Financiële onafhankelijkheid

Financiële vrijheid

Hoe zou je het vinden als je je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld? Om nooit meer te hoeven werken voor een baas, of zelfs voor klanten? Maar toch elke maand genoeg geld op je rekening krijgt, waarvoor je niet hoeft te werken? Toch kun je genoeg geld hebben om al je uitgaven te dekken. Klinkt dit als een droom? Nou, het is zeker niet onmogelijk. Dit heet financiële vrijheid. Ik leg je graag uit hoe jij financiële vrijheid kunt krijgen.

Financiële onafhankelijkheid

Wil jij ook financieel onafhankelijk worden? Uit mijn eigen ervaring geef ik je graag tips zodat jij ook financiële vrijheid kunt krijgen. Maar wat is financiële vrijheid? Dit is mijn definitie:

Financiële vrijheid = De som van je maandelijkse passieve inkomen is groter dan je maandelijkse uitgaven.

De simpelste manier om financieel onafhankelijk te worden is dus om niets meer uit te geven. “Grapjas”, hoor ik daar. Toch zijn er genoeg mensen die het hebben gedaan of nog steeds doen. Kijk maar eens op geldloos.nl. Leven zonder geld lijkt wellicht simpel, maar makkelijk is het zeker niet. Je kunt er wel een hoop van leren.

Als je vrijgezel bent zonder kinderen en met een baan, is het heel goed mogelijk om in een jaar tijd €5000 te sparen. Dit geld kun je gebruiken om een passief inkomen op te bouwen. Dit kan je helpen om financiële vrijheid te krijgen.

Wat is passief inkomen?

Een passief inkomen is het ontvangen van geld waar je weinig of geen moeite (meer) voor hoeft te doen. Wanneer je een passief inkomen wilt opbouwen, kost het eerst een investering in tijd en/of geld. Vervolgens pluk je hier de vruchten van gedurende een langere periode, of zelfs voor de rest van je leven.

Je hoeft hier slechts slim voor te zijn.

Want hoe hoger de stroom aan passief inkomen, hoe minder je hoeft te werken. Dan kun je meer genieten van het leven.

Een passief inkomen kun je onder verdelen in enkele categorieën. Deze verduidelijken wat het inhoudt.

Goed passief inkomen

Je kunt op de volgende manieren een passief inkomen opbouwen.

 • Beleggen in aandelen. Werken met stijgende en dalende koersen. Je kunt er hoge rendementen mee behalen. Je dient hier vooraf wel enige kennis over te hebben. Lees hier enkele tips over het beleggen.
 • Beleggen in peer to peer leningen. Ik ben hier in 2018 mee begonnen, en het bevalt me heel erg goed. Hoge rendementen en makkelijk vanaf de computer te regelen. Je investeert een bedrag het beste over verschillende kredietnemers. De rendementen zijn hoog, net als de risico’s. Toch is dit een opkomend en een aantrekkelijke manier van investeren voor particulieren. Klinkt dit interessant? Lees dan hier verder over P2P leningen. Aan deze manier van investeren kleven enkele risico’s waarvoor je je kunt voorbereiden:
  • Risico 1: De economie stort in en niemand kan leningen terugbetalen. Daarom is het altijd goed om investeringen te spreiden.
  • Risico 2. Het bedrijf achter platform gaat failliet. Daarom is het goed om niet al je geld via één bedrijf te investeren.
 • Passief beleggen in Bitcoin (cryptovaluta). Dit is erg volatiel met een hoog risico, maar als je er dieper induikt zie je al snel dat het verstandig is om tenminste 1% van je vermogen in Bitcoin (en niet in andere coins!) te beleggen.
 • Beleggen in vastgoed. Dit kan een hoop werk kosten om te realiseren, met name als je het zelf doet. Het resultaat kan echter ook heel erg mooi zijn. Je kunt maandelijks een vast inkomen vergaren uit huurinkomsten, terwijl de waarde van het vastgoed stijgt. Dit geldt natuurlijk voor een tweede huis dat kan worden verhuurd, en niet voor je eigen woning.
 • Passief geld verdienen met social media of websites via affiliate marketing of Google Adsense.  Dit kost in het begin veel werk om op te bouwen, en vervolgens moet het ook regelmatig woorden bijgehouden. Toch is het een goede manier om tijd te investeren in het opzetten van een langdurig passief inkomen, zonder hiervoor een grote geldinvestering te hoeven doen. Voor het extra werk kun je een freelancer inhuren.

Je kunt deze punten natuurlijk ook prima met elkaar combineren. Je kunt de positieve cashflow van een bron (bijvoorbeeld vastgoed) investeren in het ontwikkelen van een tweede of derde passieve inkomen.

Suboptimaal passief inkomen

Er zijn ook manier van het ontwikkelen van een passief inkomen die ik je zeker niet zou aanraden.

 • Spaarrekeningen. Een rente van 0.1%? Dit rentepercentage daalt steeds verder, terwijl de vermogensbelasting hoger is. Sparen is dus een hele goede manier om arm te worden. Het is zeker goed om een kleine buffer te hebben voor noodgevallen, om daarnaast je geld te investeren in het opbouwen van een passief inkomen dat daadwerkelijk groeit. Tip: er je krijgt nu 6,75% rente via Bondora Go&Grow.
 • Daytraden van aandelen. Ik heb dit zelf een tijdje gedaan. Het geeft hele hoop stress en kost veel tijd, en uiteindelijk verloor ik toch nog geld. Er zijn makkelijkere manier om rendement te behalen.
 • Stock picking. Dit is eigenlijk hetzelfde als daytrading, maar dan dat je de aandelen langer in bezit houdt. Je kunt beter fondsen met lage kosten jaren lang in bezit houden om de waarde daadwerkelijk te zien stijgen op de lange termijn.
 • Daytraden in cryptovaluta. Dit gaat 24/7 door, en is 10 keer zo volatiel. Dat betekent 20x meer stress als het daytraden in aandelen. Ik raad het je absoluut af.

Actief inkomen

Ik wil nog even teruggaan naar de basis. Wanneer je wilt beginnen met het toewerken naar financiële vrijheid, dien je eerst een goed actief inkomen te hebben opgebouwd. Door gedurende langere tijd (enkele jaren) een actief inkomen te hebben, kun je door zuinig te leven elke maand sparen. Dit geld kun je vervolgens investeren in het opbouwen van een passief inkomen.

Om financiële vrijheid te verkrijgen, dien je het actief inkomen dus te gebruiken om een passief inkomen op te bouwen.

Hoe? Er zijn verschillende manieren:

Makkelijk geld verdienen met Upwork

 • Salaris, werken voor een baas.  Als je genoeg verdient is dit leuk, maar het maakt je erg afhankelijk. Dit beperkt dan je vrijheid. Wanneer je tevreden bent ben je baan, kun je het stabiele inkomen investeren in het opbouwen van een passief inkomen.
 • ZZP, zelfstandige zonder personeel. Dit is echt perfect als je in Nederland woont vanwege alle belastingvoordelen die je hiermee kunt krijgen. Ik raad je aan om ervoor te zorgen dat je steeds meer op afstand kunt werken, of werk uit te besteden aan andere freelancers. Dit maakt je onafhankelijk, maar geeft je ook de tijd om een passief inkomen op te bouwen naast je werk als ZZP’er.
 • ZMP, zelfstandige met personeel. Dit raad ik je niet aan. Het in vaste dienst hebben van personeel is een hoge maandelijkse kostenpost. Ik raad je aan om te werken met flexibele freelancer. Er zijn steeds meer digitale platforms waar je flexibele freelancers kunt vinden, zoals via Upwork, Fiverr en andere platforms.