10% rendement met vastgoed via EstateGuru

Méér dan 10% rente krijgen op leningen met vastgoed als onderpand? In Nederland of Duitsland ga je dit niet voor elkaar krijgen. Bij Funding Circle kun je nog wel tot bijna 20% rente krijgen, maar het risico van die leningen is ook een stuk hoger. Bij EstateGuru kun je beleggen in vastgoedleningen met rendementen van 10% tot 12%. Het vastgoed bevindt zich vrijwel uitsluitend in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Hoe werkt het?

EstateGuru is een online peer-to-peer (p2p) financieringsplatform waar projectontwikkelaars en ondernemers geld kunnen lenen van een brede internationale beleggersbasis en beleggers kunnen beleggen in beveiligde vastgoedleningen. Momenteel zijn de kredietnemers en objecten in Estland, Letland en Litouwen terwijl beleggers uit 45 landen komen.

Wat voor projecten worden er gefinancierd op EstateGuru?

Vastgoedprojecten in Estland, Letland of Litouwen die door EstateGuru zijn goedgekeurd, krijgen toegang tot financiering via EstateGuru. Er is geen beperking op het soort projecten dat ter goedkeuring kan worden ingediend, zolang het project een eigendomselement heeft waarbij het onroerend goed kan worden gebruikt als zekerheid voor de schuld.

Risico

Alle leningen worden ondersteund met een hypotheek, waardoor het risico minder groot is dan bij leningen waar dat niet het geval is.

Zodra de lening volledig is belegd, moet de lener naar het kantoor van de notaris gaan en een overeenkomst sluiten met de beveiligingsagent om een hypotheek te sluiten. De hypotheek zal vervolgens worden geregistreerd bij het kadaster (met de Security Agent als hypotheekhouder namens de beleggers). De Security Agent is een afzonderlijke vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, waarvan het primaire doel is om effecten aan te houden ten behoeve van beleggers die via EstateGuru investeringen doen.

Een ander risico is dat Poetin de Baltische staten binnenvalt. Alle drie de staten zijn lid van zowel de NAVO als de EU, dus als je serieus bang bent dat Rusland gaat annexeren kun je beter kijken naar goud en Bitcoin.

Eigen ervaring

Ik heb zelf via mijn Estse BV (OÜ) €500 belegd, die ik er nu langzaam uithaal. Het rendement is goed, maar er is geen secundaire markt, waardoor je niet snel kunt liquideren. Dat is voor mij wel een factor voor mijn zakelijke investeringen omdat ik niet weet hoelang ik de Estse BV wil aanhouden.

Ik ben wel van plan persoonlijk een portfolio van rond de €2000 op te bouwen in de loop van 2019.

0.5% Welkomsbonus

Als je je via deze link aanmeldt krijg je 0.5% welkomsbonus (en ik ook).

 

minimalisme

Minimalisme is voor iedereen anders. Het leuke is dat je er nu mee kunt beginnen. Voor mij bestaat het uit verschillende dynamische aspecten. Deze pagina ga ik dan ook regelmatig updaten.

Spullen

Minder spullen.  Alleen spullen kopen die je echt nodig hebt. Alle spullen die je nooit meer aanraakt wegdoen. “Word ik hier blij van?” kun je je afvragen van alle boeken, kleren, speelgoed en rommel die je op zolder of in de kelder in dozen hebt liggen. Door je huis op te ruimen krijg je ook meer ruimte in je hoofd.

We hebben zelf heel drastisch onze hoeveelheid spullen verminderd. Op een bepaald moment in 2017 besloten we dat we niet meer in Berlijn wilden wonen. Of in een grote stad. Waar dan wel? Geen idee. Dan maar gaan reizen voor een tijd. En dan wil je natuurlijk zo min mogelijk spullen hebben. Dus, wat doe je dan?

 • Weggeven aan vrienden
 • Doneren aan asielzoekerscentrum
 • Weggeefwinkel
 • Op straat zetten – in grote steden zijn bruikbare spullen zo weg
 • Kledingbakken
 • Weggooien, als echt niemand het meer wil

Nu staat er nog een doos of 2 met spullen bij mijn ouders op de zolder.

Alles dat ik nodig heb past in een relatief kleine rugzak. Als ik bepaalde kleren nodig heb, koop ik die wel wanneer het moment daar is. Maar dan bedenk ik me eerst of ik het écht wel nodig heb.

Geld

Meestal is de minimalistische keuze ook goedkoper. Je geeft minder geld uit aan spullen. Al kies je wel voor duurzaam en kwaliteit, dat kan op korte termijn duurder uitpakken maar op lange termijn spaar je of verdien je hier geld mee. Op een bepaald moment had ik genoeg van het tweaken aan m’n Android om mijn privacy op orde te krijgen, en heb ik gekozen voor een iPhone. Duurder, maar ik heb een hoop tijd bespaard die ik heb kunnen besteden aan m’n familie en aan geld verdienen.

Hardware en software

Zo heb ik ook na jarenlang met Linux klooien op laptops gekozen om toch een MacBook te nemen. In een klap had ik (bijna) altijd werkende wifi, geen gedoe met kernelmodules meer en software die gewoon werkt. Misschien iets minder vrij (als in vrije software), maar wel meer persoonlijke en financiële vrijheid vanwege focus. Ik koop en “huur” nu ook af en toe software, als mijn leven en werkzaamheden daardoor makkelijker gaan.

Multifunctionele, degelijke spullen

 • Afritsbroek
 • 3 t-shirts, zonder logo’s of opdruk
 • 1 overhemd
 • 5 onderbroeken (met logo maar dat is meestal toch niet zo zichtbaar)
 • Victorinox Zwitsers zakmes
 • Ophang badtas
 • Waterdichte rugzak
 • Drievoudige kabel met standaard USB, USB-C en Lightning kabel
 • MacBook Pro
 • iPhone
 • Amazon Kindle – ik leer veel van boeken en telefoons leiden teveel af

Dingen die ik niet (meer) nodig heb

 • Honderden kabels
 • Oude laptops, monitoren
 • Meubels

Eten

We eten veganistisch. Dat was jarenlang geleden een bewuste keuze vanwege dierenwelzijn, ecologie en gezondheid. Maar er is ook een andere reden: het is gewoon makkelijker om door een supermarkt te lopen. Menu’s in restaurants zijn vaak ook veel makkelijker, tenzij je naar een veganistisch restaurant gaat is er simpelweg bijna geen keuze. En minder keuze maakt het leven anno 2018 juist makkelijker. Je houdt meer denkruimte over om over belangrijke dingen te denken.

Verder lezen

 • The Life-Changing Magic of Tidying Up, Marie Kondo
 • Simple Guide to a Minimalist Life, Leo Babuata
 • Minimalism: Live a Meaningful Life
 • Goodbye, Things Fumio Sasaki
 • Less Mess Less Stress, Zoe McKey
 • Sleep Smarter: 21 Proven Tips to Sleep Your Way to a Better Body Better Health and Bigger Business

10000 euro investeren

Als je opeens 10000 euro investeren kunt zit je met een luxeprobleem. Vanwege erfenis, bonus, andere meevaller.

Overzicht: beleggen met 10000 euro

1. Spaarrekening bij je huisbank

Prima idee als je nog geen buffer hebt. Het is belangrijk dat je minstens 2 maanden salaris als buffer hebt. Geld waar je gewoon 1-2-3 bij kunt, dus geen depositosparen, geen aandelen die je eventueel met verlies moet verkopen, maar gewoon een paar duizend euro op een spaarrekening met 0.1% of minder rente.
Als je al een goede reserve bij elkaar hebt is sparen bij de bank niet aan te raden.

Onze opinie: buffer, maar niet meer

2. “Beleggen” in aflossen

Als je een buffer bij elkaar hebt is het beste dat je kunt doen je schulden aflossen. Ook je hypotheek. De eerste stap naar financiële vrijheid is vrijheid van schulden. Er zijn hier ruwweg twee systemen: 1. je begint met de schuld met de hoogste rente 2. je begint met de schuld die je het makkelijkste af kunt lossen.

Houdt ook rekening met belasting. Het kan zijn dat je €5000 belasting moet betalen vanwege de €10000 meevaller. Dit is eigenlijk een combinatie van reserve en schuld. Het kan verstandig zijn om de Belastingdienst te contacteren of je alvast vooruit kunt betalen. Het is ook verstandig om een boekhouder en/of financieel adviseur te hebben die je hierover dan even een mailtje stuurt.

Onze opinie: schuldvrij is prioriteit nummer 1. Zoveel mogelijk aflossen.

3. Beleggen in aandelen

Nu komen we bij de interessantere vraag. Als je zelf wilt pielen (daytraden), prima, maar zie het niet als een serieuze manier om te beleggen. 87% van de mensen die zelf aandelen gaat kiezen en gaat handelen verliest hier geld mee. Het is veel verstandiger om fondsen te kopen en vast te houden. Kijk hierbij heel goed naar de kosten die berekend worden voor het fondsenbeheer. Bij veel Nederlandse banken betaal je al gauw méér dan 1% alleen aan de bank zelf om het fonds te beheren. Op 20 jaar tijd gaat dat over héél veel geld.

De beste fondsen vind je bij Vanguard en Fidelity. Als je goed oplet is er een hoop fondsen die je via DEGIRO zonder kosten aan kunt kopen. Let wel, deze lijst van fondsen bij DEGIRO verandert ook regelmatig.

Als je je buffer hebt, en geen schulden meer en die €10000 ga je niet nodig hebben de komende 10 jaar kun je gerust 20% tot 50% in een fonds als VTSAX aankomen.

Beleggen in obligaties

De rentes liggen historisch laag. Obligaties zijn dus eigenlijk niet sterk aan te raden. Als je met je eigen pensioenopbouw bezig bent kan het daarentegen wel handig zijn om ook obligaties mee te nemen in je plan, als je boven de 40 bent. Maar wel maximaal 20% van je €10k.

Beleggen in vastgoed

Met €10k kun je misschien een tuinhuisje kopen. Schiet dus niet op. Vastgoed in minder stabiele landen lijkt me geen goed plan als investering. Er zijn wel mogelijkheden om indirect via p2p leningen met vastgoed als onderpand te beleggen.

Beleggen in peer-to-peer leningen

Peer-to-peer leningen hebben een hoog risico en een navenant rendement, variërend van 4% tot meer dan 20%. Een interessante strategie is om een leuk bedrag (dat je kunt missen!) in P2P leningen te steken, en na een aantal jaar je oorspronkelijke inleg “eruit te halen”.

Beleggen in goud

Als je bang bent dat de economie weer eens gaat storten de komende jaren is het goed om te kijken naar goud.  Goud heeft wel een paar nadelen: als je het niet fysiek in handen hebt heb je eigenlijk ook nog niks als de economie écht goed instort. Als je het goud wel fysiek in handen wilt hebben moet je aan veilige opslag denken, kluis thuis of kluis bij de bank. Allemaal niet erg handig. Ook is het niet erg liquide.

Beleggen in cryptovaluta

“Oei, Bitcoin ingestort”. Van $20k naar $7k of zo. Beleggen in crypto is volgens ons nog steeds een heel goed idee. Maar dan wel alleen in Bitcoin, andere coins raden we af. Het leuke van Bitcoin is dat het monetaire beleid gericht is op deflatie. Er komen elke dag Bitcoins bij, maar elke 4 jaar wordt dit aantal gehalveerd, waardoor de waarde per Bitcoin omhoog wordt gestuwd.

1% van je vermogen is een goede leidraad volgens Wences Cesares, die zelf is opgegroeid met falende munteenheden in Argentinië. Ik ben het hier mee eens, en dank dat voorspellingen dat 1 Bitcoin wel eens méér dan 1 miljoen dollar waard gaat zijn in de komende 20 jaar niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn.

Onze opinie: 1% van je vermogen in Bitcoin

 

Beleggen in p2p leningen via Bondora

Rentes op spaarrekeningen staan op een dieptepunt. Als je rekening houdt met inflatie en de Nederlandse vermogensbelasting is het eigenlijk niet de moeite waard. Gelukkig zijn er alternatieven, investeren in p2p leningen is een minder bekende vorm van beleggen. Bondora is een bedrijf in Estland dat al sinds 2009 de mogelijkheid aanbiedt om te investeren in consumentenleningen in Estland, Finland en Spanje. Je kunt

Waarom Bondora?

Je moet niet bij Bondora gaan beleggen als je bang bent voor risico.  Aan de andere kant kun je wel zeer hoge rendementen behalen.  Zo zit ik zelf boven de 20% op jaarbasis. Dit ondanks een flink aantal leningen die zeer waarschijnlijk nooit meer wordt terugbetaald.

Daarnaast is het verstandig om niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen in peer-to-peer leningen te steken.

 

Hoe werkt het?

Bij Bondora wordt je ingelegde geld uitgeleend in de vorm van leningen aan consumenten in Estland, Finland en Spanje. Consumenten worden beoordeeld aan de hand van hun situatie: baan, salaris, leeftijd, woonplaats. Leningen kunnen worden ingedeeld van AA (minste risico) tot HR (hoog risico). Je geldt wordt niet uitgeleend aan één consument, maar verdeeld over een hele hoop verschillende leningen, soms zelfs minder dan €1 per lening. Op die manier is het risico van wanbetaling flink gespreid.

Bondora profielen

Je kunt bij Bondora kiezen voor verschillende profielen.

 

Bondora Go and Grow

In 2018 is Bondora begonnen met Go&Grow. Hierbij krijg je een “gegarandeerd” rendement van 6,5%. Dit is waarschijnlijk de beste optie om te beginnen. Ook kun je voor een kleine fee van €1 direct je geld laten uitbetalen. Erg handig dus voor een lopende buffer.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd omdat ik liever voor hogere rendementen ga. Go&Grow kan werken omdat het extra rendement in een kapitaalbuffer wordt gehouden.

Portfolio Manager

Met Portfolio Manager heb je al iets meer keuze dan bij Go&Grow, en de rendementen kunnen ook makkelijk dubbel zo hoog zijn. Maar er is dus ook meer risico.

Minpunten van Bondora

 • Relatief hoog risico
 • Ik zou graag de mogelijkheid zijn om maandelijks automatisch geld uit te keren

Pluspunten van Bondora

 • Heel hoog rendement
 • Heel makkelijk te automatiseren: het naar Bondora overgemaakte kan vanzelf worden geinvesteerd
 • Bondora is al 10 jaar actief op de markt
 • Je kunt al beginnen met kleine bedragen zoals €100

Meld je hier aan bij Bondora.

 

4 manieren om je voor te bereiden op dalende koersen

Dalende koersen, je kunt er simpelweg niet omheen. Vandaar dat je je er maar beter op kunt voorbereiden, voordat ze beginnen.

Allereerst, wat bedoelen we precies met dalende koersen? We spreken over dalende koersen als de aandelenmarkt 20% onder haar laatste top zit. Als je naar trends kijkt in de aandelenmarkt, dan zul je zien dat dit elke 3 jaar gebeurt.

Voorbereiden op de klap

Wanneer de dalende koers inzet, zal je eerste gevoel waarschijnlijk oncomfortabel zijn. De toekomst ziet er opeens een stuk minder rooskleurig uit en je begint jezelf af te vragen of je winst nog wel aanblijft. Maar laat jezelf niet gek maken door dalende koersen. Er zijn namelijk manieren om je niet alleen voor te bereiden, maar ook om winst te behalen uit dalende koersen.

Als je niet de controle verliest en je hoofd koel houdt, dan kun je wellicht goed gebruik maken van turbulente markten. Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen, wetende dat dalende koersen voorkomen.

 

Accepteer dat dalende koersen voorkomen

Tegenslagen gebeuren nou eenmaal en er is niets dat we er aan kunnen doen. Net als zoveel dingen in het leven, heeft ook de markt haar pieken en dalen. Of nog een stapje verder zoals in de bijbel staat. De markt geeft en de markt geeft en de markt neemt. Deze fluctuaties zijn heel normaal en onderdeel van het investeringsspel. Haal je voordeel uit dalende koersen wanneer ze voorkomen en je zult met een glimlach achterblijven zodra de rook optrekt.

 

Verlaag de Hefboom

In de financiële wereld spreken we over een hefboom als je geld leent voor welk doeleinde dan ook. Het kan geleend geld zijn om een huis te kopen of een lening voor een auto. Het kan ook een lening zijn om mee te beleggen.

 

Het hebben van een hefboom is niet anders dan het hebben van een schuld. En het hebben van te veel schuld kan leiden tot grote problemen gedurende economische depressies. Wanneer je het gevoel krijgt dat er dalende koersen in het verschiet liggen, dan zul je je zo snel mogelijk moeten ontdoen van zoveel mogelijk hefbomen. Dit geld zowel voor je investeringen als je hefbomen in het dagelijks leven. Hierdoor bescherm je jezelf tegen grote financiële problemen die kunnen ontstaan tijdens zwaar weer in de economie.

 

Verspreid investeren

Dit betekent dat je investeringen niet in één aandeel of fonds zitten. Een goede strategie voor je portfolio is om diversificatie te hebben. Dit geeft je meer flexibiliteit gedurende dalende koersen. Om je bezittingen op een goede manier te laten presteren terwijl de markt daalt, zal je je geld moeten verspreiden. Denk hierbij aan geld als contant aanhouden, obligaties, grondstoffen, vastgoed en aandelen.

 

Blijf winst pakken

Als iets in je portfolio goed presteert kan het verstandig zijn om er wat van te verkopen. Aan de andere kant kun je iets kopen wat het niet zo goed doet. Dit is het basisprincipe van de “koop laag, verkoop hoog” strategie, die over tijd getest is. Zelfs als de populaire trend de andere kant opgaat moet je niet opeens een impulsieve beslissing nemen. Dit proces van de balans herstellen beschermt je van dalende markten terwijl je winst kan maken en fondsen voor een lage prijs kan kopen.

financiële vrijheid

Hoe zou je het vinden als je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld? Je hoeft nooit meer te werken voor een baas, of zelfs voor klanten. Elke maand krijg je genoeg geld overgemaakt op je rekening waar je niet voor hoeft te werken. Geld waarmee je al je uitgaven gedekt hebt. Klinkt dit als een droom? Nou, het is zeker niet onmogelijk.

Financiële onafhankelijkheid

Op deze website schrijf ik op basis van wat ik de afgelopen jaren geleerd heb over hoe ook jij financieel vrij onafhankelijk kunt worden. Mijn definitie:

De som van je maandelijkse passieve inkomen is groter dan al je maandelijkse uitgaven

De simpelste manier om financieel onafhankelijk te zijn is dus om gewoon niks meer uit te geven. Grapjas, hoor ik daar. Nou, er zijn genoeg mensen die het hebben gedaan of nog steeds doen. Kijk maar eens bij geldloos.nl. Leven zonder geld is dan wel simpel, maar makkelijk is het zeker niet. Je kunt er wel een hoop van leren.

Als je vrijgezel bent zonder kinderen, met een baan, is het goed mogelijk om in een jaar tijd €5000 te sparen, alles te verkopen, je baan op te zeggen, een jaar te gaan reizen en uit te vogelen hoe je onderweg online geld kunt verdienen.

Wat is passief inkomen?

Goede vraag. Passief inkomen kan nog best veel werk zijn, dus ik zal het verdelen in twee verschillende soorten.

Goed passief inkomen

 • Beleggen in aandelen. Ik heb dit zelf nog niet zo onder de knie, dus hier ga ik zeker meer over schrijven op deze site.
 • Beleggen in peer to peer leningen. Ik ben hier in 2018 mee begonnen, en dit bevalt me heel erg goed. Hoge rendementen, makkelijk te automatiseren. Wat ik eerst niet wist is dat je investering naar heel veel verschillende kredietnemers kan gaan.
  Risico’s: 1. economie stort in en niemand kan leningen terugbetalen (maar heb je ook met aandelen en vastgoed) 2. bedrijf achter platform gaat failliet, het is dus goed om niet al je geld via één bedrijf te investeren.
 • Passief beleggen in Bitcoin (cryptovaluta). Heel erg volatiel, hoog risico, maar als je er dieper induikt zie je al snel dat het verstandig is om minstens 1% van je vermogen in Bitcoin (en niet in andere coins!) te beleggen.
 • Beleggen in vastgoed, dit kan nog best een hoop werk zijn, als je het zelf doet, maar het resultaat kan dan ook heel erg mooi zijn. Maandelijks vast inkomen en appreciatie van de waarde. (Een eigen huis tel ik hier niet bij mee natuurlijk, daar ben ik zelf geen fan van. Als je vrij wilt zijn kun je beter huren waar je woont en het vastgoed dat je bezit verhuren aan anderen.)
 • Passief geld verdienen met social media of websites via affiliate marketing, adsense.  In het begin een hoop werk en je moet het ook regelmatig bijhouden. Wel een prima manier om je eigen tijd om te zetten in langdurig passief inkomen, zonder voor iemand anders te werken.

Je kunt het bovenstaande natuurlijk ook prima combineren. Dus dat je positieve cashflow van 1 bron (bijvoorbeeld vastgoed) vanzelf op de juiste manier in andere dingen wordt belegd.

Suboptimaal passief inkomen

Hier dingen die ik niet kan aanraden:

 • Spaarrekeningen. 0.1% rente? Helaas gaat dit anno 2018 minder zijn dan de Nederlandse vermogensbelasting, als we de inflatie nog even buiten beschouwing laten. Een hele goede manier om arm te worden dus.
 • Daytraden van aandelen. Ik heb dit zelf een tijdje gedaan. Een hele hoop stress, en uiteindelijk verloor ik toch nog geld.
 • Stock picking. Dit is eigenlijk een beetje zoals daytrading, maar dan dat je de aandelen langer in bezit houdt. Je kunt beter fondsen met lage kosten jaren lang in bezit houden.
 • Daytraden in cryptovaluta. Gaat 24/7 door, en 10 keer zo volatiel, dus 20x zoveel stress als aandelen daytraden. Absoluut af te raden.

Actief inkomen

Als we het toch over inkomen hebben, hier ook wat ik denk van actief inkomen:

 • Salaris, werken voor een baas.  Als je genoeg verdient is dit wel leuk, maar het maakt je zo afhankelijk. Voltijd heb ik het zelf ooit 4 maanden volgehouden, dus heel veel kan er niet over zeggen behalve: Zo snel mogelijk zelfstandige worden.
 • ZZP, zelfstandige zonder personeel. Dit is echt perfect als je in Nederland woont vanwege alle belastingvoordeel dat je hiermee hebt. Als je handig bent met IT kun je als ZZP’er ook langzaam ernaar werken dat je aanwezigheid niet meer noodzakelijk is. Zo kun je lekker op Ibiza of in Thailand aan het strand toch een hoop geld verdienen. Wel ervoor zorgen dat je ook echt waarde toevoegt voor je cliënten.
 • ZMP, zelfstandige met personeel. Gewoon niet doen. Op het moment dat jij iemand in dienst neemt, heb je al gauw minstens €2000 per maand vaste lasten. Dan kun je beter proberen om dit met flexkrachten ter lande te doen, of als je met IT bezig bent, gewoon mensen online inhuren via Upwork, Fiverr en andere platforms.

 

f you money: de eenvoudige weg naar rijkdom

Fuck you money is dat je genoeg geld ter beschikking hebt om minstens 1 jaar lang niet voor iemand anders te hoeven werken. De eesrte stap hiervoor is natuurlijk dat je geen openstaande schuld meer hebt.

JL Collins heeft er een boek over geschreven: The Simple Path to Wealth, Your Road Map to Financial Independence and a Rich, Free Life. Je vindt hier:

 • Waarom Fuck You Money?
 • Ideeën om  je beleggingsportfolio op te bouwen en te behouden
 • Hoe te investeren in bull en bear markten
 • Waarom je niet zelf je aandelen moet kiezen
 • Waar het probleem zit met traditioneel beleggingsadvies en wat wél werkt
 • Waarom de aandelenmarkt altijd omhoog gaat en waarom de meeste mensen er toch geld mee verliezen

Eigenlijk zegt Collins dat je een heel groot deel van je inkomen opzij moet leggen. Als eerste gebruik je dit om al je schulden af te lossen. Voor de Nederlandse situatie zou je kunnen denken dat je wél nog een hypotheek aan kunt houden vanwege de hypotheekaftrek. Of een studieschuld omdat die toch wordt kwijtgescholden. Maar ook dat kun je beter zo snel mogelijk aflossen als je echt vrij wilt zijn.

Zodra je je schulden hebt afgelost moet je volgens Collins investeren in VTSAX, Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares. Dit is een fonds van Vanguard met de laagste provisiekosten, 0.04%. Het fonds belegt in de hele aandelenmarkt in de Verenigde Staten. Als je heel veel jaren al je geld belgt in VTSAX kun je volgens Collins stoppen met werken zodra je minder dan 4% van dit vermogen uitgeeft per jaar. Een aantal jaren voordat je zover bent is het dan verstandig om VBTSX op te bouwen, Vanguard Total Bond Market Index Fund. Op die manier verlaag je de volatiliteit van je portfolio.

Dit werkt natuurlijk prima als je in de VS woont. Maar in Nederland is dat slechts een deel van een goede strategie. Als je dit toch wilt doen is het goed om ook te kijken naar Interactive Brokers.

Een korte krachtige video

(in het Engels)

http://www.thesimplepathtowealth.com

Beleggen via Lynx

Lynx presenteert zichzelf als een zeer compleet handelsplatform voor beleggers. Dit is nogal een claim. Het beleggen via Lynx zal in dit artikel verder worden toegelicht.

Lynx is een beleggingsplatform wat met name populair is onder actieve beleggers. Dit komt door de technische ondersteuning door middel van innovatieve tools, maar ook door de vele mogelijkheden die Lynx biedt. Het platform van Lynx is “snel” en “betrouwbaar” met “krachtige trader tools”. Hierdoor is Lynx in veel landen uitgeroepen tot de beste online broker en heeft het ook prijzen gewonnen voor de service naar beleggers.

Waar is dit op gebaseerd? De voordelen en nadelen van beleggen bij Lynx zullen hier worden besproken.

De voordelen van Lynx

Lynx is groot en populair geworden door het gemak dat ze bieden aan beleggers. Ze hebben een beleggingsplatform gecreëerd die het voor beleggers erg eenvoudig maakt om via Lynx te werken. Dit wordt nog eens verder onderstreept door verschillende innovatieve tools die Lynx gebruikt en aanbiedt aan klanten.

Toch is het gebruik van het platform niet altijd zo eenvoudig, maar lijkt het vooral te zijn bedoeld voor de ervaren belegger die zoekt naar een bredere keuze in mogelijkheden met lagere tarieven.

Een belegger heeft bij Lynx een grote keuze in handelsmogelijkheden, waaronder aandelen, opties, futures, sprinters, turbo’s, speeders, valuta, CFD’s, EFT’s en obligaties. Bovendien heeft de belegger toegang tot zo’n 100 markten in 27 landen wereldwijd.

Lynx biedt aan de beleggers een goede hulpservice. Ze zijn erg bereikbaar voor vragen en problemen. Deze ondersteuning is altijd fijn. Waar Lynx zich in onderscheidt, zijn de masterclasses die ze aanbieden. Hier worden verschillende onderwerpen met betrekking tot beleggen besproken en zelfs tips gedeeld door professionele beleggingsexperts. Ook biedt Lynx e-books, artikelen en informerende video’s om de beleggers te ondersteunen. Dit zou niet alleen voor de beginnende belegger een zeer handig (bijkomend) voordeel kunnen zijn, maar ook voor de iets meer ervaren belegger.

Tenslotte hanteert Lynx relatief lage kosten voor het gebruik van het platform en de services. Onder mee transactiekosten, maar ook bepaalde servicekosten en verborgen kosten kunnen een behaald rendement behoorlijk negatief beïnvloeden. Daarom is het voor een belegger altijd goed zich te verdiepen in alle mogelijke kosten bij een beleggingsplatform. Lynx heeft wellicht zeer lage tarieven, maar zeker niet de laagste tarieven. Bijvoorbeeld DEGIRO biedt lagere tarieven. Al zijn aan deze tarieven echter ook andere risico’s verbonden.

Nadelen van Lynx

Er zijn zeker ook nadelen verbonden aan het gebruik van Lynx.

Een bijzonder nadeel is dat Lynx een minimum inlegbedrag hanteert van €3000. Daarnaast lijkt het handelsplatform toch met name bedoeld voor de actieve belegger en daarom dus minder voor de ‘minder actieve’ belegger. Daar staat tegenover dat het zeker een professioneel platform is dat ook mogelijkheden biedt voor de minder ervaren belegger, zoals door middel van cursussen en een goed bereikbare klantenservice. Voor deze sterke punten hebben ze veel prijzen gewonnen.

Vergelijking met andere brokers

Lynx biedt een compleet handelsplatform voor beleggers. Lynx is met name bedoeld voor de actieve beleggers. Ze bieden handige tools en een eenvoudig platform. Er kan worden belegd in aandelen, opties, futures, sprinters, turbo’s, speeders, valuta, CFD’s, EFT’s en obligaties; op ongeveer 100 markten in 27 landen wereldwijd. Lynx heeft relatief lage tarieven. Ze bieden cursussen voor de beleggers en een goede hulpservice.

Lynx heeft een minimale inleg van €3000. Het is om deze en andere redenen minder een platform voor de niet-actieve belegger.

Heb jij interesse in beleggen via Lynx? Dan kun je hier een gratis informatiepakket aanvragen, waarin een gratis e-book is opgenomen.

 

P2P beleggen via Funding Circle

Funding Circle is van oorsprong een Brits beleggingsfonds en is gefuseerd met Zencap, maar heeft een Nederlands tak (die voorheen deel uitmaakte van Zencap). Het is een online marktplaats voor beleggingen en kredieten. Het is een zogenaamd Peer-to-Peer (P2P) beleggingsfonds, waarin een belegger dus rechtstreek een lening financiert aan een bedrijf en daardoor een hoger rendement kan behalen dan bij een bank. Funding Circle is de laatste jaren snel gegroeid. Ze claimen een rente op beleggingen te kunnen geven tot 18.90% per jaar. Wil jij meer weten over beleggen via Funding Circle? Lees dan snel verder.

Tarieven en beleggingen bij Funding Circle

Al met een bedrag van €100 kan een belegger investeren bij Funding Circle. De rente op beleggingen ligt tussen de 2,79% en 18,90%. Hierbij geldt natuurlijk hoe hoger het risico, hoe hoger het winstpercentage voor de belegger. Er kan worden gekozen om een maandelijks rendement uitgekeerd te krijgen of het rendement opnieuw te investeren in een ander project.

Na een gratis registratie, kan een belegger bij Funding Circle een gratis persoonlijk investeerdersaccount aanmaken. De kosten die een belegger dient te betalen voor de service van Funding Circle is als volgt opgesteld. Funding Circle rekent een tarief van 1,0 procentpunt op de rentevoet die de kredietnemer betaalt. Wanneer een belegger een investering plaatst met een rentevoet van 12,99% per jaar, is het beleggingsrendement na het aftrekken van de servicekosten van Funding Circle dus 11,99%. Deze tarieven zijn dus eenvoudig te berekenen. Ze houden deze kosten in op de maandelijkse uitbetalingen.

Is beleggen bij Funding Circle veilig?

Beleggen via een P2P beleggingsfonds is niet zonder gevaren. Dit risico resulteert echter in een hoger rendement. Een belegger dient hier zeker rekening mee te houden.

Het risico wordt direct bepaald door de mogelijkheid dat een kredietnemer de lening niet (volledig) afbetaalt. Natuurlijk neemt de P2P marktplaats maatregelen om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Het is echter lastig om een faillissement, wanbetaling of fraude geheel te voorkomen. Funding Circle schat de kans op wanbetaling op 8,05% tot 12,17%. Wanneer een belegger investeert in 100 projecten zou de belegger er rekening mee moeten houden dat circa 0,79% van het uitgegeven krediet niet of gedeeltelijk terugkomt (na een eventuele incassoprocedure).

Een belegger heeft een keuze tussen projecten met verschillende klassen. Deze klassen representeren het risico in procenten van de investering. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Hoe lager het risico, hoe lager het rendement. Het verschil tussen het rendement in de lage klasse en hoge klasse ligt bij Funding Circle tussen de 2,79% en 18,90%. Een aanzienlijk verschil dus. Het is sterk aan te raden om een P2P investering te verdelen over verschillende projecten. Hierdoor is de schade die kan worden veroorzaakt door een project met een wanbetaler (om welke reden dan ook), kleiner.

Bovendien worden de kredietnemers gescreend door Funding Circle. Kredietaanvragen die worden geaccepteerd, zijn van bedrijven die minimaal 2 jaar actief zijn en een omzet hebben van minimaal €100.000. De ondernemers worden met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk gesteld voor het afbetalen van het krediet.

Geef MKB een kans

Het mooie van het beleggen via een P2P marktplaats is dat een belegger direct een kans geeft aan het MKB om te groeien. Deze groeimogelijkheden worden tegenwoordig door banken niet altijd meer gesteund. Veel ondernemers zien kansen, willen hard werken en streven ernaar om te groeien, maar worden beperkt door beperkte financiële ruimte. Wanneer je hier wat voor voelt, zou je kunnen gaan beleggen via een P2P platform, zoals Funding Circle. Dan draag je direct bij aan de groei van het MKB in Nederland.

Registreren bij Funding Circle

Registratie bij Funding Circle is een kwestie van een paar minuten. Je kiest een paar leningen waar je in wilt beleggen (minimum €100 investering per lening), dan voer je je gegevens in, antwoord je een paar vragen over beleggen (“hoe kijk je tegen financieel risico aan?”), en dan geef je een Funding Circle een machtiging om geld van je rekening af te schrijven.

Vergelijking met andere brokers

Funding Circle is een online marktplaats voor Peer-to-Peer beleggingen en kredieten. Dit is een andere vorm van belegging dan bij een willekeurig beleggingsfonds. Beleggers en kredietnemers vinden elkaar op het platform van Funding Circle, zonder tussenkomst van een tussenpersoon of bank. De rente op beleggingen ligt tussen de 2,79% en 18,90%, afhankelijk van het risico op de investering. Het tarief voor Funding Circle is 1 procentpunt op de rentevoet en wordt maandelijks ingehouden op de uitbetalingen. In de Nederlandse tak van Funding Circle kan er worden belegd in projecten in Nederland en Duitsland.

Beleggen in een P2P kredieten is niet zonder gevaren. Het is mogelijk dat het krediet niet (geheel) wordt terugbetaald. Daar staat een hoger geschat rendement tegenover. De kredietnemers wordt echter van tevoren goed gescreend. Bij beleggen in P2P kredieten is het aan te raden om de belegging te verspreiden over minimaal 10 projecten. Door te investeren in P2P kredieten, geef je het MKB een kans.

Meer info

Beleggen via DEGIRO

Bij DEGIRO is beleggen vooral eenvoudig. Er zijn verschillende handige tools, zoals een App. Beleggen kan bovendien in diverse markten, bij verschillende beurzen en met elk bedrag. Een rekening bij DEGIRO is gemakkelijk geopend. Het is misschien door deze eenvoud en het gebruiksgemak dat DEGIRO verschillende prijzen en awards heeft gewonnen. DEGIRO behoort tot de grootste ‘online brokers’ van Nederland en Europa.

DEGIRO is in 2008 opgericht door vijf oud-medewerkers van BinckBank. In eerste instantie richtte het beleggingsfonds zich met name op de zakelijke markt. Vanaf 2013 kunnen ook particulieren beleggen bij DEGIRO. In de opvolgende jaren is het bedrijf hard gegroeid en uitgebreid naar andere landen. Doordat het een online beleggingsplatform is, kunnen de tarieven laag worden gehouden.

Tarieven DEGIRO

DEGIRO is een zogenaamde online broker. Dit wil zeggen dat het een beleggingsplatform is dat zich online afspeelt. Dit geeft ontzettend veel gebruiksgemak voor beleggers. Toen DEGIRO in 2013 in Nederland startte als beleggingsfonds voor particulieren, boden ze tarieven die ver onder de toenmalige marktprijs lag. Ook nu nog hanteert DEGIRO-prijzen die ver onder de prijzen liggen van andere beleggingsfondsen en banken.

Degiro

Deze tarieven zijn afhankelijk van het pakket dat wordt gekozen: basic, active en trader. Verder hanteert DEGIRO tarieven op basis van gebruik, wat wil zeggen dat een belegger niet voor zaken betaalt die niet worden gebruikt. Bovendien zijn verschillende aspecten bij DEGIRO gewoon gratis.

Gratis fondsen van DEGIRO

Bij DEGIRO is er een aantal fondsen die je gratis kunt kopen en verkopen. Dit is erg handig voor de buy&hold strategie waar ik zelf een aanhanger van ben. Helaas verandert deze lijst wel regelmatig, dus je moet toch eerst even checken, dit kan door alleen “Tracker (Gratis)” te kiezen. Het is dan wel handig om ook “Laat alleen Populaire producten zien” uit te zetten.

Hoe kan DEGIRO de prijzen zo laag houden? Dat komt met name door ‘securites lending’.

Securities lending

DEGIRO kan de kosten voor het beleggen zo laag houden, doordat ze de aandelen waarin wordt belegd weer uitlenen aan derden. Dit wordt ‘securities lending’ genoemd. Een beleggingsfonds kan extra verdienen aan security lending, waardoor ze de tarieven aantrekkelijk laag kunnen maken. Deze manier van handelen brengt echter wel extra risico’s voor beleggers met zich mee. Het voordeel is dat beleggen via DEGIRO erg goedkoop is en dat sommige producten zelfs gratis zijn.

Een nadeel is dat er door het beleggingsfonds veel risico kan worden genomen in deze securities lending. Het rendement van een belegging kan hierdoor lager uitvallen dan voorheen gedacht. Een ander nadeel is dat het kan gebeuren dat de uitgeleende aandelen niet worden teruggegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een faillissement van de lener van de aandelen.

Wanneer een belegger liever niet wil dat DEGIRO de aandelen uitleent, kan de belegger voor een Custody pakket kiezen. DEGIRO zal dan de effecten niet uitlenen aan derden. Dit pakket heeft minder risico, maar hanteert dus ook andere, hogere tarieven.

Eenvoudig platform

DEGIRO is een online beleggingsplatform. Ze hebben de intentie om het beleggen makkelijk te maken voor particulieren. Dit doen ze met behulp van verschillende tools, waaronder een handige App. Bovendien biedt DEGIRO uitgebreide beleggingsmogelijkheden, zoals het handelen in aandelen, obligaties, opties en futures, maar ook in CFD’s, beleggingsfondsen, turbo’s en trackers. Er kan op erg veel beurzen worden gehandeld.

Daarnaast tracht DEGIRO een innovatief platform te zijn met wereldwijde mogelijkheden en lage tarieven. De prijzen en awards die DEGIRO heeft gewonnen reflecteren vooral dit gebruiksgemak en de eenvoud van beleggen bij DEGIRO.

Vergelijking met andere brokers

Beleggen bij DEGIRO wordt vooral gekenmerkt door het eenvoudige beleggingsplatform wat ze bieden, met overigens lage tarieven vergeleken met andere brokers. DEGIRO is in 2008 opgericht door oud-medewerkers van BinckBank en behoort inmiddels tot de grootste online brokers van Nederland en Europa.

DEGIRO kan de lage prijzen voor beleggen hanteren, omdat ze aan ‘securities lending’ doen. Hierbij worden aandelen uitgeleend aan derden. Dit brengt extra risico met zich mee voor de belegger, maar ook goedkopere prijzen. Er kan ook worden gekozen voor een Custody pakket, waarbij de effecten niet worden uitgeleend. Dit pakket heeft daarom hogere tarieven. Wil je liever niet dit extra risico lopen wat securities lending met zich meebrengt? Overweeg dan om via een andere online broker te gaan beleggen.

DEGIRO