Emigreren naar Spanje

Is emigreren naar Spanje ook altijd jouw droom geweest? Lekker aan de Costa del Sol genieten van je oude dag, of juist naar Barcelona in je jonge jaren? Deze droom is haalbaar, maar is wel een uitdaging om uit te voeren. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je naar Spanje verhuist, zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.


Werk vinden in Spanje

In Spanje is nogal wat werkloosheid, als je wilt emigreren, dan moet je toch ook geld verdienen. Je kunt een eigen bedrijf beginnen, maar je kan er ook voor kiezen om ergens te solliciteren. Er zijn verschillende Nederlandse uitzendbureaus die ook vestigingen in Spanje hebben, dus deze kunnen je aan je eerste baan helpen.

Houd er wel rekening mee dat een baan vinden in Spanje niet gemakkelijk is. Het is dus handig om wat geld achter de hand te houden voor moeilijke tijden. In Spanje houd je rekening met dezelfde dingen als in Nederland. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, dan kijk je ook naar het bestemmingsplan. Je hebt iemand nodig die een uittreksel van het kadaster voor je onderzoekt, en onderzoekt wie werkelijk de eigenaar van het pand is. Als je een school voor de kinderen zoekt, dan vergelijk je verschillende types scholen met elkaar, net als je in Nederland zou doen. Doordat alles in het Spaans gebeurt, is het belangrijk dat je zelf goed mee kunt komen in het Spaans.

Je bent jong en wil Spaans leren

Spaans is een hele mooie taal, en Spanje een fantastisch land om Spaans te leren. Dat kan makkelijk. Je moet er natuurlijk wel wat voor ondernemen, en het een en ander regelen.

Spanje en werken

Anno 2014 valt het niet mee werk te vinden in Spanje. Er is heel veel werkloosheid. Toch valt dit heel erg mee voor expats en internationale mensen die in Spanje wonen. In Barcelona bijvoorbeeld zijn er erg veel internationale bedrijven gevestigd die profiteren van de relatief lage lonen en de vele internationale mensen die daar wonen. Heb je een beetje talent, dan kan je vrij eenvoudig een baan vinden. Vooral zijn er redelijk wat baantjes beschikbaar in callcenters.

Werkvergunning krijgen

Om te werken in Spanje heb je een werkvergunning nodig, zoiets als een Nederlands sofi-nummer of bsn-nummer. In Spanje heet dat de N.I.E. Deze vraag je aan bij het politiebureau. In Barcelona is dit een speciaal bureau, (Oficina d’Estrangers de Barcelona). Deze is gevestigd op Carrer de Balmes 192 en is open van Maandag tot Vrijdag van 9.00 to 14.00. Je kan ze vanuit Nederland ook bellen op +34 932 903 077. Je hebt meestal wel een (tijdelijk) adres nodig. Dit kan een adres van een hotel zijn. Meestal wordt daar niet moeilijk over gedaan.

Emigreren en pensioen

Lekker met pensioen gaan en dan in Spanje wonen, in de zon luieren, of juist lekker actief op de golfbaan. Heerlijk. Lekker eten, goed weer, gastvrij. Spanje heeft het allemaal. En er zijn tegenwoordig zelfs speciale bedrijven die alles voor je regelen. Dan hoef je alleen nog maar het vliegtuig in te stappen en kan je zo in je nieuwe woning terecht. Er zijn bijvoorbeeld ook apartementcomplexen in het zuiden van Spanje waar meer Nederlandse gepensioneerden wonen. Wel zo gezellig natuurlijk.

Een NIE nummer

In Spanje heb je een NIE nummer nodig, dit is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer in Nederland. Dit nummer heb je nodig voor bankzaken of om een verzekering af te sluiten, maar ook om bijvoorbeeld een rijbewijs aan te vragen, of een mobiel telefoonabonnement te nemen. Het NIE nummer vraag je aan bij een politiekantoor met een speciale afdeling voor buitenlanders. De kosten hiervan verschillen per provincie, en ook de werkwijze kan per provincie net een beetje anders zijn. Je hebt geen verblijfsvergunning nodig in Spanje, maar wel moet je ingeschreven staan in de “Registro Central de Extranjeros”, en natuurlijk een NIE nummer hebben.

De grote stap zetten

Emigreren naar Spanje is een stap die al veel mensen hebben gezet, ze willen hier namelijk tot rust gaan komen en lekker de tijd nemen om te genieten van het leven. Dat houdt niet in dat alleen oudere mensen deze stap gaan maken. Ook jonge mensen kunnen de keuze maken om na de studie te gaan emigreren naar Spanje, vaak is dat vanwege het klimaat. Spanje staat bekend om hoge temperaturen en lekkere stranden, als je daar van houdt zou het voor jou ook een goede keuze kunnen zijn om daar lekker te gaan wonen. Maar denk er goed over na, het is wel een hele stap die je gaat zetten, maar als je er altijd al van hebt gedroomd en je wilt erg graag naar Spanje, dan kun je deze stap zetten. Zeker als je vriend of vriendin met je mee gaat dan kun je daar samen een gelukkig bestaan opbouwen.

Emigratie Checklist

Als u besluit naar Spanje te emigreren heeft u genoeg aan uw hoofd. Wij hebben voor u een emigratie checklist gemaakt om te zien wat er onder meer belangrijk is aan het vertrek uit Nederland.

Internationale Verhuisservice

Het kan bovendien een goed idee zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de verhuisservice.