Beleggen in Vastgoed

Beleggen in vastgoed

Je hoort het overal: de prijzen van vastgoed stijgen de pan uit. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, enzovoort. “Beleggen in vastgoed is weer een fantastische investering.” Als je dit hoort moet je echter vooral goed uitkijken. Er is sprake van een zogenaamde bull markt, een markt waarin de prijzen telkens omhoog gaan. Dat kan natuurlijk niet vooral altijd blijven doorgaan, en er komt op een bepaald moment een kleinere of grotere crash, en een zogenaamde bear markt.

Verschillende manieren om te beleggen in vastgoed

beleggingsmethodetijdspannerisicovoorbeeld
Met eigen geld vastgoed aankopen om te verhurenlange termijnmedium risicoverhuurd appartement aankopen bij je in de buurt
Vastgoed aankopen met hypotheeklange termijnhoog risicobeleggingspand aankopen
Beleggen in vastgoedprojectentermijn hangt af van voorwaardenmedium risicoVondellaan Vastgoed
Beleggen in REIT fondsenflexibele termijnrelatief laag risicovia je beleggingsrekening
Beleggen in hypothekentermijn hangt af van voorwaardenmedium risico (bij gespreid beleggen)bijvoorbeeld EstateGuru of Mintos

Waar moet je aan denken bij beleggen in vastgoed?

Om te beleggen in vastgoed en hier een goed rendement op te behalen, dien je een aantal zaken te realiseren. Een belegging in vastgoed is geen belegging wat een snel rendement geeft. Het is een veilige investering op lange termijn.

Het hoogste rendement behaal je na vele jaren, wanneer de waarde van het vastgoed aanzienlijk is gestegen. De beste manier om een hoog rendement te behalen, is natuurlijk om het vastgoed laag te kopen en hoog te verkopen. Daarvoor heb je tijd en geduld nodig. In de tussentijd kun je de vaste lasten, zoals onderhoudskosten, dekken met huurinkomsten. Daarmee is investeren in vastgoed een redelijke stabiele investering, met een goed rendement, veel zekerheid en relatief weinig risico.

Het is dus een goed moment om te starten met beleggen in vastgoed.

Vastgoed verhurenwoning kopen om te verhuren

Het rendement op vastgoed ligt vrij hoog in vergelijking met traditionele aandelen. Dit heeft natuurlijk ook met het bijbehorende risico te maken. Als je je vastgoed verhuurt, is de huuropbrengst over zo’n 15 jaar in de regel even veel als de koopwaarde van het pand. Dat wil zeggen dat je de investering in minder dan 20 jaar helemaal kunt terugverdienen. Als je een goed startkapitaal hebt kun je dus slapend rijk worden met beleggen in vastgoed. Daarmee is vastgoed is een perfecte manier om een passief inkomen op te bouwen.

Je moet er wel rekening mee houden dat het vinden van huurders tijd kost. Bovendien dien je de kosten van het onderhoud te dekken. Houdt er ook rekening mee dat je over huurinkomsten belasting moet betalen.

Risico bij beleggen in vastgoed

Er zit ook risico bij beleggen in vastgoed. Als de huizenmarkt nóg een val doormaakt, kun je makkelijk een hoop geld verliezen. Daarom is het erg belangrijk dat je genoeg financiële ruimte hebt waardoor je niet in de positie komt dat je vastgoed met verlies moet verkopen, maar juist de kracht hebt om vastgoed met winst te verkopen.

Als je zelf vastgoed gaat aanschaffen in plaats van beleggen via een beleggingsfonds, is het belangrijk om goed te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen in de omgeving van het door jou beoogde vastgoed.

Een pand kan afbranden en er kan andere vorm van schade optreden. Een goede vastgoed verzekering kan de belangrijkste risico’s voor je afdekken.

Leegstand kan een probleem zijn. In Nederland kun je met antikraak-bedrijven als Camelot in zee gaan om dit te voorkomen. Toch is het in zo’n geval beter om zelf een serieuze huurder te vinden, eventueel met een iets lagere huurprijs. Dat is rendabeler voor verhuurder en veel fijner huren voor de huurder.

Vastgoedfondsen

Om een pand aan te schaffen heb je al gouw een paar ton nodig. Daarnaast is het risico hoog als je je geld maar in 1 pand steekt. Het kan ook anders. Als je €100 wilt investeren, kun je al beginnen met beleggen in vastgoedfondsen. Bij bijvoorbeeld de ASN Bank kun je makkelijk een beleggingsrekening opzetten en je kunt daarna makkelijk online beleggen. Bij de ASN is het daarnaast ook nog een duurzaam vastgoedfonds, dat wil zeggen dat je geld alleen in duurzame projecten wordt geïnvesteerd.

Investeren in vastgoed in het buitenlandRisico's beleggen in onroerend goed

Een huis kopen in Spanje aan de Costa Brava klinkt heel leuk, maar hier zitten ook risico’s aan verbonden. Hetzelfde geldt voor het investeren in vastgoed in groeimarkten in Afrika.

Vastgoed in het buitenland kan aantrekkelijk zijn. Een hoop mensen is hier echter al flink wat geld kwijtgeraakt. Ga alleen in zee met betrouwbare bedrijven. Als je zelf op zoek gaat naar een pand om aan te schaffen kan het verstandig zijn om alles nog eens goed door te nemen met iemand met kennis van de lokale taal, gebruiken en liefst ook de lokale wetgeving voordat je ergens je handtekening onder plaatst.

Als je op langere termijn denkt aan emigreren naar het buitenland kan deze investering in de toekomst ook nog wel eens je droomwoning worden.

Vastgoed in België en Duitsland

In België en Duitsland liggen de vastgoedprijzen een stuk lager dan in Nederland. Vooral vakantieparken bieden een hoop mogelijkheden, maar ook woningen. Rendementen van 6,5% zijn gemakkelijk te behalen. En je kunt er natuurlijk ook zelf op vakantie gaan.