Mintos: metaplatform voor beleggen in p2p krediet

Bij Mintos kun je als belegger op een makkelijke, transparante manier beleggen in peer-to-peer leningen in zo’n 30 verschillende landen over de hele wereld. Mintos is gestart in 2015 in Letland. Het voordeel van Mintos is dat je heel makkelijk kunt diversifiëren: je kunt beleggen in verschillende vormen van krediet in een hoop landen, zelfs met andere valuta. Je kunt al investeren vanaf 10 euro.

De rentepercentages variëren van 5% tot wel 18.5% – waarbij de hogere percentages eigenlijk alleen in andere valuta’s mogelijk zijn. Ik heb me zelf tot nu toe beperkt tot leningen in euro’s, die overigens ook beschikbaar zijn voor landen buiten de eurozone.

Wat is peer to peer beleggen?

De meeste leningen worden door banken uitgegeven. Bij peer to peer beleggen komt het geld voor een lening niet van de bank maar van andere particuliere beleggers (of bedrijven). Het risico dat een kredietnemer niet terugbetaalt is aanzienlijk, zeker als de kredietnemer de lening niet bij een bank kon afsluiten. Gelukkig zijn de rentepercentages bij P2P beleggen dus ook navenant hoger – en door niet te beleggen in één maar in vele verschillende leningen is het uiteindelijke mogelijke resultaat voor de belegger een stuk hoger dan het geld op een spaarrekening laten staan.

Mintos peer-to-peer investeringen

Kredietvormen

 • Lening voor landbouwbedrijven
 • Zakelijke leningen
 • Autoleningen
 • Factoring
 • Hypotheken
 • “Pawnbroking” lening
 • Persoonlijke leningen
 • Lening van korte duur

Loan Originators

De leningen worden niet direct aangeboden door Mintos, maar komen van zo’n 50 bedrijven. Als je dus een lening koopt op het Mintos platform, koop je die eigenlijk van 1 van deze vijftig bedrijven. Door te spreiden over verschillende bedrijven en in verschillende types leningen kun je zo je risico flink beperken. Daarboven is er nog de terugkoopgarantie.

Mintos buy back guarantee

Het mooie van Mintos, en een van de grootste redenen dat ik er zelf beleg is de terugkoopgarantie. Als een lening default gaat, heb je als belegger de garantie dat je je geld terug krijgt. Op deze manier wordt het risico natuurlijk een stuk lager.

Je moet hierbij wel rekening houden met het feit dat de terugkoopgarantie moeilijk wordt als een van de loan originators failliet gaat. Dit is ook al eens gebeurd met het Poolse EUROCENT.  De leningen die via EUROCENT gegaan zijn zijn echter niet meteen gestopt, dus de beleggers in deze leningen kunnen nog steeds geld van de kredietnemers ontvangen.

Met alleen buy-backleningen krijg je nooit te maken met Bad Debt, Default en 60+ Days Late. Je hebt dus ook een vrij goede garantie dat je je investering maximaal 2 maanden nadat de lening is verlopen weer terug krijgt.

Secundaire markt

Voor beleggingen in peer-to-peer kredieten is het mooi als er een secundaire markt is. Dat wilt zeggen dat je je leningen ook weer kunt verkopen. Bij Funding Circle en Twino kan dit bijvoorbeeld niet. Maar bij Bondora en Mintos wel. Als je je geld weer eruit wilt pakken kun je je leningen weer gewoon verkopen. Je moet hier wel goed kijken wat je doet, als je bijvoorbeeld al je leningen op de markt gooit heb je een goede kans dat je alleen de goede leningen verkoopt en je dus blijft zitten met de leningen die niet terugbetaald worden. Bij Mintos is dat niet zo’n groot probleem als je je tot buybackleningen hebt beperkt, maar bij Bondora kan het effect vrij dramatisch uitpakken.

Hoe ik zelf beleg in Mintos

Ik heb een automatisch portfolio opgezet, waardoor mijn tegoed vanzelf belegd wordt in nieuwe leningen. Hierbij heb ik voor de volgende instellingen gekozen:

 • Alleen leningen met Buyback Guarantee
 • Slechts leningen in EUR, ik wil geen koersrisico lopen
 • Alleen leningen korter dan 4 maanden – op deze manier kan ik vrij snel weer aan mijn geld komen door het automatische portfolio stop te zetten
 • Zoveel mogelijk spreiding tussen verschillende bedrijven

Daarnaast zijn er ook af en toe campagnes waarmee je een bonus kunt krijgen. Vorig jaar was het een tijd lang mogelijk om 5% extra te verdienen op autoleningen van 5 of meer jaar . Da’s natuurlijk een mooi rendement – en als je het combineer met de secundaire markt hoef je uiteindelijk toch helemaal niet voor 5 jaar vast te zitten aan die leningen! Zodra de campagne is afgelopen kun je zulke leningen namelijk heel makkelijk verkopen met 1,5% verlies – nog altijd een mooi 3,5% rendement op korte termijn, zelfs 23% op jaarbasis als je uitgaat van 5% bonus en 1,5% verlies na 2 maanden.

Daarnaast is er nu ook een actie bij Mintos waarbij je 1% bonus op de inleg van de eerste 3 maanden krijgt als je wordt uitgenodigd door een bestaande belegger.  Dus als je je via deze link aanmeldt krijgen we allebei een mooie 1% bonus op wat jij gaat beleggen in de eerste 3 maanden.