Investeren in groene projecten

groene beleggingenWat zijn groene beleggingen? Met beleggingen in duurzame en groene projecten  heb je in Nederland belastingvoordeel. Meestal is het rendement iets lager, maar in 2013 kon je bijvoorbeeld tot 56.420 belastingvrij groen sparen of beleggen, dus zonder vermogensrendementheffing, het is dus een zogenaamde heffingskorting.

Investeren in groen

Op lange termijn is investeren in groen natuurlijk een prima idee als je geld niet alleen belegt om er meer geld voor terug te krijgen. Een belangrijk deel van groen beleggen bestaat uit het mogelijk maken van innovatie en het creëren van werkgelegenheid met zaken die goed zijn voor de ecologie en op die manier dus ook lokale gemeenschappen verder helpt.

Op die manier is investeren in ecologische projecten is meer dan alleen rendement halen uit je vermogen: het is noodzakelijk voor het voortbestaan van de ecologische systemen die menselijk leven op aarde mogelijk maken.

Erg interessante ontwikkelingen vinden plaats in droge regio’s als de Sahara in Noord-Afrika. Dankzij de overvloed aan zon is het met een flink inspanning van een aantal jaren mogelijk om weer rendabele, biologische landbouw te bedrijven.

Ook kan het interessant zijn om in duurzaam vastgoed te investeren, dit kan bijvoorbeeld bij de Triodos, waar je een hele hoop verschillende groene beleggingsfondsen kunt vinden. Je moet hier wel nog even checken of het fonds waar je interesse in hebt een officiële groenverklaring heeft.

Niet alles groen wat er blinkt

In ons artikel Hard hoofd in hardhout beleggingen kun je lezen wat er zoal mis kan gaan bij groene beleggingen.

Groene banken

De volgende banken bieden duurzame beleggingsfondsen met een door de RVO verleende groenverklaring:

  • ABN AMRO Groenbank
  • ASN Groenprojectenfonds
  • ASN Groenbank
  • BNP Paribas Groen Fonds
  • ING Groenbank
  • Nationaal Groenfonds
  • Triodos Groenfonds

Meer informatie