4 manieren om je voor te bereiden op dalende koersen

Dalende koersen, je kunt er simpelweg niet omheen. Vandaar dat je je er maar beter op kunt voorbereiden, voordat ze beginnen.

Allereerst, wat bedoelen we precies met dalende koersen? We spreken over dalende koersen als de aandelenmarkt 20% onder haar laatste top zit. Als je naar trends kijkt in de aandelenmarkt, dan zul je zien dat dit elke 3 jaar gebeurt.

Voorbereiden op de klap

Wanneer de dalende koers inzet, zal je eerste gevoel waarschijnlijk oncomfortabel zijn. De toekomst ziet er opeens een stuk minder rooskleurig uit en je begint jezelf af te vragen of je winst nog wel aanblijft. Maar laat jezelf niet gek maken door dalende koersen. Er zijn namelijk manieren om je niet alleen voor te bereiden, maar ook om winst te behalen uit dalende koersen.

Als je niet de controle verliest en je hoofd koel houdt, dan kun je wellicht goed gebruik maken van turbulente markten. Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen, wetende dat dalende koersen voorkomen.

 

Accepteer dat dalende koersen voorkomen

Tegenslagen gebeuren nou eenmaal en er is niets dat we er aan kunnen doen. Net als zoveel dingen in het leven, heeft ook de markt haar pieken en dalen. Of nog een stapje verder zoals in de bijbel staat. De markt geeft en de markt geeft en de markt neemt. Deze fluctuaties zijn heel normaal en onderdeel van het investeringsspel. Haal je voordeel uit dalende koersen wanneer ze voorkomen en je zult met een glimlach achterblijven zodra de rook optrekt.

 

Verlaag de Hefboom

In de financiële wereld spreken we over een hefboom als je geld leent voor welk doeleinde dan ook. Het kan geleend geld zijn om een huis te kopen of een lening voor een auto. Het kan ook een lening zijn om mee te beleggen.

 

Het hebben van een hefboom is niet anders dan het hebben van een schuld. En het hebben van te veel schuld kan leiden tot grote problemen gedurende economische depressies. Wanneer je het gevoel krijgt dat er dalende koersen in het verschiet liggen, dan zul je je zo snel mogelijk moeten ontdoen van zoveel mogelijk hefbomen. Dit geld zowel voor je investeringen als je hefbomen in het dagelijks leven. Hierdoor bescherm je jezelf tegen grote financiële problemen die kunnen ontstaan tijdens zwaar weer in de economie.

 

Verspreid investeren

Dit betekent dat je investeringen niet in één aandeel of fonds zitten. Een goede strategie voor je portfolio is om diversificatie te hebben. Dit geeft je meer flexibiliteit gedurende dalende koersen. Om je bezittingen op een goede manier te laten presteren terwijl de markt daalt, zal je je geld moeten verspreiden. Denk hierbij aan geld als contant aanhouden, obligaties, grondstoffen, vastgoed en aandelen.

 

Blijf winst pakken

Als iets in je portfolio goed presteert kan het verstandig zijn om er wat van te verkopen. Aan de andere kant kun je iets kopen wat het niet zo goed doet. Dit is het basisprincipe van de “koop laag, verkoop hoog” strategie, die over tijd getest is. Zelfs als de populaire trend de andere kant opgaat moet je niet opeens een impulsieve beslissing nemen. Dit proces van de balans herstellen beschermt je van dalende markten terwijl je winst kan maken en fondsen voor een lage prijs kan kopen.