Emigreren naar België

België is niet zo ver weg, in Vlaanderen mensen spreken er goed Nederlands, de huizen zijn net wat goedkoper. Soms heb je ook belastingvoordeel als je naar België verhuist, dat is vooral het geval als je veel eigen vermogen hebt. Als je graag bij onze gezellige zuiderburen wilt wonen, dan gaat dat redelijk simpel. Bij vertrek uit Nederland laat je je uitschrijven, en binnen 8 dagen na vestiging in België laat je je daar weer inschrijven. Het duurt altijd even voordat je een ID-bewijs krijgt en omdat je verplicht bent om je te legitimeren is het belangrijk dat je paspoort of identiteitskaart nog lang genoeg geldig zijn. Is je paspoort minder dan een jaar geldig, laat het dan eerst verlengen voordat je naar België verhuist.

Emigreren naar België: Checklist

Hier een checklist voor je verhuizing naar België. We hebben ook een uitgebreide algemene checklist.

 • Woning zoeken in België: kopen of huren? immoweb.be, hypotheek?
 • Verhuizen naar België
 • Inschrijven bij de gemeente in België: al je Nederlandstalige documenten worden gewoon geaccepteerd
 • Werk zoeken in België
 • Zorgverzekering in België: Partena is een goede keus. De Socialistische Mutualiteit is minder modern. Een hospitalisatieverzekering is niet duur en zeker de moeite waard.
 • Een Belgische bankrekening openen is niet noodzakelijk maar het kan wel handig zijn. Bij de Belgische ING is het helemaal gratis.
 • Kinderen? School of kinderopvang zoeken.

Als je emigreert naar Wallonië of Brussel is het verstandig om je Frans op te frissen.

Een huis kopen en de bank gaat helpen, is dat zo?

Er zijn banken die je willen helpen bij het kopen van een huis in België. Een hypotheek in België kan een goed idee zijn. De banken kunnen je ook een heleboel vertellen over hoe je deze emigratie slim aan kunt pakken. Bij hypotheek.winkel kun je hypotheken van 25 Belgische banken vergelijken.

Ook kun je informatie inwinnen bij de Nederlandse vereniging in België, deze zit in meerdere plaatsen, en deze kan je adviseren over o.a. ziektekosten, pensioen/AOW en natuurlijk de belasting. Natuurlijk moet je je wel aanpassen aan de Belgische cultuur, maar als je hier voor openstaat, zul je zien dat België een fijn land is om in te wonen.

Emigreren naar België: zorgverzekering

In België is de zorgverzekering een stuk goedkoper. Daar staat tegenover dat de sociale lasten hoger zijn. Als je in Nederland blijft werken dien je zowel in Nederland als in België verzekerd te zijn. In Nederland kun je dan echter kiezen voor een maximaal eigen risico en een minimale dekking. Uiteindelijk vallen de kosten zo best mee. Het is verstandig om te kiezen voor een zorgverzekering waar men goed Nederlands spreekt, met name als je in Brussel gaat wonen. Bij Partena zijn de meeste dingen goed geregeld.

Belgisch rijbewijs

Als je in België woont, dan kun je een Belgisch rijbewijs aanvragen, dit heeft als voordeel dat je na je 70e geen medische keuring hoeft te doen om je rijbewijs te mogen houden, ook hoef je niet elke tien jaar je rijbewijs te vervangen. Als je alle regels en mogelijkheden wilt weten, dan is het slim om even een checklist in te vullen.

Emigreren naar België met schulden

Als je in Nederland nog schulden open hebt staan is het verstandig om deze eerst af te betalen indien mogelijk. Als dit niet direct mogelijk is is het toch verstandig om een goed overzicht te maken van je openstaande schulden, vooral betreffende belasting.

Belastingschuld bij vertrek naar België

Vertrekken uit Nederland is niet echt een wettelijk gedefinieerde actie, dus er is ook niet echt controle. Op het moment dat je documenten gaat aanvragen bij de ambassade een nieuw paspoort of andere documenten gaat aanvragen kan dit verzoek geweigerd worden vanwege een openstaande belastingschuld. Het is dus beter om dit tijdig te regelen.

België heeft een verdrag met Nederland betreffende fiscale schulden. Hierdoor kan de Belastingdienst een deurwaarder inschakelen op het moment dat de Belastingdienst weet dat jij in België zit met een openstaande schuld en beslag leggen op jouw eigendom. Eventueel eigendom in Nederland is natuurlijk al veel eerder aan de beurt.

Inschrijving in België

Je dient je in België in te schrijven bij de gemeente. Je mag dan nog een half jaar ook in Nederland staan ingeschreven volgens EU wetgeving.

Belasting in België

De belasting werkt iets anders in België. Er is geen vermogensbelasting, maar je betaalt wel belasting over dividenden, rente- en huurinkomsten.
In het algemeen ga je iets meer betalen als je weinig verdient, dat is in Nederland beter geregeld. Als je veel verdient kan het goed uitpakken, maar het beste maak je een afspraak met een belastingadviseur.

België-route

De zogenaamde België-route (Wikipedia) is een legale manier om met je niet-EU partner in Nederland te kunnen wonen na een tijd. Je maakt hierbij gebruik van het Europees recht, richtlijn 2004/38. Deze bepaalt dat elke EU burger met zijn partner in een derde EU land mag wonen en dat beide personen alle recht hebben om te werken. Dit is natuurlijk veel beter dan het Nederlands recht, waarbij je een minimum bedrag moet verdienen en waarbij de niet-EU partner moet aantonen de Nederlandse taal te spreken.

Je kunt in principe gewoon naar België gaan, zelfs als je partner illegaal is, daar trouwen en je inschrijven. 5 maanden na de officiële inschrijving krijgt de partner een verblijfsvergunning voor 5 jaar en kun je terug naar Nederland waar je dan dezelfde rechten hebt. Het is wel verstandig om iets langer te wachten, minstens 8 maanden.

De meest accurate informatie over de België-route vind je bij buitenlandsepartner.nl.

Emigreren naar België: Voordelen en nadelen?

Emigreren kun je niet al te vaak doen, het kan wel maar dan ben je de hele tijd in je leven aan het regelen. Het is daarom juist belangrijk dat je een plaats gaat zoeken waar je lekker tot rust kunt komen en jezelf kunt zijn. Als je wilt gaan emigreren naar België kan dat een persoonlijke keuze zijn, maar het kan ook zijn dat je de enige bent van de hele familie die in Nederland woont. Dan kun jij dus nu je familie op gaan zoeken en lekker bij hen in de buurt gaan wonen. Zo zie je maar dat het emigreren naar België of naar welk land dan ook voor veel mensen een persoonlijke keuze is. Veel mensen hebben zo een eigen specifieke reden om naar een bepaald land te gaan. Vraag mensen daarom eerst ook waarom zij naar een land willen gaan emigreren en oordeel niet meteen. Het gaat er om waar de mensen zelf van houden en waar zij zich fijn bij voelen. Accepteer deze keuze en laat de mensen lekker in hun waarde als ze willen emigreren naar België.

Wonen in België: Voordelen

 • Er wordt iets anders met regels omgegaan. Nét iets flexibeler dan in Nederland.
 • Belgisch bier is geweldig
 • Openbaar vervoer is veel goedkoper. Als je weet hoe. Bijvoorbeeld 10 ritten in de trein, van elk station naar eender welk station, voor maar 76 euro.
 • Delhaize heeft self checkout kassa’s
 • Belgische frieten zijn net even iets lekkerder

Wonen in België: Nadelen

 • Het openbaar vervoer is veel minder ontwikkeld en een stuk chaotischer
 • Veel minder fietsvriendelijk.
 • Een aantal dingen zijn een stuk langzamer, bijvoorbeeld cassières bij de supermarkt
 • Er is geen satésaus bij je friet

Meer informatie