Waarom wil je beleggen?

Ken je dat, dat je eigenlijk wel wat extra geld kunt gebruiken? Dan hoor je wel eens verhalen van mensen die leuk verdienen door te beleggen. Dat lijkt jou ook wel wat, een beetje geld inleggen, en er een heleboel geld voor terug krijgen. Zo kun je financieel gezien nog wel eens wat leuks doen. Een heleboel beleggers zijn enthousiast over wat ze doen, en je hoort veel sterke verhalen. Maar is het allemaal wel waar? Is het wel zo mooi als wordt beloofd? Die mensen die er leuk geld mee verdiend hebben, hebben die echt slim belegd, of hebben ze vooral veel geluk gehad? Is beleggen wel iets anders dan een gokspelletje?

Voeten op de grond

Als je gaat beleggen, dan is het belangrijk dat je met beide voeten op de grond blijft staan. Soms worden je huizenhoge rentes beloofd. Ken je die verhalen, met 30 tot 40 procent rente? Dat lijkt een leuke verdienste, tot de bank failliet gaat, en je al je geld kwijt bent. De regel: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” hoor je even snel voorbij komen, op een toon alsof het niet belangrijk is. Maar het is wel een waarheid als een koe. Beleggen is echt niet alleen rozengeur en maneschijn, je moet bedenken dat voor iedereen die iets aan een belegging verdient, iemand anders er iets aan verliest. Immers is beleggen niet meer dan handel. Je koopt iets, bijvoorbeeld een aandeel, een obligatie, of een optie wat een ander verkoopt. Later verkoop je dat wat je gekocht hebt weer aan een ander die het van je koopt. Hierdoor wordt de prijs bepaald, door vraag en aanbod. Voor iedereen die winst heeft, is er ook iemand die verlies lijdt. Wie zegt dat jij niet diegene bent die het verlies krijgt? Bedenk zelf eens wat je zou doen, als je echt 30 tot 40 procent rente kon krijgen. Zou je echt iedereen daar aan mee laten delen, of zou je proberen dat je zelf de winst krijgt? Nou, de meeste bedrijven weten het wel, die houden het grote geld lekker zelf.

Wat is dan slim?

Wat is nu dan wel slim beleggen? Hoe zorg je ervoor dat jouw kapitaaltje wat groter wordt? Nu kun je ervoor kiezen om iemand met jouw geld te laten beleggen, maar is dat de enige manier? Er zijn meer manieren om het financieel wat beter te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een betere baan zoeken. Eentje waar je wat meer mee verdient. Ga eens kijken wat je wilt, wat je mogelijkheden zijn, en gebruik je geld niet om in een ander bedrijf te investeren, maar investeer het in je eigen mogelijkheden. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen, waar je die betere baan mee krijgt,of misschien kun je er een eigen bedrijf mee opzetten. Zo verdien je het zelf, en hou je je geld in eigen beheer. Je maakt je eigen keuzes, en zo bepaal je je eigen succes en/of risico dat je wilt nemen.