Zakelijk sparen

Zakelijk sparen doe je als bedrijf. Als jij een eigen bedrijf hebt, dan kun je een spaarrekening openen, en hier geld op storten. Dit is handig als je later een grote investering wilt doen, of als je wat geld over hebt dat je voorlopig niet nodig hebt. Dan kun je het op een zakelijke spaarrekening zetten, zodat je rente krijgt. Je houdt privé en zakelijk dus financieel gescheiden. Hierdoor heb je financieel een beter overzicht.

Privé sparen

Privé sparen doe je als persoon. Je doet het dus niet vanuit je bedrijf, en het bedrag is niet perse bedoeld om weer in je bedrijf te investeren, of je bedrijf op te vangen tijdens een moeilijke periode. Als je privé spaart, dan heb je geen onderscheid tussen je zakelijke vermogen en je privé vermogen. Als je geen bedrijf of stichting of iets anders van dien aard hebt, dan spaar je altijd als privé persoon.

Kan iedereen zakelijk sparen?

Om zakelijk te kunnen sparen, dan moet je een onderneming hebben. Dit kan gewoon een eenmanszaak zijn, dat maakt niet uit. Meestal zal de eigenaar van een eenmanszaak zijn spaargeld uit het bedrijf gewoon op zijn privérekening storten. Als je een maatschap, een vof of een andere zakelijk partnerschap hebt, dan gebruik je eerder een zakelijke spaarrekening. In dit geval kun je namelijk het geld voor het bedrijf niet zomaar op je privérekening zetten, omdat het niet alleen van jou is. Meestal krijg je een salaris uitbetaald, en mogelijk een deel van de winst. Dat geld is wel van jou, en kun je dus privé sparen.

Voordelen van zakelijk sparen

Als je een zakelijke spaarrekening hebt, heb je een beter en sneller overzicht over het zakelijke bedrag en je privévermogen. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk met je gezin op vakantie gaat van het geld dat zakelijk is bedoeld. Je hoeft niet eerst uit te rekenen hoeveel je zakelijk gebruikt, en hoeveel je dan privé hebt gespaard. Als je het geld dat je in het bedrijf tijdelijk niet nodig hebt op een spaarrekening zet, dan krijg je rente. Als je het op je spaarrekening zet, dan hoef je er niets mee te doen, je loopt geen risico’s, en je krijgt er toch geld voor. Op dit moment kun je, als je even rond zoekt, een rente boven de 2% krijgen. Dit lijkt niet veel, maar uiteindelijk is het toch leuk meegenomen.

Nadelen van zakelijk sparen

De bank gaat ervan uit dat een zakelijk vermogen hoger is dan een privé vermogen. Soms zijn er beperkingen bij het geven van de rentevergoeding, het is belangrijk om je hier eerst in te verdiepen. Er kan bijvoorbeeld een maximum bedrag gelden voor de rente. Ook kan het rentepercentage iets lager liggen dan bij een privé spaarrekening. Verder is het belangrijk om te bekijken of je zakelijke spaarrekening onder het deposito garantiestelsel valt. Het deposito garantiestelsel geeft je de garantie dat je je geld terug krijgt als de bank onverhoopt failliet gaat, nu gebeurt dat niet zo heel vaak, maar het zal je maar gebeuren. Als je een leuk bedrag hebt gespaard op je zakelijke rekening, wil je het niet kwijt raken als de bank waar je je rekening hebt in financiële problemen komt. Niet alle zakelijk spaarrekeningen vallen onder het deposito garantiestelsel, dus ook dit kun je het beste even navragen voordat je ergens een zakelijke spaarrekening opent.