Tips: Rijk worden door zuinig te leven

“Het omaatje gaf nooit een cent te veel uit. Toen ze stierf bleek ze een vermogend persoon te zijn.”

Zuinig leven, geld kunnen sparen en vervolgens rijk worden klinkt wellicht onmogelijk, maar is helemaal niet moeilijk. Door minder geld uit te geven dan dat er binnen komt, kan er elke maand geld worden gespaard. Mensen die erg zuinig leven, kunnen op deze manier honderden euro’s per maand sparen.

Mensen zijn geneigd om geld uit te geven aan onzinnige dingen. Bijvoorbeeld abonnementen die niet worden gebruikt, hoge energiekosten, dure vakanties, kleding kopen terwijl er genoeg kleding is, enzovoort. Door zuinig te leven kunnen er veel onnodige kosten worden vermeden. Rijk worden door zuinig te leven houdt in stoppen met deze onnodige consumptie.

Hoe kun je rijk worden door zuinig te leven?

 

Door de volgende tips op te volgen, kan iedereen rijk worden door simpelweg zuinig te leven. In een zuinig leven kan het bespaarde bedrag opzij worden gezet op een spaarrekening en kan er rente over worden ontvangen. In de huidige economische situatie met zeer lage rentes, is het slimmer om het bespaarde bedrag te beleggen of investeren.

Leen geen geld

Wanneer er vanaf een jonge leeftijd trouw wordt gespaard, is het niet nodig om op oudere leeftijd te lenen. Geld lenen kost geld, namelijk rentekosten. Een lening afsluiten is uit den boze. Een lening kost namelijk uiteindelijk altijd meer dan dat het oplevert. Vervolgens zijn er maandelijkse afbetalingen, wat het sparen beperkt. In plaats van te lenen, dienen hoge kosten te worden uitgesteld, zou er moeten worden gespaard of dienen er misschien andere prioriteiten of wensen te worden gesteld.

Wat is armoede?

Nederlandse armoede wordt met name veroorzaakt door menselijke fouten. Bijvoorbeeld doordat een persoon leningen is aangegaan en deze niet kan afbetalen, waardoor schulden ontstaan die alsmaar groeien. Of door persoonlijke situaties, zoals verslavingen, ontslag, echtscheidingen of faillissementen.

Armoede zoals in een derdewereldland, bestaat in Nederland niet. Een zuinig persoon zal al deze situaties actief vermijden. Wanneer het financieel even niet meezit, zal een zuinig persoon bij wijze van spreken over de grond kruipen, maar overleven zonder een lening af te sluiten of schulden te maken. Het is dus een andere levensstijl met andere prioriteiten.

Een zuinig persoon eet liever een week rijst dan dat er een schuld wordt opgebouwd.

Een kasboek bijhouden

Door inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven kunnen er in een kasboek makkelijk verbeterpunten worden ontdekt. Waar kan geld worden bespaard? Welke uitgaven kunnen worden verlaagd? Hiervoor kunnen bonnetjes worden verzameld en ingevoerd in een overzichtelijk Excelbestand.

In het kasboek wordt ook de balans bijgehouden. Door duidelijk te hebben hoeveel spaargeld er is en hoe deze in de toekomst verder zal worden opgebouwd, zullen er altijd enkele duizenden euro’s beschikbaar blijven voor onvoorziene uitgaven. Een financiële buffer dus.
Geld krijg je door weinig uit te geven!

Bespaar waar kan

Bij ieder individu, in ieder huishouden kan er op dezelfde uitgaven worden bespaard, namelijk:

 • Verzekeringen. Zijn er onnodige verzekeringen of dubbele verzekeringen in het huishouden? Schrap deze dan. Behoud de verplichte verzekeringen en houd in gedachte dat er een financiële buffer is voor onverwachte uitgaven, waardoor uitgaven aan ongebruikte verzekeringen wellicht onnodig is.
 • Autokosten. De kosten voor een auto zijn hoog, zoals verzekeringen, brandstof en onderhoud. Goedkopere opties zijn: autodelen, een zuinigere auto nemen, een goedkopere auto nemen, de auto zo weinig mogelijk gebruiken en meer de fiets gebruiken.
 • Energiekosten. Stap elk jaar over op een andere energieleverancier en ontvang een welkomstkorting. Kies er vaker voor om een dikke trui te dragen en de thermostaat laag te houden. Douche kort en bespaar energie.
 • Leningen. Kredieten en rood staan kost alleen maar geld. Een zuinig persoon vermijdt dit soort nutteloze kosten.
 • Abonnementen. Deze kunnen vaak allemaal worden opgezegd. Het nieuws kan gratis op internet worden gelezen. Films en tv kunnen gratis op internet worden bekeken. Een sportschool kan worden vervangen door hardlopen in de buitenlucht en zelf veelzijdige sportattributen te kopen.

Bespaar

 • Zuinig zijn houdt ook in om sommige dingen te laten of zelden te doen. Bijvoorbeeld:
 • Niet uit eten gaan.
 • Eén keer per jaar een goedkope vakantie dichtbij Nederland.
 • Verkoop spullen die niet meer worden gebruikt.
 • Genereer inkomsten uit bezit, bijvoorbeeld door het verhuren van een kamer, carpoolen of reclame op de auto te laten zetten.
 • Verdien meer door bijvoorbeeld opslag te vragen of overuren te maken.
 • Doe het zelf in plaats van het uit te besteden.
 • Stop met roken en drink minder alcohol.
 • Goedkope hobby’s, het liefst hobby’s zonder uitgaven.
 • Doe goedkoop de boodschappen, zoals op de markt, aanbiedingen, groot inkopen, huismerken, eet minder vlees en bij goedkope supermarkten.

Stel een doel. Spreek af om elke maand een bepaald bedrag te besparen. Dit beperkt extra uitgaven en dwingt zuinigheid.

Voor je het weet, ben je rijk!

Verder lezen

 • geldloos.nl heeft tips over hoe je met heel weinig of zelfs zonder geld kunt leven