een beleggingsfonds is het belangrijk om goed te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen in de omgeving van het door jou beoogde vastgoed.

Een pand kan afbranden en er kan andere vorm van schade optreden. Een goede vastgoed verzekering kan de belangrijkste risico’s voor je afdekken.

Leegstand kan een probleem zijn. In Nederland kun je met antikraakbedrijven als Camelot in zee gaan om dit te voorkomen, maar het is in zo’n geval beter om toch zelf een serieuze huurder te vinden, eventueel met een iets lagere huurprijs. Dat is rendabeler voor verhuurder en veel fijner huren voor de huurder.

Vastgoedfondsen

Om een pand aan te schaffen heb je al gouw een paar ton nodig. Daarnaast is het risico hoog als je je geld maar in 1 pand steekt. Het kan ook anders. Als je 100 euro hebt kun je al beginnen met beleggen in vastgoedfondsen. Bij bijvoorbeeld de ASN Bank kun je makkelijk een beleggingsrekening opzetten en je kunt daarna makkelijk online beleggen. Bij de ASN is het daarnaast ook nog een duurzaam vastgoedfonds, dat wil zeggen dat je geld alleen in energiezuinige projecten wordt geïnvesteerd.

Investeren in vastgoed in het buitenlandBeleggen in vastgoed

Huizen kopen in Spanje aan de Costa Brava. Kantoorpanden in groeimarkten in Afrika. Vastgoed in het buitenland kan aantrekkelijk zijn. Een hoop mensen is hier echter al flink wat centen kwijtgeraakt. Ga alleen in zee met betrouwbare bedrijven. Als je zelf op zoek gaat naar een pand om aan te schaffen kan het verstandig zijn om met alles nog eens goed door te nemen met iemand met kennis van lokale taal, gebruiken en liefst ook wetgeving voordat je ergens je handtekening onder plaatst. Als je op langere termijn denkt aan emigreren naar het buitenland kan je investering in de toekomst ook nog wel eens je droomwoning worden.

Vastgoed in België

In België liggen de vastgoedprijzen een stuk lager dan in Nederland. Vooral vakantieparken bieden een hoop mogelijkheden. Rendementen van 6,5% zijn makkelijk te behalen. En je kunt er natuurlijk ook zelf op vakantie gaan.